Δεν άρεσε σε όλους η 'ανασκόπηση της χρονιάς' του Facebook

Δεν άρεσε σε όλους η 'ανασκόπηση της χρονιάς' του Facebook Facebook Twitter
Συγγνώμη αναγκάστηκε να ζητήσει το Facebook σε χρήστη του για μια ατυχή "Ανασκόπηση της Χρονιάς"
5

Το είδαμε και το εμπεδώσαμε. Η "Ανασκόπηση της Χρονιάς" κάθε χρήστη του Facebook, αναρτήθηκε από εκατομμύρια κόσμου και γέμισε τα χρονολόγιά μας, αποτελούμενη από τις φωτογραφίες που συγκέντρωσαν τα περισσότερα σχόλια, likes και shares μέσα στο 2014.

Όμως, όπως αναφέρει ο Independent, υπήρξε τουλάχιστον μια περίπτωση όπου το κοινωνικό δίκτυο αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από έναν χρήστη αφού οι φωτογραφίες της αυτοματοποιημένης ανασκόπησης ανέσυραν τις χειρότερες μνήμες του για μια χρονιά που θα ήθελε να διαγράψει από τη μνήμη του.

O προγραμματιστής Eric Meyer ανέβασε ένα επικριτικό, όσο και στενάχωρο blog post κατά του αλγόριθμου του Facebook που συνέταξε την 'ανασκόπηση της χρονιάς', η οποία τον "εξανάγκασε" να δει τη φωτογραφία της εξάχρονης κόρης του, που πέθανε από καρκίνο μέσα στο 2014, την ημέρα των γενεθλίων της.

Μεταξύ άλλων ο προγραμματιστής αναφέρει στην ανάρτησή του

"Για όλους εμάς που ζήσαμε την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, η περάσαμε αρκετό καιρό σε νοσοκομεία ή υποφέραμε από ένα διαζύγιο ή οποιαδήποτε άλλη κρίση μπορεί να χτυπήσει κάποιον, μάλλον δεν θέλουμε να ρίξουμε καμμιά ματιά στο έτος που πέρασε.

 

Το να μου δείξει το Facebook το πρόσωπο της εκλιπούσας κόρης μου γράφοντας από κάτω "αυτή ήταν η χρονιά σου" ήταν εντελώς άκυρο. Θα ήταν λάθος εάν αυτό ήταν ευθύνη ενός ανθρώποθ, όμως όταν αυτή η λίστα δημιουργείται αυτόματα από έναν αλγόριθμο, είναι εντελώς άστοχο."

 

Μιλώντας για το περιστατικό στην Washington Post, εκπρόσωπος του Facebook, δήλωσε: "Πολύς κόσμος απόλαυσε την εφαρμογή της ανασκόπησης της χρονιάς, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ξεκάθαρο ότι αντί να χαροποιήσουμε, προκαλέσαμε θλίψη στο χρήστη. Του είμαστε ευγνώμονες που αφιέρωσε λίγο από το χρόνο του, για να εκφράσει αυτή την πολύτιμη κριτική, που θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, και του ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη."

 

[ΠΗΓΗ]

Τech & Science
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Εδώ έχασε το παιδί του πριν έξι μήνες και κάθεται και ασχολείται με το ότι το fb του εμφάνισε μια φωτογραφία εκεί που χάζευε τον τοίχο του. Η οποία φωτογραφία της κόρης του -ξανα-δημοσιεύθηκε σε όλα τα μέσα με αφορμή τη διαμαρτυρία του προς το fb..
Πολύ περίεργο μου ακούγεται όλο αυτό...Δεν γνωρίζω τίποτα από facebook,αλλά,εφόσον είναι και προγραμματιστής,δεν μπορούσε να προβλέψει πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε,ώστε να ειδοποιήσει από πριν την εταιρεία γι' αυτό το ενδεχόμενο; Γιατί περίμενε να συμβεί πρώτα και μετά αντέδρασε,και μάλιστα δημόσια;Δεν μπορούσε να τους στείλει e-mail;Πέραν αυτού,νομίζω πως ένα τέτοιο συμβάν,ένας γονέας ΘΕΛΕΙ να το θυμάται,αδυνατεί να το ξεχάσει,αν αγαπά πραγματικά(για να βάλω και λίγο ψυχολογικό εκβιασμό μέσα)το αγαπημένο του πρόσωπο.Εδώ εγώ,που είμαι τέρας αναισθησίας και ο μόνος από την οικογένεια που δεν έκλαιγε στην κηδεία της μητέρας μου,ωστόσο,κάθε 1η Μαρτίου,εδώ και 14 χρόνια,θυμάμαι αυτόματα,σαν από εσωτερικό βιοψυχικό ρολόϊ,"τί συνέβη σαν σήμερα".Πρέπει να θυμόμαστε και τα άσχημα,είναι μέσα στο παιχνίδι κι αυτά.
Το ενδεχόμενο να ΜΗΝ ανεβάζει στο ίντερνετ τέτοιες εμπειρίες δεν το σκέφτεται όμως...Και για να προλάβω κάποιους,δεν εννοώ μια απλή φωτογραφία της κόρης του(που θα έχει και στο σαλόνι του) αλλά το νοσοκομείο,το διαζύγιο και οποιαδήποτε κρίση μπορεί να χτυπήσει κάποιον δεν έχει καμία δουλειά στο fb.Αν δεν το έβαζες,δεν θα αναγκαζόσουν να το θυμηθείς.