"Η Κρήτη μπορεί να γίνει μια Silicon Valley του κόσμου"

"Η Κρήτη μπορεί να γίνει μια Silicon Valley του κόσμου" Facebook Twitter
Φωτογραφία: National Geographic
13

Στηβ Βρανάκης«Η Κρήτη έχει μια τεράστια δυναμική μέσα από τα ερευνητικά και επιστημονικά της ιδρύματα. Το νησί μπορεί να γίνει μια Silicon Valley του κόσμου» ανέφερε ο Στηβ Βρανάκης, υπεύθυνος της Google Creative Lab, ο οποίος παραβρέθηκε την Παρασκευή σε σύσκεψη των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης που οργάνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Περιφέρεια Κρήτης στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ).

 Ο βασικός στόχος που θέτουν η Περιφέρεια Κρήτης και τα επιστημονικά-ερευνητικά ιδρύματα του νησιού τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, είναι η διασύνδεση της έρευνας, της καινοτομίας, της πραγματικής οικονομίας αλλά και της επιχειρηματικότητας, που θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην συνάντηση-σύσκεψη στο ΙΤΕ συμμετείχαν εκπρόσωποι του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΤΕΙ Κρήτης, του ΕΛΚΕΘΕ, του ΜΑΙΧ κ.ά.

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος που παραβρίσκομαι σήμερα εδώ, με τους λαμπρούς επιστήμονες των ερευνητικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της Κρήτης. Στόχος είναι να διεκδικήσουμε τη γνώση, την επιστήμη, την καινοτομία που παράγουν. Η Κρήτη έχει μια τεράστια δυναμική μέσα από τα ερευνητικά και επιστημονικά της ιδρύματα, τους φοιτητές. Το νησί μπορεί να γίνει μια Silicon Valley του κόσμου» σημείωσε ο Στηβ Βρανάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση του διαδικτύου, δήλωσε «εραστής» του ίντερνετ και πρόσθεσε: «Με τη σωστή χρήση του υπηρετείται η δημοκρατία, ο πολιτισμός η οικονομία. Ειδικά οι νέοι μας έχουν πρόσβαση στη γνώση στη τεχνολογία, στην επιχειρηματικότητα, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις ιδέες τους».

O Στήβ Βρανάκης, γεννήθηκε στον Καναδά, αλλά κατάγεται από τα Σφακιά της Κρήτης και είναι υπεύθυνος του Google Creative Lab ως καλλιτεχνικός διευθυντής.

 

