ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τα σοκαριστικά στοιχεία για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω WhatsApp

Τα σοκαριστικά στοιχεία για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω WhatsApp Facebook Twitter
EPA
0

Έντονες επικρίσεις δέχεται η εφαρμογή WhatsApp αναφορικά με τον ρόλο της στη διάδοση ψευδών ειδήσεων παγκοσμίως.

Η εφαρμογή κατηγορείται από πληθώρα αναλυτών για διάδοση ψευδών ειδήσεων στην Ινδία, τη Βραζιλία, την Κένυα και τη Μεγάλη Βρετανία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι συνέπειες αυτών των εσφαλμένων πληροφοριών αποδείχθηκαν μοιραίες, οδηγώντας στον θάνατο ανθρώπων.

Ινδία: Η φονική οργή του όχλου

 

Πριν μερικές ημέρες, ο Αμπιτζίτ Ναθ και η Νιλοτπάλ Ντας, επέστρεφαν στο κατάλυμά τους μετά από μία επίσκεψη στον καταρράκτη του Άσαμ.


Σταματώντας για να ζητήσουν οδηγίες, δέχθηκαν την επίθεση των ντόπιων που τους τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητο και τους χτύπησαν μέχρι θανάτου, κατηγορώντας τους για απαγωγές παιδιών.

«Οι χωριάτες ήταν καχύποπτοι με τους περαστικούς και τους ξένους τις τελευταίες ημέρες, καθώς στο WhatsApp διαδιδόταν η "είδηση" πως απαγωγείς παιδιών δραστηριοποιούνταν στην περιοχή», δήλωσε αργότερα ένας τοπικός αξιωματούχος.

Τον τελευταίο καιρό, η αστυνομία της Ινδίας έχει καταγράψει δεκάδες βίαια περιστατικά που συνδέονται με διασπορά ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών μέσω WhatsApp.

Βραζιλία: Fake news για τους εμβολιασμούς

Στην Βραζιλία το WhatsApp συνδέεται με την έξαρση του κίτρινου πυρετού, μετά από ευρεία διάδοση άρθρων και βίντεο κατά του εμβολιασμού μέσω της εφαρμογής.

Πολιτική χειραγώγηση στην Κένυα

Κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Κένυα, οι διαχειριστές της εφαρμογής στην χώρα παραδέχθηκαν πως ένας τεράστιος όγκος ψευδών πολιτικών ειδήσεων διαμοιράστηκαν σε ντόπιους ψηφοφόρους.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η παραπληροφόρηση μέσω WhatsApp φαίνεται πως περνά τώρα και στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι Βρετανοί χρήστες της εφαρμογής, έγιναν μάρτυρες μιας ψευδούς φήμης που μοιράστηκε αστραπιαία μέσω WhatsApp, σύμφωνα με την οποία το ζεύγος Μπέκαμ σκόπευε να ανακοινώσει ότι χωρίζει.

Ενημέρωση μέσω WhatsApp

Μία νέα ανάλυση από το Ινστιτούτο Reuters του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καταδεικνύει ότι αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των ανθρώπων που βασίζονται για την ενημέρωσή τους στο WhasApp έναντι του Facebook.

Η εφαρμογή έχει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλον τον κόσμο, που συζητούν και μοιράζονται ιστορίες αλλά και ειδήσεις σε καθημερινή βάση. 

«Γρήγορα ψέματα»

«Δεν απέχει και πολύ από τους διά ζώσης διαλόγους ως προς το περιεχόμενο, αλλά αυτό που το διαφοροποιεί είναι η ταχύτητα με την οποία διαδίδονται οι ειδήσεις μέσω τέτοιων εφαρμογών», εξηγεί ο Νικ Νέιμαν, ένας από τους ερευνητές της ανάλυσης.

Σε αντίθεση με το Facebook, το Twitter και το Instagram, το WhatsApp δεν διαθέτει αλγόριθμους που να φιλτράρουν το περιεχόμενο που παρουσιάζεται στους χρήστες.

Αυτό σε συνδυασμό με της κωδικοποίηση των μηνυμάτων καθιστά αδύνατο ακόμα και για τους διαχειριστές της εφαρμογής να ελέγξουν το περιεχόμενο που διαδίδεται.

«Οι λόγοι που ολοένα και περισσότεροι χρήστες προτιμούν το WhatsApp έχουν να κάνουν με την ιδιωτικότητα. Όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δόλιους σκοπούς», προειδοποιεί ο Νέιμαν.

Αν και η εφαρμογή ανήκει στον «αστερισμό» εφαρμογών του Facebook λειτουργεί εντός διαφορετικού πλαισίου και ο έλεγχος των μηνυμάτων είναι πρακτικά αδύνατος.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM