Η απολογία Ζoύκερμπεργκ για το σκάνδαλο Cambridge Analytica και τα λάθη που παραδέχεται πως έγιναν με το Facebook

Η απολογία Ζoύκερμπεργκ για το σκάνδαλο Cambridge Analytica και τα λάθη που παραδέχεται πως έγιναν με το Facebook Facebook Twitter
O Zoύκερμπεργκ στο Καπιτώλιο τη Δευτέρα το πρωί ( Getty Images/ ideal Images)
1

Ο συν-ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα υπερασπιστεί την κοινωνική πλατφόρμα ως «θετική δύναμη στον κόσμο» κατά την απολογία του στο Κογκρέσο την Τρίτη, ενώ  παραδέχεται ότι έκανε «μεγάλο λάθος», μη λαμβάνοντας σοβαρά την ευθύνη του κοινωνικού δικτύου απέναντι στους δύο δισεκατομμύρια χρήστες.

Η εισαγωγική τοποθέτησή του δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και δείχνει πως ο Ζούκερμπεργκ θα κρατήσει υπερασπιστική γραμμή και πως θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη.

Η απολογία, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη και την Τετάρτη, έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων πως η εταιρεία πολιτικών συμβουλών Cambridge Analytica κατόρθωσε να αποσπάσει δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

«Το Facebook είναι μια ιδεαλιστική και αισιόδοξη εταιρεία», αναφέρει η δήλωση του. «Αλλά τώρα είναι σαφές ότι δεν κάναμε αρκετά ώστε να εμποδίσουμε αυτά τα εργαλεία από το να χρησιμοποιηθούν και για βλάβη. Αυτό ισχύει για τα fake news, τις ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές, τη ρητορική μίσους, καθώς και για το ιδιωτικό απόρρητο δεδομένων. Δεν είχαμε μια αρκετά ευρεία εικόνα της ευθύνης μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι. Ξεκίνησα το Facebook, το διευθύνω και είμαι υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει εδώ», αναφέρει η απολογία.

Οι παρατηρήσεις του Ζούκερμπεργκ συνδυάζουν την υπεράσπιση της άποψης του θετικού ρόλου του Facebook στο ευρύτερο πολιτικό σώμα, με δέσμευση να αναλάβει περισσότερες ενέργειες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

«Καθώς το Facebook έχει μεγαλώσει, οι άνθρωποι παντού έχουν αποκτήσει ένα ισχυρό νέο εργαλείο για να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που αγαπούν, να κάνουν τις φωνές του να ακουστούν και να οικοδομήσουν κοινότητες και επιχειρήσεις. Πρόσφατα, είδαμε το κίνημα #MeToo και το March For Our Lives να οργανώνται τουλάχιστον εν μέρει, στο Facebook. Μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ, οι άνθρωποι συγκέντρωσαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στους πληγέντες. Και πάνω από 70 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τώρα το Facebook για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», αναφέρει η δήλωση. 

Ο Ζούκερμπεργκ αναπτύσσει επίσης το σχέδιό του για να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει την  αποτροπή άλλων εταιρειών από το να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του Facebook χωρίς τη γνώση τους και η κατάργηση της πρόσβασης των προγραμματιστών σε δεδομένα, εάν ο χρήστης δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτήν την εφαρμογή σε τρεις μήνες.


Ο Ζούκερμπεργκ αναμένεται να παραδεχτεί επίσης ότι η εταιρεία ήταν πολύ αργή στο να εντοπίσει και να ανταποκριθεί στις ρωσικές παρεμβολές.

Παρά τη διαμάχη και την σκληρή κριτική, ο Ζούκερμπεργκ ετοιμάζει μια ισχυρή υπεράσπιση της εταιρείας. «Πιστεύω βαθιά σε αυτό που κάνουμε. Και όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις, ξέρω ότι θα κοιτάξουμε πίσω και θα δούμε πως τελικά βοηθάμε τους ανθρώπους να συνδέονται και να δίνουμε σε περισσότερους ανθρώπους μια φωνή ως θετική δύναμη στον κόσμο », γράφει.

Ολόκληρη η κατάθεση ΕΔΩ

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν έχω καταλάβει κάτι: ο Ζούκερ κατηγορείται για κάτι συγκεκριμένο; Και όταν λέω κατηγορείται εννοώ επίσημα, δλδ δικαστήριο εισαγγελείς κ.α. προκειμένου να απολογηθεί; Διότι σε διαφορετική περίπτωση έχουμε απλά την τοποθέτηση του Ζούκερ για τα γεγονότα. Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι παρόλες τις αποκαλύψεις (ειδικά δε όταν φαίνεται ότι εξ αρχής γνώριζαν για τις διαρροές) το f/b καλά κρατεί. Μάλλον η ματαιοδοξία μας είναι τόση που τέτοιο δούλεμα το ανεχόμαστε.