Ο Ζούκερμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο: Ζήτησε συγγνώμη, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις

Ο Ζούκερμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο: Ζήτησε συγγνώμη, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις Facebook Twitter
EPA/EUROPEAN PARLIAMENT
0

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ απολογήθηκε σήμερα στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, για το πρόσφατο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών. 

Υπενθυμίζεται πως η εταιρία πολιτικών συμβουλών Cambridge Analytica κατόρθωσε να αποσπάσει δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook -εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια προέρχονται από την ΕΕ- χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ο Ζούκερμπεργκ συμφώνησε να συναντηθεί με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματά τους για την υπόθεση.

Όπως είπε, το Facebook δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την κατάχρηση του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και τόνισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι «σημαντικό και αναπόφευκτο». 

«Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε τα εργαλεία που δημιουργήσαμε από το να χρησιμοποιηθούν με επιζήμιο τρόπο», δήλωσε στον εναρκτήριο λόγο του.

«Είτε είναι ψευδείς ειδήσεις, είτε ξένη ανάμιξη σε εκλογές ή προγραμματιστές που κάνουν κατάχρηση των πληροφοριών των χρηστών, δεν είχαμε μια αρκετά ευρεία επίβλεψη των ευθυνών μας. Αυτό ήταν ένα λάθος και ζητώ συγγνώμη», σημείωσε.

 

Καθισμένος σε ένα στρογγυλό τραπέζι με τους ευρωβουλευτές, ο Ζούκερμπεργκ επανέλαβε την συγγνώμη που είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα στους Αμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο.

Εντούτοις, τα ερωτηματικά παραμένουν για το πώς το Facebook επέτρεψε να συμβεί αυτή η διαρροή και κατά πόσον κάνει αρκετά για να αποτρέψει την επανάληψή της.

Ο Ζούκερμπεργκ υπογράμμισε τη δέσμευση του Facebook στην Ευρώπη, όπου θα διαθέτει 10.000 εργαζομένους έως το τέλος του χρόνου, όπως είπε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στην ασφάλεια θα έχουν σημαντική επίδραση στην αποδοτικότητα του Facebook, αλλά το «να κρατάμε ασφαλείς τους ανθρώπους θα είναι πάντα πιο σημαντικό από το να μεγιστοποιούμε τα κέρδη μας».

Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επιθυμούν μια αυστηρότερη γραμμή ενάντια σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες.

Πάντως η Guardian επισημαίνει πως οι ευρωβουλευτές έφυγαν δυσαρεστημένοι, καθώς ο επικεφαλής του Facebook επωφελήθηκε από την περίεργη δομή της συνάντησης, προκειμένου να μην δώσει λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, το πλάνο προέβλεπε πως πρώτα οι ευρωβουλευτές θα διατυπώσουν όλες τις ερωτήσεις τους και στη συνέχεια θα απαντήσει ο Ζούκερμπεργκ σε όλες μαζί. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της 90λεπτης συνάντησης δαπανήθηκε για τις ερωτήσεις.

Όταν τελικά τελείωσαν οι ερωτήσεις, με μόλις 7 λεπτά να απομένουν μέχρι την προγραμματισμένη λήξη του γεγονότος, ο Ζούκερμπεργκ αναλώθηκε σε γενικότητες, υποσχόμενος να μπει στις λεπτομέρειες κάθε ερώτησης μελλοντικά, όπως σημειώνει η Guardian.

Ακόμη και οι θυμωμένες παρεμβάσεις ορισμένων ευρωβουλευτών καθώς ο ιδρυτής του Facebook ετοιμαζόταν να φύγει, δεν κατάφεραν να «κλέψουν» μία ουσιαστική απάντηση. Τελικά, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι παρενέβη, δηλώνοντας ότι ο χρόνος είχε τελειώσει και πως ο Ζούκερμπεργκ θα υποχρεωνόταν μόνο να παράσχει γραπτές απαντήσεις στον ελεύθερό του χρόνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters, Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM