Αποκαλύφθηκε η μεγαλύτερη κυβερνο-ληστεία τραπεζών όλων των εποχών

Αποκαλύφθηκε η μεγαλύτερη κυβερνο-ληστεία τραπεζών όλων των εποχών Facebook Twitter
Σε πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται η λεία των χάκερς
0

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας Kaspersky Labs, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποκαλύπτουν την μεγαλύτερη κυβερνο-ληστεία όλων των εποχών, που χτύπησε 100 τράπεζες σε 30 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, αλλά και αρκετές τράπεζες επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Η λεία των ληστών που εκμεταλλεύθηκαν κενά ασφαλείας των τραπεζών, ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σε διάστημα δύο ετών. Σύμφωνα με την αναφορά, οι φερόμενοι ως εγκληματίες είχαν μολύνει τους υπολογιστές των τραπεζών εξ αποστάσεως, εγκαθιστώντας λογισμικό επιτήρησης ώστε να κατασκοπεύουν τις καθημερινές ενέργειες των υπαλλήλων. Στη συνέχεια, μιμούμενοι ηλεκτρονικά τις ενέργειες αυτές, οι hackers κατάφεραν να κάνουν ογκώδεις αναλήψεις, καταφέρνοντας να ξεγελάσουν τα συστήματα ασφαλείας, αφού τις έκαναν να μοιάζουν με καθημερινές, συνήθεις συναλλαγές.

Για να εξαργυρώσουν τη λεία τους, τα χρήματα μεταφέρονταν σε λογαριασμούς που οι κυβερνο-εγκληματίες είχαν ανοίξει πριν εξαπολύσουν την επίθεση. Σύμφωνα με την αναφορά της Kaspersky υπήρξε περίπτωση πελάτη που φέρεται να έχασε πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια σε fake συναλλαγές μέσω ATM, σε μια καλοσχεδιασμένη ενέργεια των εγκληματιών που πήρε συνολικά πάνω από ένα χρόνο προετοιμασίας, πριν την εκτέλεσή της.

Η κλοπή φέρεται να είναι ακόμη εν εξελίξει, αναφέρουν οι ειδικοί, αλλά στο μεταξύ όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν ειδοποιηθεί για την μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική ληστεία, χωρίς, ωστόσο, να έχουν εκδόσει ακόμη κάποια ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM