Λαμπτήρες από γραφένιο κυκλοφορούν εντός της χρονιάς

Λαμπτήρες από γραφένιο κυκλοφορούν εντός της χρονιάς Facebook Twitter
0

Το γραφένιο, το νέο υλικό-θαύμα που αναμένεται να υποκαταστήσει μια πληθώρα υλικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, το οποίο αναπτύχθηκε από τους νομπελίστες πλέον ερευνητές Κόστια Νοβοσέλφο και Αντρέ Γκάιμ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, βρίσκει την πρώτη του εμπορική εφαρμογή σε μια πολύ παλιά εφεύρεση. Τον λαμπήρα πυρακτώσεως.

Η νέα λάμπα από γραφένιο, που όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, θα βρεθεί στα ράφια των καταστημάτων εντός της χρονιάς, θα εξοικονομεί ενέργεια κατά 10% σε σχέση με τις άλλες λάμπες διαρκείας, καθώς θα διαρκεί για περισσότερα χρόνια και θα κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο από μια λάμπα τύπου LED.

O λαμπήρας πρόκειται να κατασκευάστει από τη Καναδική εταιρεία Graphene Lighting σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και θα μοιάζει εξωτερικά με μια συμβατική λάμπα, αλλά θα διαθέτει στο εσωτερικό της ένα νήμα πυράκτωσης καλυμμένο με ένα πολύ λεπτό στρώμα γραφένιου. Υλικό που είναι 1 εκατομμύριο φορές λεπτότερο από την ανθρώπινη τρίχα, και κατά πολύ πιο ανθεκτικό από τον χάλυβα, αλλά και καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού. Στοιχεία δηλαδή που το καθιστούν ιδανικό για την κατασκευή λαμπτήρων με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους συμβατικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από 35 εταιρείες από διάφορα μέρη του κόσμου έχουν ήδη συνάψει συνεργασίες με το βρετανικό πανεπιστήμιο πάνω σε ερευνητικά προγράμματα για πρακτικές εφαρμογές του γραφένιου, από ρακέτες του τένις και πέδιλα του σκι έως «γέφυρες» για δόντια και μπαταρίες για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM