ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Αλλαγές και νέα εργαλεία από την Apple που καταπολεμούν τον εθισμό με τα κινητά

Αλλαγές και νέα εργαλεία από την Apple που καταπολεμούν τον εθισμό με τα κινητά Facebook Twitter
O Timothy Cook άνοιξε την συνεδρίαση και έδωσε το έναυσμα για τις σημαντικές ανακοινώσεις
0

Μια σειρά από νέα εργαλεία και δυνατότητες του επόμενου λογισμικού iOS 12 των συσκευών της παρουσίασε η Apple, δείχνοντας πως θέλει και είναι έτοιμη να διαφέρει, σύμφωνα με τους New York Times.

Oι βασικές αλλαγές και τα νέα εργαλεία που παρουσίασε:

  • Η Apple προσθέτει εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τον εθισμό στην πληροφορία
  • Η εταιρεία αποκάλυψε νέο λογισμικό για το Apple Watch.
  • Μια νέα λειτουργία στο πρόγραμμα περιήγησης της Apple θα κάνει πιο δύσκολο για τους ιστότοπους να σας εντοπίσουν.
  • Η εταιρία παρουσίασε το iOS 12, τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος iPhone και iPad, που περιλαμβάνει βελτιωμένη ταχύτητα, διορθώσεις σφαλμάτων και άλλες βελτιώσεις.
  • Η Apple αποκάλυψε τη Siri και τις ενημερώσεις φωτογραφιών που ρίχνει απέναντι τους ανταγωνιστές.

Από την παρουσίαση της Apple στο συνέδριο WWDC 2018, φάνηκε πως ο κολοσσός της τεχνολογίας θέλει να βάλει φρένο στην παρακολούθηση των κινήσεων των χρηστών στο διαδίκτυο από το Facebook, ενώ παράλληλα επιχειρεί να παροτρύνει τους χρήστες να περνάνε λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες τους.

Τα νέα εργαλεία επιδιώκουν να αυξήσουν την ταχύτητα των συσκευών iPhone και iPad ενώ η εταιρία θέλει να βελτιώσει το γονικό έλεγχο της πλοήγησης των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον αντιπρόεδρο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης λογισμικού Κρεγκ Φεντερίγκι στη διεθνή ετήσια συνδιάσκεψη, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια όπου συμμετέχουν προγραμματιστές που αναπτύσσουν εφαρμογές για τους περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες συσκευών της Apple.

Αλλαγές και νέα εργαλεία από την Apple που καταπολεμούν τον εθισμό με τα κινητά Facebook Twitter
Η Apple παρουσίασε επίσης το Screen Time Limit τη νέα προσθήκη στο iOS 12, που θα επιτρέπει στους χρήστες να προκαθορίζουν πόση ώρα μέσα στη μέρα θα αφιερώνουν στη χρήση κάθε εφαρμογής

Το πιο αξιοσημείωτο νέο χαρακτηριστικό στο iOS 12 ονομάζεται Screen Time, ένα εργαλείο που βοηθά τους χρήστες iPhone να διαχειρίζονται και να περιορίζουν το χρόνο που περνούν στις συσκευές τους.

Η λειτουργία δείχνει ένα ταμπλό των εφαρμογών που χρησιμοποιεί κανείς τακτικά και το χρόνο που τείνει να ξοδεύει σε αυτές. Με το εργαλείο αυτό, μπορείτε επίσης να προσθέσετε όρια στο πόσο θέλετε να τις χρησιμοποιείτε: Για παράδειγμα, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας μια ώρα την ημέρα για το Instagram. Οι γονείς θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το Screen Time για να θέσουν όρια στο πώς τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τα iPhones τους.

Ο επικεφαλής του λογισμικού της Apple, δήλωσε ότι η Apple θεωρεί ότι ήταν καιρός να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές επιπτώσεις των smartphones στην καθημερινή ζωή.

Η ανακοίνωση αυτή ήταν κάπως περίεργη: Μια εταιρεία χρησιμοποιεί το χρόνο του μεγάλου της event  για να παρουσιάσει νέα εργαλεία που θα βοηθούν τους πελάτες να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της λιγότερο, σημειώνουν οι New York Times.

Αλλά η κίνηση είναι πιθανότατα έξυπνη, σημειώνει η εφημερίδα. Η Apple εξαρτάται από το γεγονός ότι οι πελάτες που αγοράζουν τις συσκευές της, δεν ξοδεύουν πολύ χρόνο σε αυτές. Η Apple παρουσιάζει τα εργαλεία ως απόδειξη ότι θέτει πρώτα τα συμφέροντα των πελατών της - και ότι αν οι άνθρωποι ανησυχούν ότι είναι εθισμένοι στο smartphone τους, το iPhone είναι η συσκευή που θα τους βοηθήσει.

