To νέο Gmail είναι εδώ!

To νέο Gmail είναι εδώ! Facebook Twitter
0

Από σήμερα, η Google δρομολογεί την μεγαλύτερη ανανέωση του Gmail εδώ και χρόνια.

Η Google φέρνει στο Gmail πολλά (αλλά όχι όλα) από τα χαρακτηριστικά που δοκιμάστηκαν αρχικά στο Inbox by Gmail και προσθέτει μερικά καινούρια. Με αυτά τα νέα χαρακτηριστικά, τα οποία αναφέρθηκαν αρχικά σε προηγούμενο άρθρο, η εταιρεία λανσάρει επίσης ένα ανανεωμένο σχεδιασμό της υπηρεσίας, αλλά εάν έχετε χρησιμοποιήσει το Gmail στο παρελθόν, καμία από τις νέες επεμβάσεις δεν πρόκειται να αλλάξει (ή να δυσκολέψει) τον τρόπο με τον οποίο το χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα.

Το λανσάρισμα του νέου Gmail ξεκίνησε πριν από λίγες μόνο ώρες, αλλά οι αλλαγές δεν είναι (ακόμη) ορατές ταυτόχρονα σε όλους. Όπως αναφέρει η Google στο Keyword, οι περισσότεροι χρήστες θα πρέπει αρχικά να το ενεργοποιήσουν μόνοι τους μέσα από τις ρυθμίσεις του Gmail (το γνωστό εικονίδιο με το γρανάζι) όπου εκεί θα υπάρχει η επιλογή «Δοκιμάστε το νέο Gmail» (Try the new Gmail). Αν σε κάποιους η επιλογή δεν είναι ακόμη ορατή, θα εμφανιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες!

Οι αλλαγές στο design και στις λειτουργίες του Gmail έγιναν με σκοπό να προσφέρουν εξελιγμένες υπηρεσίες επαγγελματικού επιπέδου σε όλους τους χρήστες και όχι μόνο στους προνομιούχους χρήστες της σουίτας G Suite. Eάν έχετε παρακολουθήσει τα νέα (ή τις διαρροές) της τελευταίας εβδομάδας, καμία από τις νέες δυνατότητες δεν θα σας εκπλήξει. Ωστόσο, η προσθήκη του ελέγχου των εφαρμογών Ημερολόγιο (Calendar) και Καθήκοντα (Tasks) μέσα από το Gmail είναι περισσότερο ευπρόσδεκτη από ποτέ άλλοτε.

Καλύτερος και πιο γρήγορος έλεγχος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Το πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι η δυνατότητα να λαμβάνετε μέτρα σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απευθείας μέσα από τα Εισερχόμενα. Όταν τοποθετείτε το δείκτη του ποντικιού πάνω σε ένα email, χωρίς να κάνετε κλικ σε αυτό, θα βλέπετε κάποια εικονίδια για να αρχειοθετήσετε ή να διαγράψετε ένα μήνυμα, καθώς και να το σημειώσετε ως «αναγνωσμένο» (ακόμη και αν δεν το διαβάσατε). Eδώ, υπάρχει επίσης ο σύνδεσμος στο νέο χαρακτηριστικό «Snooze».

Όταν προσπαθείτε να αναβάλετε την εμφάνιση ενός μηνύματος, το Gmail σάς δίνει τη δυνατότητα να το βλέπετε αργότερα μέσα την ημέρα, την επόμενη, αργότερα μέσα στην εβδομάδα ή το Σαββατοκύριακο, ή την επόμενη εβδομάδα. Αν σας αρέσει να διατηρείτε ένα καθαρό Inbox, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσετε τα εισερχόμενά σας κενά ενώ θα είστε βέβαιοι ότι ένα σημαντικό μήνυμα στο οποίο θέλετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο, θα αναδυθεί στην ουρά των εισερχόμενων αργότερα. Η λειτουργία αναβολής είναι διαθέσιμη μόνο μέσα από τα εισερχόμενα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να την ενεργοποιήσετε αν έχετε ανοίξει και διαβάζετε ήδη ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το «Email Nudging» φέρνει την ταχύτητα μιας εφαρμογής μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Πρόκειται για μια χρήσιμη προσθήκη για όλους εκείνους που λαμβάνουν πολλά emails και κάποια πρέπει να απαντηθούν γρήγορα. Η Google χρησιμοποιεί την μηχανική μάθηση για να καταλάβει ποιο μήνυμα απαιτεί γρήγορη απάντηση (σε σύντομο χρονικό διάστημα) και εμφανίζει στο χρήστη μια σχετική ειδοποίηση μέσα στο inbox του. Επίσης, του δίνει τη δυνατότητα να απαντήσει με ένα έτοιμο Smart Reply.