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Μόνο χολή. Μην ακούσουμε κάτι καλό για έναν τόπο από τον οποίο δεν καταγόμαστε, αμέσως να βγάλουμε τα σωθικά μας, και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν πάμε καλά.Ναι κακός ο τουρισμός των μεθυσμένων Άγγλων, αλλά δεν μας χαλάει όταν τα τσεπώνουμε γιατί ανόητοι, το χρήμα που μπαίνει στο νησί δεν μένει μόνο σε αυτό, πάει σε όλη την Ελλάδα. Έχει αρκετά αρνητικά η Κρήτη, Κρητικιά είμαι και τα γνωρίζω καλύτερα από όλους, έχει προσφέρει πολλά όμως σε αυτή τη χώρα, για να αντιμετωπίζεται με τόση αποδοκιμασία.Αλήθεια, ποια εταιρία έφερε το internet στην Ελλάδα και που ήταν η βάση της? Σε ποιόν τόπο ιδρύθηκαν οι δύο μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρίες τις χώρας? Επειδή αναφέρθηκε η επιχειρηματικότητα είπα να πω 2 μικρά παραδείγματα...Όσο για την παιδεία, παραπέμπω εδω:http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2011-12/world-ranking/region/europe Τα πανεπιστήμια καλά κάνουν και δε συνεργάζονται με τον καθένα επιχειρηματία. Καλύτερα να θεσπίσουν μικροποσά για δίδακτρα, αφού έχουμε ένα άχρηστο και διεφθαρμένο κράτος που δεν επενδύει στην παιδεία του, από το να γλείφει τις κατουρημένες ποδιές του χ ή ψ επιχειρηματία.Όσο για τα λεφτά που έχουν πέσει στο νησί, ναι πράγματι έχουν πέσει (άλλωστε μόνο η Κρήτη ψήφιζε Πασόκ?), αλλά πολλά έργα δεν έχουν γίνει. Είμαστε τυχεροί εδώ κάτω, ο τόπος είναι ευλογημένος και καρπερός και έτσι μπορούμε να συμμετέχουμε στην οικονομία της χώρας και να προσφέρουμε ένα καλό βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους του νησιού. Αν δεν συμβάλαμε με το γυφτοτουρισμό και τα γεωργικά προϊόντα μας η οικονομία της Ελλάδας θα ήταν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση για αυτό να λείπουν τα κακεντρεχή σχόλια.
Μόνο αγάπη για την Κρήτη αλλά όχι και να επικροτούμε την κατάντια που έχει πάθει η περιοχή Ηρακλείου εδώ και 25 χρόνια. Το χρήμα που μαζεύετε από τους μεθυσμένους πιτσιρικάδες Άγγλους θα το είχατε πολλαπλό αν είχατε φροντίσει να διαφημίζετε σωστά.Να έρχονται οικογένειες ή μεσήλικες ή συνταξιούχοι που θα ξόδευαν πολύ πιο πολλά, και όχι μόνο Άγγλοι.Αντί γι αυτό επιτρέπετε στα γραφεία ταξιδιών της Αγγλίας να νοικιάζουν με εξευτελιστικές τιμές τα δωμάτια των ξενοδοχείων σας για ταξίδια μεθυσιού. Έτσι δυσφημίζεται ένα μεγάλο μέρος της Κρήτης με αποτέλεσμα να διώχνουν τον ποιοτικό τουρισμό πριν ακόμη έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την περιοχή.Αυτό που καταναλώνουν και ξερνούν οι Άγγλοι χούλιγκαν, με αποτέλεσμα συχνοί γρονθοκοπισμοί και μαχαιρώματα, δεν είναι ούτε καν ντόπιο Κρητικό προϊόν αλλά εισαγόμενο ή με κέρδη εξαγόμενα στο εξωτερικό.Το χρήμα που μπαίνει στο νησί θα πήγαινε σε όλη την Ελλάδα αν πληρώνονται το ΦΠΑ, οι φόροι, και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο ΟΤΕ έκανε την πρώτη πραγματική σύνδεση Internet το 1990 με phone modems και το πρώτο ADSL network το 2003.Μια που επικροτείς την άρνηση των πανεπιστημίων να συνεργάζονται στην έρευνα με επιχειρήσεις θα σου διαφεύγει, ότι το 1995 είχαμε την πρώτη συνεργασία πανεπιστημίου με Κρητική εταιρεία σε αυτό τον τομέα, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό της εταιρείας FORTHNET.