Αλλαγές και νέα εργαλεία από την Apple που καταπολεμούν τον εθισμό με τα κινητά Facebook Twitter
Screen Time: Το νέο εργαλείο που θέλει να περιορίσει τον εθισμό στις συσκευές και το διαδίκτυο (Φωτογραφία: Jason Henry/ The New York Times)

Τα νέα εργαλεία μοιάζουν να πηγαίνουν κόντρα σε άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley, όπως η Google, το Twitter και ιδιαίτερα το Facebook, που εξαρτώνται από το γεγονός ότι οι χρήστες ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο με τις υπηρεσίες τους.

Η Apple έκανε άλλη μια κίνηση που αντιτίθεται στην Google και το Facebook με εργαλεία που μειώνουν δραματικά την ικανότητά τους να παρακολουθούν τους χρήστες των κινητών της.

Καθώς η συζήτηση για την προστασία και τα δεδομένα είναι θερμή και σε αντίθεση με την Google και το Facebook, που βασίζονται σε δεδομένα χρηστών για να πουλήσουν διαφημίσεις, η κύρια δραστηριότητα της Apple είναι η πώληση συσκευών στους καταναλωτές, οπότε η εστίασή της στην ιδιωτικότητα έχει γίνει ένα κεντρικό σημείο προώθησης.

Η επόμενη έκδοση των λειτουργικών συστημάτων iOS και Mac θα βάζει «μπλόκο» στην αυτόματη καταγραφή των «ιχνών» των χρηστών του Facebook στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα πλοήγησης Safari της Apple θα ζητά από τους χρήστες να δίνουν ρητά τη συγκατάθεσή τους, προτού επιτρέψει στο Facebook να παρακολουθεί αθόρυβα τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο.

Η πρωτοβουλία αυτή της Apple αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση με το Facebook. Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ έχει δηλώσει ότι θεωρεί τις πρακτικές του Facebook «παραβίαση της ιδιωτικότητας», κάτι που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει χαρακτηρίσει ως μη σοβαρό ισχυρισμό.

Ο Φεβντερίγκι αντεπιτέθηκε στη συνάντηση των προγραμματιστών, λέγοντας ότι «αυτό θα το σταματήσουμε πλέον» και είπε ότι ήλθε η ώρα «να αποφασίσετε αν θα κρατήσετε προσωπικές τις πληροφορίες σας».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν αυτή την πρωτοβουλία της Apple, πράγμα που μάλλον θα βάλει σε ανησυχία το Facebook και το Instagram, αλλά και τις διαφημιστικές εταιρείες που έχουν κάθε λόγο να θέλουν την αόρατη παρακολούθηση των διαδικτυακών κινήσεων των χρηστών για λόγους στοχευμένου online μάρκετινγκ.

Ο Φεντερίγκι διαβεβαίωσε ότι το iOS 12 -που θα κυκλοφορήσει αργότερα εντός του 2018 και θα μπορεί να «τρέξει» στις φορητές συσκευές που κατασκευάσθηκαν μετά το 2013- θα ανοίγει τις διάφορες εφαρμογές με μεγαλύτερη (έως διπλάσια) ταχύτητα σε σχέση με το τωρινό iOS 11.

Επίσης το iOS 12 θα περιλαμβάνει memojis («ζωντανά» emojis που θα μοιάζουν με τον χρήστη της συσκευής, περίπου όπως τα AR emojis στο Samsung Galaxy S9), το Group Facetime (όπου έως 32 άνθρωποι θα μπορούν να συμμετέχουν στην ίδια ακουστική ή βιντεοκλήση, κάτι που θα εντείνει τον ανταγωνισμό με το Skype της Microsoft), νέες δυνατότητες φωνητικού ελέγχου της «έξυπνης» προσωπικής βοηθού Siri (που θα μπορεί πλέον να ελέγχει εφαρμογές τρίτων χωρίς οι χρήστες να χρειάζεται να τις ανοίγουν, όπως ήδη κάνει η Alexa της Amazon) κ.α.

Ακόμη, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters παρουσιάσθηκε η νέα βελτιωμένη έκδοση WatchOS για το «έξυπνο» ρολόι της Apple και δόθηκε η υπόσχεση ότι θα κυκλοφορήσει η εφαρμογή Walkie-Talkie, που θα επιτρέπει σε δύο χρήστες να μιλάνε από τα ρολόγια τους μέσω 4G ή Wi-Fi.

Με πληροφορίες από New York Times, BBC, Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM