Η εφαρμογή του YouTube για φορητές συσκευές φαίνεται ότι σύντομα θα αποκτήσει την λειτουργία «Incognito Mode», κάτι ανάλογο με την ανώνυμη λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης που διαθέτουν οι browsers για τον ιστό. Προς το παρόν το χαρακτηριστικό βρίσκεται σε φάση δοκιμών.

 

Η ιστοσελίδα Android Police ανακάλυψε την προσθήκη του Incognito Mode στην εφαρμογή του YouTube για Android. Η λειτουργία Incognito θα επιτρέπει την παρακολούθηση περιεχομένου στη δημοφιλή πλατφόρμα, χωρίς όμως η εφαρμογή να διατηρεί ιστορικό των βίντεο που έχει παρακολουθήσει ένας χρήστης ή των αναζητήσεων που έκανε.

 

Βέβαια, και σήμερα οι χρήστες της υπάρχουσας εφαρμογής (και στο Android και στο iOS) μπορούν να κρύψουν (εν μέρει) τα ίχνη τους και να επιτύχουν κάτι παρόμοιο μέσω του μενού ρυθμίσεων της εφαρμογής. Το Incognito Mode, όμως, θα απλουστεύει την όλη διαδικασία, αφού η ενεργοποίησή του θα γίνεται εύκολα και γρήγορα μέσω ενός μόνο ειδικού κουμπιού στο interface. Και, εννοείται, το ίδιο εύκολα θα επανέρχεται η εφαρμογή στην κανονική της μορφή. 

 

Όταν ενσωματωθεί, το Incognito Mode θα εμποδίζει την πλατφόρμα να βρίσκει ανάλογες προτάσεις με τα βίντεο που παρακολουθείτε. Αυτές οι προτάσεις βγαίνουν στην επιφάνεια της πλατφόρμας με τη βοήθεια του αλγόριθμου που παρακολουθεί τη δραστηριότητα του χρήστη και ανάλογα κάθε φορά προτείνει σχετικό περιεχόμενο που πιθανώς τον ενδιαφέρει. Οπότε, το Incognito Mode, ουσιαστικά θα εμποδίζει την υπηρεσία να παρακολουθεί το ιστορικό αναζήτησης στα κανάλια της, αλλά θα «φρενάρει» και όλες τις συνδρομές στα υπόλοιπα αγαπημένα κανάλια του χρήστη. Δηλαδή, θα είναι σαν να μπαίνεις στο YouTube για να παρακολουθήσεις ένα βίντεο χωρίς να έχεις λογαριασμό σε αυτό.

 

Η λειτουργία «ανώνυμης περιήγησης» στο YouTube, αν και πολύ χρήσιμη αφού οι χρήστες γλιτώνουν από τις συστάσεις του αλγόριθμου, βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο και δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ενσωματωθεί σε νέα ενημέρωση της εφαρμογής.

 

 

 

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όμως, εάν θέλετε να μην επηρεάζεται το ιστορικό των αναζητήσεών σας από τις πρωτοβουλίες της τεχνητής νοημοσύνης των αλγόριθμων, μπορείτε να πάτε στις Ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στο τμήμα History & Privacy να ενεργοποιήσετε (να τα κάνετε μπλε δηλαδή) τα «Pause watch history» και «Pause search history».