Η εταιρεία που έβαλε τα κεφάλαια ήταν οι Μινωικές Γραμμές που κοίτα σύμπτωση δημιουργήθηκε μέσα στην Χούντα το 1972. Μια από τις δύο μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές γραμμές που ανάφερες.Θα αφήσω σε άλλους να βρουν Κρητικούς επιχειρηματίες, την συνεργασία τους με γνωστή σκανδαλώδη εταιρεία τηλεφωνικού υλικού και τι σχέση έχει γνωστή μονοπωλιακή αεροπορική εταιρεία, και ΜΜΕ που προσπαθούν να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις χωρίς να είναι "δεξιοί" όπως είπε κάποιος προηγουμένως.Δεν είναι οι Κρητικοί κάτι ξεχωριστό από την Ελληνική νοοτροπία αλλά μια που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από την Μεταπολίτευση μέχρι πρόσφατα έχουν και κάποια ευθύνη αυτοί που πατούν τα κουμπιά στα ασανσέρ της εξουσίας.Σε γνωστή αυτοβιογραφική Ελληνική ταινία ένας πιτσιρικάς μεγαλωμένος στο εξωτερικό τον στέλνει ο πατέρας του που είναι υποψήφιος πρωθυπουργός να μαζέψειτα ψηφαλάκια των αθώων αλλά διχασμένων Κρητικών χωρικών. Του δίνουν του παιδιού να φάει μέχρι σκασμού τις λιχουδιές του νησιού μαζί με τα ραβασάκια για προσλήψεις στο δημόσιο. Απόλυτα διασκεδαστικό και ενημερωτικό. Τώρα που το παιδί πέρασε στην ενηλικίωση της πολιτικής, έγινε κι αυτός πρωθυπουργός και απέτυχε παταγωδώς σαν τον πατέρα του, οι Κρητικοί πιστοί οπαδοί του, είναι αλήθεια δεν αλλάζουν κεφάλι εύκολα, ακόμα τον υποδέχονται σαν ήρωα της Ελλάδος και της Κρήτης.
Προοπτική υπάρχει,το θέμα είναι κατά πόσο υπάρχει βούληση απ'όλες τις μεριές για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σ'όλη την χώρα.Δυστυχώς αυτοί που έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι στην χώρα επωφελούνται απ'την παρούσα κατάσταση...
Όλα είναι δυνατά. Αλλά τι χρήμα έχει πέσει στην Κρήτη τα τελευταία 40 χρόνια! Επιδοτήσεις, Θαλασσοδάνεια, Κρητικοδάνεια, Ψηφαλοδάνεια.Δισεκατομμύρια έχουν πάει στο βρόντο με πενιχρά αποτελέσματα από τέτοιες δαπάνες, εκτός από το ότι το νησί ψήφιζε από ευγνωμοσύνη το κόμμα του "Δώστα όλα".Ακόμα και μέσα στην κρίση σχεδίαζαν για ένα νέο τεράστιο διεθνές αεροδρόμιο στην άκρη της Δυτικής Κρήτης και δομικές επενδύσεις της τάξης των δύο δις ευρώ. Τι κοιλάδα της σιλικόνης; Κοιλάδα του τσιμέντου και της πίσσας πρόκειται να γίνει. Ο γυφτοτουρισμός των μεθυσμένων των βορείων ακτών του Ηρακλείου θα εξαπλωθεί δυτικά. Πήρε η περιοχή των Χανίων εύσημα και πρωτιές από τα διεθνή ταξιδιωτικά ΜΜΕ με μοναδική ευκαιρία στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού όλους τους μήνες του χρόνου, αλλά η μανία της γρήγορης κερδοσκοπίας και της χαώδης επέκταση θα ξεσπάσει όπως πάντα. Ανεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα.Το πιο αστείο ήταν το σχόλιο για μεταπτυχιακούς φοιτητές από το εξωτερικό που αναζητούν την αίγλη και την φήμη των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της Κρήτης. Για να διακριθούν ή να ταλαιπωρηθούν;Με τι επιχειρήσεις τα ερευνητικά αυτά κέντρα θα συνεργάζονται; Εδώ αρνούνται να συνεργαστούν με τις Ελληνικές επιχειρήσεις, θα συνεργασθούν με εταιρίες από το εξωτερικό;Πως θα κατευθυνθούν σωστά πόροι προς την έρευνα όταν το Διοικητικό προσωπικό είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ από το επιστημονικό-ερευνητικό;Η Ελλάδα, με την αλαζονική συμπεριφορά των πανεπιστημίων της στη άρνηση τους για συνεργασία με επιχειρήσεις για έρευνα, είναι ή μόνη χώρα που ξοδεύει πάνω από ένα δις ευρώ για έρευνα με πενιχρά αποτελέσματα σε παραγωγή εθνικού προϊόντος. Δεν υπάρχει ούτε υγιής ανταγωνισμός αλλά ούτε το πιο βασικό, αντικειμενική αξιολόγηση.