Οι «Εμπιστευτικές Λειτουργίες»

Το «Confidential Mode» είναι ένας νέος τρόπος για να βάζετε ημερομηνία λήξης σε ένα email, με αποτέλεσμα οι παραλήπτες του να μην μπορούν να το προωθήσουν, να το τυπώσουν ή να το επεξεργαστούν τα συνημμένα αρχεία μετά την λήξη του.

Με την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δικαιωμάτων» (Integrated Rights Management) ο κάθε αποστολέας αποκτά τη δυνατότητα να μοιράσει συγκεκριμένες άδειες και ρόλους στους παραλήπτες του email. Για παράδειγμα, μπορεί να μπλοκάρει και πάλι τη δυνατότητα προώθησης, την αντιγραφή, το κατέβασμα αρχείων ή ακόμα και την εκτύπωση ενός email, όπως περίπου ισχύει με τις άδειες επέμβασης σε κάποιο αρχείο του Google Docs.

Μια σημαντική προσθήκη στα μέτρα ασφαλείας είναι και η δυνατότητα ενεργοποίησης του ελέγχου ταυτότητας 2 βημάτων (Two-factor authentication) σε κάθε email. O παραλήπτης θα πρέπει να πιστοποιήσει την ταυτότητά του πριν ανοίξει ένα εμπιστευτικό email.

φφ

Η νέα εμφάνιση

Ίσως ένα από τα καλύτερα νέα χαρακτηριστικά του Gmail, γενικότερα, είναι η δεξιά πλαϊνή μπάρα, η οποία έρχεται εφοδιασμένη με ένα έξυπνο Google Calendar, το οποίο σας παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα των υποχρεώσεων (ή καθηκόντων) της ημέρας και σας επιτρέπει να προσθέσετε νέα γεγονότα μέσα από τα Εισερχόμενα. Αυτό το drop-down πάνελ, είναι πολύ χρήσιμο αφού μπορείτε να οργανώσετε το πρόγραμμά σας χωρίς να αφήνετε ένα email που διαβάζετε.

Ίσως ένα από τα καλύτερα νέα χαρακτηριστικά του Gmail, γενικότερα, είναι η δεξιά πλαϊνή μπάρα, η οποία έρχεται εφοδιασμένη με ένα έξυπνο Google Calendar, το οποίο σας παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα των υποχρεώσεων (ή καθηκόντων) της ημέρας και σας επιτρέπει να προσθέσετε νέα γεγονότα μέσα από τα Εισερχόμενα. Αυτό το drop-down πάνελ, είναι πολύ χρήσιμο αφού μπορείτε να οργανώσετε το πρόγραμμά σας χωρίς να αφήνετε ένα email που διαβάζετε.

Επίσης, το αριστερό μενού γίνεται και αυτό drop-down για εξοικονόμηση χώρου και καλύτερης ανάγνωσης των μηνυμάτων.

Και το πιο σημαντικό: το νέο «Offline Mode», το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δουλεύουν χωρίς σύνδεση, μέσα στο περιβάλλον του Gmail, και έχοντας στη διάθεσή τους τα emails των τελευταίων 90 ημερών.

δδδ

Εκτός από την desktop έκδοση του Gmail η Google «επεμβαίνει» και στην εφαρμογή για κινητά, με ουσιαστική αλλαγή την προσθήκη ενός νέου αλγόριθμου ο οποίος θα «καταλαβαίνει» ποια emails είναι δευτερεύοντα ή ενοχλητικά και ποια είναι σημαντικά, για να ειδοποιεί άμεσα το χρήστη. Επίσης, μέσα από την εφαρμογή των κινητών η διαγραφή από ένα newsletter θα γίνεται με ένα μόνο άγγιγμα, χωρίς επιπλέον μετακινήσεις σε άλλες τοποθεσίες. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