Arc: η πρώτη γραφίδα για ασθενείς με Πάρκινσον

Arc: η πρώτη γραφίδα για ασθενείς με Πάρκινσον Facebook Twitter
0
Arc: η πρώτη γραφίδα για ασθενείς με Πάρκινσον Facebook Twitter

Έχει αποδειχτεί ότι ένας στους 500 ανθρώπους περίπου πάσχει από την νόσο του Πάρκινσον, η οποία επηρρεάζει ορατά και άμεσα την κίνηση σε κάθε της μορφή. Ένα από τα κινητικά συμπτώματα του Πάρκινσον είναι και η δυσκολία και η αλλοίωση του γραφικού χαρακτήρα καθώς και οι δυσκολίες στο χειρισμό μικρών αντικειμένων που προέρχονται από το τρεμούλιασμα.

Αυτό ακριβώς το σύμπτωμα έρχονται να καταπολεμήσουν οι ερευνητές των Βρετανικών Πανεπιστημίων Imperial College και Royal College of Art οι οποίοι δημιούργησαν μια ειδική γραφίδα ονόματι ARC, με σκοπό να βοηθήσουν τους ασθενείς με Πάρκινσον να ανακτήσουν το γραφικό τους χαρακτήρα, διευκολύνοντας τη γραφή τους.

Η γραφίδα ARC χρησιμοποιεί μικροσκοπικούς κινητήρες που προκαλούν υψηλής συχνότητας δονήσεις, οι οποίες διευκολύνουν τους αθενείς να δημιουργούν πιο σαφή χειρόγραφα. Οι μικροδονήσεις που μεταδίδει η ARC, τονώνουν τους μύες των χεριών των ασθενών με Πάρκινσον, ώστε να μειώνεται η προσπάθεια που απαιτεί η μετακίνηση της γραφίδας στην επιφάνεια του χαρτιού και να βελτιώνεται ο γραφικός χαρακτήρας. Γεγονός στο οποίο συντελεί και το εργονομικό σχήμα της.

Η πρώτη κλινική μελέτη της νέας γραφίδας που έγινε σε 14 άτομα με το σύμπτωμα διαταραχής της γραφής (Micrographia), αναφέρει το Wired, έδειξε ότι το ARC μπορεί να βελτιώσει τα χειρόγραφα, σε ποσοστό 86% των περιπτώσεων.

Η ομάδα DOPA που αποτελείται από τους ερευνητές των Πανεπιστημιακών σχολών, βρίσκεται σε αναζήτηση χορηγών ώστε να μετατρέψει την εφεύρεσή τους σε προϊόν αλλά και να επεκτείνουν την έρευνά τους σε άλλα αντικείμενα που απευθύνονται σε ασθενείς με Πάρκινσον -όπως δονούμενα ποντίκια υπολογιστή, οδοντόβουρτσες κ.α.- που θα βελτιώσουν ένα κομμάτι της ζωής τους.

Δείτε το βίντεο της γραφίδας ARC που ετοίμασε η ομάδα των ερευνητών:

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM