Ιστορική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου κατά εταιρειών για τα προσωπικά δεδομένα

Ιστορική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου κατά εταιρειών για τα προσωπικά δεδομένα Facebook Twitter
1

Με σημερινή του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανατρέπει τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα σχετικά με τον τρόπο που οι -κυρίως- αμερικάνικες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook και η Microsoft, διαχειρίζονται και μεταφέρουν τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών τους από την Ευρώπη στην Αμερική.

Μέχρι σήμερα, και με βάση την συμφωνία ονόματι Safe Harbor, εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter μπορούσαν να μεταφέρουν τις πληροφορίες του κάθε χρήστη του μεταξύ των σέρβερς τους σε Ευρώπη και Αμερική. Όμως η σημερινή απόφαση του Ευρωδικαστηρίου έρχεται να ανατρέψει το καθεστώς που ίσχυε τα τελευταία 15 χρόνια, αφού μπορεί να εξαναγκάσει τις εταιρείες -ανεξαρτήτως εθνικότητας- που διαχειρίζονται μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων να τα αποθηκεύουν τοπικά ή να συμμορφώνονται με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς ασφαλούς διαχείρισής τους.

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί προσωπική 'νίκη' του Αυστριακού ακτιβιστή Max Schrems ο οποίος από το 2014 είχε καταθέσει αγωγή κατά του Facebook, με την συνδρομή 25.000 ευρωπαίων πολιτών, σχετικά με τον τρόπο που το κοινωνικό δίκτυο χειρίζεται τα προσωπικά δεδομέα εκατομμυρίων ερωπαίων χρηστών του, αφήνοντάς τα ανοχύρωτα στις ορέξεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του Max Schrems είναι απόλυτα βάσιμοι και η απόφασή του δίνει το δικαίωμα στις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων των ευρωπαϊκών χωρών να μπλοκάρουν τα δεδομένα που μεταφέρονται μεταξύ των δύο ηπείρων. Κάτι που δυνάμει επηρεάζει πάνα από 4.000 ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες.

Όπως αναφέρει πάντως το Engadget, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την σύναψη νέας συμφωνίας που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, αφού θα παραχωρεί περισσότερο έλεγχο στην Ευρώπη ως προς το ποιες εταιρείες και υπηρεσίες έχουν πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια