Όχι στα όπλα τεχνητής νοημοσύνης λένε προσωπικότητες της τεχνολογίας

Όχι στα όπλα τεχνητής νοημοσύνης λένε προσωπικότητες της τεχνολογίας Facebook Twitter
0

Εάν είστε αντίθετοι στην ιδέα της ανάπτυξης τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την ύπαρξη ρομπότ και άλλων αυτόνομων μηχανών που θα είναι οπλισμένες με "έξυπνα", αυτόνομα οπλικά συστήματα, τα οποία θα μπορούν να ενεργοποιούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, δεν είστε οι μόνοι.

Σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian παρουσιάζει την επιστολή - προειδοποίηση για την "φραγή στην ανάπτυξη αυτόνομων όπλων", που συνυπογράφουν πάνω από 1000 ειδικοί κι ερευνητές σε θέματα τεχνολογίας, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων και μερικές από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες του χώρου, όπως ο εφευρέτης Elon Musk, ο συν-ιδρυτής της Apple Steve Wozniak, o καθηγητής του MIT Noam Chomsky και ο αστροφυσικός Stephen Hawking.

Η επιστολή, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή, εγείρει μια σειρά από ζητήματα σχετικά με τον υπο ανάπτυξη ανταγωνισμό εξοπλισμών των στρατών με όπλα τεχνητής νοημοσύνης και ζητά "την απαγόρευση των αυτόνομων επιθετικών όπλων". 

Οι συγγραφείς της επιστολής τονίζουν ότι, με τους παρόντες ρυθμούς εξέλιξης της τεχνολογίας η ανάπτυξη τέτοιων όπλων θα είναι εφικτή σε διάστημα μιας δεκαετίας και ότι "η χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων στα πεδία των μαχών, θα έχει ως άμεση συνέπεια την απώλεια πολλών περισσοτέρων ζωών από τη χρήση ενός συμβατικού οπλισμού". Και καταλήγουν ότι "τα νέα αυτόνομα όπλα θα είναι τα Καλάσνικοφ του αύριο που θα αποτελέσουν την τρίτη επανάσταστη στον πόλεμο, μετά την ανακάλυψη της πυρίτιδας και των πυρηνικών".

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM