To Facebook μπλοκάρει αντιπολιτευτική σελίδα μετά από πιέσεις της Κυβέρνησης Πούτιν

To Facebook μπλοκάρει αντιπολιτευτική σελίδα μετά από πιέσεις της Κυβέρνησης Πούτιν Facebook Twitter
0

Σε μια περίεργη υπόθεση λογοκρισίας εμπλέκεται το Facebook στη Ρωσία, όπως αναφέρου πολλά μέσα, δείχνοντας να υποκύπτει σε πιέσεις του Κρεμλίνου, αφού το Σάββατο κατέβασε σελίδα που αναρτήθηκε από δυνάμεις της αντιπολίτευσης που προσκαλεί σε διαδήλωση υπέρ του Alexei Navalny στη Μόσχα. Ο Navalny, Ρώσος ακτιβιστής και μπλόγκερ, θεωρείται ο δριμμύτερος επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 10 ετών, με 'σκαιώδεις' κατηγορίες για απάτη και υπεξαίρεση. 

Όπως αναφέρουν με δημοσιεύματά τους το Quartz και το The Verge, η σελίδα, που βρίσκεται ακόμα online, αλλά είναι απροσπέλαστη από τους Ρώσους χρήστες, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους πολίτες της χώρας στις 15 Ιανουαρίου στη Μόσχα. Όμως, όπως υπογραμμίζει η Washington Post, παρά το μπλοκάρισμα της σελίδας που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τα likes 13.000 χρηστών, πολυάριθμες νέες σελίδες ξεπήδησαν στη θέση τους, οι οποίες είναι ορατές στους Ρώσους χρήστες.

Όπως όλα δείχνουν, το Facebook φαίνεται να υπέκυψε στις πιέσεις του Κρεμλίνου, για μπλοκάρισμα της εν λόγω σελίδας αφού,  εκπρόσωπος της Roskomnadzor, της ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών της Ρωσίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax Σάββατο ότι η κυβέρνηση ζήτησε από το Facebook το μπλοκάρισμα τη σελίδας επειδή προτρέπει σε "μη εξουσιοδοτημένη μαζικές εκδηλώσεις" και ότι το αίτημά της "ικανοποιήθηκε".

Το παραπάνω προκύπτει ως αποτέλεσμα ενός αμφιλεγόμενου νόμου που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος ο οποίος επιτρέπει στις ρωσικές ρυθμιστικές αρχές να μπλοκάρουν όλες τις διαδικτυακές τοποθεσίες που είται "προτρέπουν σε παράνομες διαδηλώσεις" ή  δημοσιεύουν «εξτρεμιστικό» περιεχόμενο.

 

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στην  Washington Post ότι η εταιρεία διερευνά επί του παρόντος το θέμα, ενώ το κοινωνικό δίκτυο αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM