Μια φωτογράφος δείχνει την υποκρισία του Instagram με ένα παράδειγμα λογοκρισίας

Μια φωτογράφος δείχνει την υποκρισία του Instagram με ένα παράδειγμα λογοκρισίας Facebook Twitter
1

Είναι πλέον γνωστό ότι οι αλγόριθμοι του Facebook είναι ρυθμισμένοι ώστε να «λογοκρίνουν» αναρτήσεις φωτογραφιών που μπορεί να θεωρούνται προκλητικές ή να περιλαμβάνουν γυμνό.

Στο παρελθόν έχει λογοκριθεί ο πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Κουρμπέ «Η απαρχή του κόσμου», έχει λογοκριθεί φωτογραφία του παλαιολιθικού αγαλματίδιου «Η Αφροδίτη του Βίλεντορφ» και υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα.

Οι χρήστες παίρνουν τα μέτρα τους και καλύπτουν τα επίμαχα σημεία, αλλά αυτή η περίπτωση  είναι κάπως διαφορετική καθώς η λογοκρισία χτύπησε σε φωτογραφία που θεωρητικά ήταν safe.

H φωτογράφος Dragana Jurisic με έδρα το Δουβλίνο, είναι το θύμα του Instagram που «κατέβασε» τον λογαριασμό της ενώ το Facebook διέγραψε πολλές από τις φωτογραφίες της.

Η Dragana πόσταρε φωτογραφία ενός γυμνού μοντέλου, την οποία όμως η ίδια είχε λογοκρίνει, καλύπτοντας το στήθος με ένα φύλλο. Η εικόνα δεν αποκάλυπτε απολύτως τίποτα!

Μια φωτογράφος δείχνει την υποκρισία του Instagram με ένα παράδειγμα λογοκρισίας Facebook Twitter

Στη φωτογραφία απεικονίζεται η καλλιτέχνις και ποιήτρια Caoimhe Lavelle και αποτελεί μέρος του πρότζεκτ «100 Μούσες».

Η δημιουργός  εξηγεί ότι οι γυναίκες που φωτογραφήθηκαν σκηνοθέτησαν εκείνες και επέλεξαν οι ίδιες τη φωτογραφία τους. Και η φωτογραφία που πόσταρε στο Instagram ήταν μια δοκιμαστική εκτύπωση για επερχόμενη έκθεση με τίτλο «Γυμνή Αλήθεια» που θα φιλοξενηθεί στην Crawford Art Gallery στην Ιρλανδία.

Πόσταρε τη φωτογραφία της την προηγούμενη εβδομάδα, η φωτογραφία «παρέμεινε για 24 ώρες, πήρε πάνω από 500 like» και μετά ο λογαριασμός της καταργήθηκε χωρίς προειδοποίηση.

Η φωτογράφος ήταν φανερά ενοχλημένη με όσα έγιναν και έδειξε πόσο υποκριτικό μπορεί να είναι το Instagram με μια σύγκριση. Η Κιμ μπορεί να κάνει αυτό, ενώ η δική της μούσα όχι;

Μια φωτογράφος δείχνει την υποκρισία του Instagram με ένα παράδειγμα λογοκρισίας Facebook Twitter

Θεωρώντας ότι παρέμενε συμμορφωμένη με τους όρους χρήσης της πλατφόρμας, η Dragana απευθύνθηκε στο Instagram για εξηγήσεις. Έλαβε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο την ενημέρωναν ότι ο λογαριασμός της «καταργήθηκε, επειδή δεν ακολουθούσε τους Όρους Χρήσης». Ρώτησε το γιατί, αλλά απάντηση δεν έλαβε ποτέ.

Όταν πόσταρε την ίδια φωτογραφία στο Facebook, διαπίστωσε ότι «δεν είχε δικαίωμα να αναρτά και να σχολιάζει». Εξηγεί ότι χρησιμοποιούσε το Instagram «ως ένα είδος ψηφιακού αρχείου» της δουλειάς της και ότι, αν και διατηρεί back-up των φωτογραφιών της, «έχει, πια, χάσει ημερομηνίες, ώρες, σημειώσεις, σχόλια και συζητήσεις γύρω από τα έργα της».

Ο κριτικός φωτογραφίας στην εφημερίδα The Guardian, ήταν ένας από αυτούς που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν repost τη φωτογραφία και είδαν τα repost τους να χάνονται.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα The Art Newspaper, το Instagram αποκατέστησε τον λογαριασμό της φωτογράφου, ο οποίος είναι, πλέον, σε δημόσια θέα, και απολογήθηκε για την αναστάτωση που προκάλεσε.

Η φωτογράφος ισχυρίζεται όμως, ότι πάνω από 3.000 παλαιότερες αναρτήσεις της εξακολουθούν να λείπουν.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ένα εργαλείο επικοινωνίας και απελευθέρωσης του λόγου, έγινε ένας οδηγός lifestyle, κατάκρισης και μάρκετινγκ;