H Amazon ανακοίνωσε τεράστια αύξηση κερδών και οι αναλυτές πιστεύουν πως σύντομα θα γίνει η Νο1 εταιρεία παγκοσμίως

H Amazon ανακοίνωσε τεράστια αύξηση κερδών και οι αναλυτές πιστεύουν πως σύντομα θα γίνει η Νο1 εταιρεία παγκοσμίως Facebook Twitter
0

Η Amazon ανακοίνωσε ότι πέτυχε να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της στα 1.6 δις δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2018 και την ίδια ώρα αύξησε το κόστος μιας συνδρομής Prime στα 119 δολάρια από 99 δολάρια το χρόνο για τους αμερικανούς πελάτες.

Οι ανακοινώσεις έδωσαν στις μετοχές της εταιρείας τεράστια ώθηση: αυξήθηκαν κατά 7% στο νέο ρεκόρ των 1,625 δολαρίων, προσθέτοντας δισεκατομμύρια στην περιουσία του ιδρυτή της, Τζεφ Μπέζος.

Η εταιρεία, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε πάνω από 100 εκατομμύρια συνδρομητές στην κύρια υπηρεσία της, αποκάλυψε ότι το κόστος μιας συνδρομής Prime θα αυξηθεί στα 119 δολάρια ετησίως, με ισχύ από τις 11 Μαΐου για νέους συνδρομητές και στις ανανεωμένες συνδρομές από τις 16 Ιουνίου. Αυτή η αύξηση αντιπροσωπεύει την πρώτη στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2014.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Amazon συγκέντρωσε περισσότερα από 550 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως στα έσοδα από τις πωλήσεις της Amazon.com, την φιλοξενία ιστοσελίδων, την τηλεοπτική παραγωγή και την Whole Foods, την αμερικανική αλυσίδα παντοπωλείων που αγόρασε πέρυσι.

Η Amazon ανέφερε επίσης ισχυρή ανάπτυξη στο εξαιρετικά κερδοφόρο τμήμα της στον τομέα του  cloud computing, το Amazon Web Services (AWS).

Η AWS, η οποία φιλοξενεί εταιρείες όπως η Netflix, η Airbnb και η CIA, ανακοίνωσε αύξηση 49% στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο στα  5,44δις δολάρια. Η AWS κέρδισε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια - η πλειοψηφία των κερδών της Amazon για το τρίμηνο.

Η επιτυχία της εταιρείας της επέτρεψε επίσης να ανακοινώσει μια μεγάλη επένδυση στο Amazon Studios, την εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αριθμοί καθώς την ίδια ώρα η εταιρία ήρθε αντιμέτωπη με τις επανειλημμένες απειλές του Τραμπ για πληρωμή μεγαλύτερων φόρων. Όμως οι αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ το καταφέρει αυτό, το πλήγμα στην ορμητική πορεία κερδοφορίας της Amazon θα είναι μηδαμινό.

Η Amazon είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως μετά την Apple, με αξία αγοράς 723 δισ. δολαρίων. Πολλοί ειδικοί αναμένουν ότι θα ξεπεράσει σύντομα τον κατασκευαστή του iPhone και θα γίνει η πρώτη εταιρεία αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον κόσμο.

Ωστόσο η εταιρία και Τζεφ Μπέζος έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλους επικριτές καθώς υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο και κριτική από τους πολιτικούς, τους ρυθμιστές και τους υπαλλήλους της. Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon παρείχαν υπερβολική ισχύ στην αγορά, στα χέρια πολύ λίγων. Είπε επίσης ότι η κυριαρχία των τεχνολογικών γιγάντων δεν ήταν χρήσιμη για την οικονομία ή την γενική ευημερία.

Ο Μπέζος ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπος με μια μεγάλη διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους του Amazon στη Γερμανία, οι οποίοι επικαλούνται κακομεταχείριση και φοροδιαφυγή. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