Το Facebook μετακινεί 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες για να αποφύγει την αυστηρή ευρωπαϊκή προστασία

Το Facebook μετακινεί 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες για να αποφύγει την αυστηρή ευρωπαϊκή προστασία Facebook Twitter
EPA
0

Το Facebook βρήκε τρόπο να αποφύγει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων και μετακινεί γεωγραφικά τη νομική ευθύνη για περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες του, ώστε να μην εμπίπτουν στο πλαίσιο αυτο, παρά τις υποσχέσεις του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για εφαρμογή του «πνεύματος του νόμου» σε παγκόσμια κλίμακα.

Με μία και μοναδική αλλαγή στους όρους και τις προϋποθέσεις της χρήσης του, το Facebook μετακινεί την ευθύνη για όλους τους χρήστες του που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ.

Για περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες, η ευθύνη της διαχείρισης των δεδομένων τους θα μεταφερθεί από τα γραφεία της εταιρείας στην Ιρλανδία στα κεντρικά της Καλιφόρνιας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι χρήστες αυτοί θα εξαρτώνται πλέον από τους σχετικούς νόμους των ΗΠΑ και όχι από αυτούς της (ευρωπαϊκής) Ιρλανδίας.

Η νέα ρύθμιση θα εφαρμοστεί λίγο πριν τις 25 Μαΐου, που θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την προστασία γενικών δεδομένων (GDPR).

Οι προβλεπόμενοι κανονισμοί έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες πολιτικές του Facebook.

Αν ο κολοσσός από την Καλιφόρνια δεν προέβαινε σε αυτή την αλλαγή, θα έπρεπε να ξεκινήσει να πληρώνει, ετησίως, πρόστιμα έως και 4% από τα έσοδά του - περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια δηλαδή.

Πάρα τις επικρίσεις πάντως, το Facebook προσφέρει σε όλους τους χρήστες του ένα σύνολο εργαλείων με τα οποία οι μπορούν να αποθηκεύουν και να διαγράφουν δεδομένα από την ιστοσελίδα.

«Εφαρμόζουμε το ίδιο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικότητας παντού, ανεξαρτήτως αν έχετε συμφωνήσει στους όρους χρήσης του Facebook Ireland ή του Facebook Inc», ήταν η απάντηση της εταιρείας στο Reuters.

Σύμφωνα με την εταιρεία με έδρα το Μένλο Παρκ, η αλλαγή αυτή γίνεται επειδή ο ευρωπαϊκός νόμος απαιτεί «συγκεκριμένη γλώσσα» στις υποχρεωτικές ειδοποιήσεις ασφαλείας, που δεν επιβάλλει ο αμερικανικός νόμος.

Μιλώντας στον Guardian, ο ειδικός ερευνητής σε θέματα προσωπικών δεδομένων Lukasz Olejnik, εκτιμά πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα παρουσιάζει το Facebook.

Κατά τον ίδιο, η μετακίνηση 1,5 δισεκατομμυρίου χρηστών δεν είναι απλώς μία κίνηση "copy-paste" και η αλλαγή αυτή θα σημάνει τη ελάττωση των εγγυήσεων ασφαλείας αλλά και των δικαιωμάτων των χρηστών αναφορικά με τη συναίνεσή τους στη δραστηριότητα του Facebook και τρίτων εφαρμογών.

Με πληροφορίες από Guardian και Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