Δεν έρχονται αλλά φεύγουν τα καλύτερα μυαλά και οι πιο ικανοί για να δημιουργήσουν τις επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.Οι υπόλοιποι τι περιμένουν με τον φραπέ στο χέρι; Το κρατικό συσσίτιο από τον ουρανό; Οι νέες τεχνολογίες άρχισαν στην Καλιφόρνια από μεταπτυχιακούς φοιτητές, πρώτα στα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων με μέντορες τους καθηγητές τους, και μετά συνέχισαν στο γκαράζ του σπιτιού τους ή σε μια νοικιασμένη αποθήκη! Δεν χρειάζονταν πολυτελή γραφεία. Ρεύμα μόνο να έχει και το μυαλό τους.
Μη δείτε καμιά καλή είδηση για το νησί, αμέσως να ρίξετε το φαρμάκι σας. Ναι ρε, δεν είμαστε δεξιοί και καταφέρνουμε να ανεβοκατεβάζουμε κυβερνήσεις. Όσο για τον Μητσοτάκη που αναφέρετε, εδώ ξέρουμε πολύ καλά τι κουμάσι είναι και γι' αυτό δεν τον γουστάρουμε. Είμαστε δημοκράτες και σίγουρα ανοιχτόμυαλοι. Τα πανεπιστήμια που εδρεύουν στην Κρήτη είναι από τα πιο αναγνωρισμένα παγκοσμίως, γιατί δεν σας αρέσει αυτό; Επειδή δεν είναι στην Αθήνα; Κοιτάξτε την καμπούρα σας και τα χάλια σας κι αφήστε μας εμάς να προοδεύουμε. Σας προσφέρουμε το 17% του ΑΕΠ και σε ανταποδωτικά έργα παίρνουμε πίσω κάτι λιγότερο από 7%. Με τα δικά μας λεφτά λοιπόν προσπαθεί η κυβέρνηση των προδοτών να κλείσει τρύπες.
Κυρ Βρανάκη μας,Εδώ δεν τα’χουν καταφέρει σε Ισραήλ, Ολλανδίες, Αυστραλίες με πανεπιστημιάρες, science parks, φοιτητές απ’όλο τον κόσμο, επιχειρήσεις που πρωτοστατούν σε καινοτομία,κτλ κτλΚαι θα τα καταφέρει η... Κρήτη??? Mε τα κομματόσκυλα???
Η silicon valley έγινε αυτό που έγινε γιατί είχε silicon. Οι επιστήμονες πήγαν μετά. Παρ'όλα αυτά μακάρι να εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα γίνεται τους επιστήμονες μας.
Στηβ Βρανακη στους κρητικους το ειπες αυτο; Τοσα χρονια ΠΑΣΟΚ και τωρα ΣΥΡΙΖΑ οταν ακουσουν τη λεξεις "επιχειριματικοτητα", "πραγματικη οικονομια", "καινοτομια"θα αρρωστησουν.
Το λέτε αυτό σε ανθρώπους που δεν τους αρέσει η Δεξιά και οι φασιστες? είδαμε και την πολιτική Μητσοτακη , ζούμε την πολιτική Σαμάρα, και Τουλαχιστον το νησί μου εχει το χαμηλότερο ποσοστό Χρυσής Αυγής.
Δυστυχώς για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή προοπτική της, κάνετε μεγάλο ατόπημα. Το σοβαρότερο είναι πως μπερδεύεται τη Δεξιά (εννοώντας το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ), με το φιλελευθερισμό που περιγράφει ο iridor παραπάνω και βάζετε και τη ΧΑ μέσα που ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με τα δύο προηγούμενα. Αυτό το λάθος γίνεται πλέον πολύ συχνά από πολλούς και είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο! Να μάθουμε την πολιτική πυξίδα σωστά επιτέλους στην Ελλάδα. Επίσης τα χαμηλά ποσοστά της ΧΑ δεν σημαίνουν και πως δεν έχετε προβλήματα ξενοφοβίας και περαιτέρω, απλά πως δεν τσίμπησαν οι Κρήτες από το παραμύθι της(Ευτυχώς). Τέλος, αξίζει να πω πως ο iridor έχει άδικο, οι Κρητικοί είναι στην πλειοψηφία πολύ ανοιχτοί στην επιχειρηματικότητα και παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους Έλληνες στον τομέα. Το κεντροαριστερό τους ταμπεραμέντο μάλλον είναι απλά κατάλοιπο μιας άλλης εποχής και δεν έχει επηρεάσει ευτυχώς τον τρόπο που δουλεύουν.