Yes We Ban!

Yes We Ban! Facebook Twitter
0

Παραφράζοντας το ήδη θρυλικό Yes We Can του Ομπάμα, χιλιάδες Τούρκοι υπερασπιστές ενός ελεύθερου Ιστού βγήκαν με πανό και σφυρίχτρες την Κυριακή 15 Μαΐου στους δρόμους 40 πόλεων της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ομάδων του Facebook που αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης για λογοκρισία στο ίντερνετ. (Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι διαδήλώνουν στο Βερολίνο υπέρ του αμερικανού χάκερ/στρατιώτη/γκέι ήρωα Bradley Manning που κατηγορείται (από τις ΗΠΑ) ότι έδωσε απόρρητα έγγραφα στο Wikileaks).

Διαβάζω στην ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal ότι η τουρκικη νομοθετική αρχή υπεύθυνη για θέματα τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας, θέλει να εισάγει μια σειρά από φίλτρα με τα οποία θα ελέγχεται η ροή και η χρήση του ίντερνετ. Από τον Αύγουστο κιόλας. Φίλτρα που θα απευθύνονται σε 4 διαφορετικά target groups και στα οποια θα γίνεσαι συνδρομητής, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Φίλτρο για παιδιά, για την οικογένεια, για το σπίτι ή απλό/κανονικό. Το απλό/κανονικό θα έχει τις ρυθμίσεις που έχει και σήμερα το ίντερνετ στην Τουρκία. Όποιος θέλει να βάλει φίλτρο, για προστασία των παιδιών του για παράδειγμα, μπορεί να κάνει μια σχετική αίτηση. Έτσι απλά παρουσιάζεται από επίσημα χείλη. Έντονες αντιδράσεις προκαλεί όμως και η απαγόρευση συγκεκριμένων λέξεων σε domain names. Πρώτη πρώτη βέβαια η λέξη «gay»  - αλλά το γιουσουφάκι επιτρέπεται. Άλλες αντικαθεστωτικές λέξεις που απαγορεύονται είναι το «ξανθό» ή «ξανθιά» (έτσι εκδικείται η μαντηλοφορούσα μελαγχρινή;), αλλά και η λέξη «κουνιάδα».
Το βίντεο είναι από τη διαδήλωση στην Ισταμπούλ.

Οι αρχές της Τουρκίας λένε ότι οι κατηγορίες για λογοκρισία είναι αβάσιμες, μιας και η χρήση των τεσσάρων φίλτρων θα είναι εθελοντική. Ο κόσμος δεν τους πιστεύει και γι' αυτό πήρε τους δρόμους. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, από τον Ιούλιο του 2010 έχουν απαγορευτεί στην Τουρκία πάνω από 5.000 ιστοσελίδες. Για δυο χρόνια, στις απαγορευμένες ιστοσελίδες ανήκαν και τα γνωστά μας YouTube και Google video. Δείτε εδώ φωτογραφίες και βίντεο από όλες τις διαδηλώσεις.

Τα φίλτρα για τη χρήση του ίντερνετ χρησιμοποιούνται παντού, δεν είναι κάτι καινούριο. Στην Ολλανδία οι συντηρητικοί Χριστιανοί κατεβάζουν από το ίντερνετ ένα πρόγραμμα που μπλοκάρει όλες τις ιστοσελίδες που προσβάλλουν τον Θεό και αντιτίθενται στα χριστιανικά ιδεώδη (κάτι για το τηλεμάρκετινγκ του Άδωνη!). Φίλτρα τέλος πάντων υπάρχουν παντού. Προσωπικά δεν θα έβαζα ποτέ φίλτρο στο ίντερνετ, όπως και δεν θα πήγαινα ποτέ σε μια βιβλιοθήκη που έχει μόνο βιβλία που η βιβλιοθήκη θεωρεί κατάλληλα για μένα.

Άρα, γιατί ξεσηκώθηκαν οι Τούρκοι, αφού φίλτρα υπάρχουν παντού; Γιατί τα συγκεκριμένα φίλτρα επιβάλλονται από την κυβέρνηση, με αδιαφανείς διαδικασίες, μέσω ενός συμβουλίου διορισμένου από την κυβέρνηση που δεν αποκαλύπτει ποιες ιστοσελίδες θα μπλοκάρουν. Αυτο δεν θα έπρεπε να είναι δουλειά της κυβέρνησης, αλλά ενός ομίλου μη-κυβερνητικών οργάνων και θεσμών που θα απαρτίζονται από ειδικούς στις επιστημες αυτές και θα δρουν πραγματικά ανεξάρτητα και για το συμφέρον του πολίτη.



Τελικά, ότι αρχές πρέσβευε το ίντερνετ όταν πρωτοβγήκε, της ελευθερίας και των ανεξάντλητων δυνατοτήτων ενημέρωσης και πληροφόρησης, περιορίζονται σιγά σιγά στα απολύτως απαραίτητα που είναι η πάταξη της τρομοκρατίας, ο έλεγχος και η κοινωνία της τάξης και της ασφάλειας. Από την αποκέντρωση λοιπόν της εξουσίας που μας έταξαν οι πρωτοπόροι του διαδικτύου ξαναγυρνάμε ολοταχώς πίσω στο συγκεντρωτικό μοντέλο που επιτρέπουν νόμοι σαν κι αυτούς που συζητούν στην Τουρκία.

Και δεν είναι οι Τούρκοι που ξεκίνησαν το γαϊτανάκι των απαγορεύσεων, αλλά οι ίδιοι που μας έταζαν 2 δεκαετίες πριν ελευθερίες και πράσινα άλογα, αφού είχαν βάλει το στρατό τους να κατασκευάσει ένα σύστημα διασύνδεσης υπολογιστών το οποίο αργότερα θα έφερνε και περισσότερη δημοκρατία.

Η υπεράσπιση της ελεύθερης πληροφόρησης και επικοινωνίας είναι τα ιδανικά της δικής μας γενιάς και κυρίως της νεότερης, που δεν πολέμησε στα βουνά, δεν πέρασε κατοχή,  δεν ήταν παρούσα στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και έχει ως ήρωες της τον Θορ, τον  Τζούλιαν Ασάντζ, τον V (for Vendetta), τον RMS και τον Στίβεν Χόκινγκ. Το ελεύθερο ίντερνετ είναι, ή θα είναι, το στοίχημα της νέας γενιάς, όπως και η κλιματική αλλαγή και ελπίζω και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που καταρρέει αργόσυρτα.

Βέβαια, αν το δεις ποιοτικά, ούτε τώρα απολαμβάνουμε ελευθερία στο ίντερνετ. Υπάρχουν ενα σωρό περιορισμοί, μπλοκαρίσματα, «δικαιώματα», εταιρίες σε κατάσταση μονοπωλιακής κρίσης, δικτατορικού τύπου κρατικές επεμβάσεις - αφήστε που για μένα η χειρότερη λογοκρισία είναι αυτή της έλλειψης. Αν δεν έχεις λαπ τοπ ή σύνδεση στον ιστό, δεν μπορείς να είσαι ενημερωμένος πολίτης του κόσμου, άρα δεν έχεις και φωνή.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM