Το Facebook περιορίζει την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα των χρηστών

Το Facebook περιορίζει την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα των χρηστών Facebook Twitter
0

Όπως τονίζει το Facebook στην επίσημη ανακοίνωσή του «Η προστασία των πληροφοριών των ανθρώπων είναι το πιο σημαντικό πράγμα που κάνουμε στο Facebook» και γι' αυτό προχωρά σε αυστηρά μέτρα που σίγουρα θα επηρεάσουν τους developers.

Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το Facebook ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα που θα ισχύσουν άμεσα για όλες τις εφαρμογές τρίτων που αποκτούν πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Οι προγραμματιστές θα λαμβάνουν πλέον λιγότερες πληροφορίες και θα αποκόπτονται από την πρόσβαση όταν οι χρήστες σταματούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή τους ενώ θα πρέπει να πάρουν την έγκριση του Facebook για να έχουν πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Από προεπιλογή, οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το «Login with Facebook» θα λαμβάνουν τώρα μόνο το όνομα χρήστη, μια φωτογραφία προφίλ και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν κάποιος συνδεθεί μέσω του Facebook.

Περισσότερες πληροφορίες, όπως οι αναρτήσεις τους στο Facebook, θα απαιτούν από τον προγραμματιστή να λάβει άδεια από το Facebook.

Δεν είναι σαφές ακόμη πόσο ισχυρή θα είναι μια τέτοιτου είδους διαδικασία (ή εάν θα πρέπει να υπογραφεί μια σύμβαση) και δεν είναι σαφές εάν το Facebook σκοπεύει να διεξάγει ελέγχους για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής - όπως απέτυχε να κάνει στην περίπτωση της Cambridge Analytica - αλλά είναι μια αρχή για την αποτροπή της εξάπλωσης των δεδομένων των χρηστών.

Επιπλέον, το Facebook θα διακόψει την πρόσβαση των εφαρμογών στα δεδομένα ενός λογαριασμού, όταν το συγκεκριμένο άτομο δεν έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για περισσότερο από τρεις μήνες.

Πρόκειται για μια χρήσιμη αλλαγή από την οπτική γωνία του χρήστη, όπως πολλοί άνθρωποι κατάλαβαν τις τελευταίες ημέρες ότι επέτρεψαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εφαρμογές να παραμείνουν συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς τους στο Facebook, ενδεχομένως συλλέγοντας δεδομένα.

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν σε επίσημη ανάρτηση του Facebook. Η θέση του κοινωνικού δικτύου περιγράφει επίσης τα πρόσθετα βήματα που σχεδιάζει να κάνει το Facebook για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες γνωρίζουν τι συμβαίνει με τα δεδομένα τους.

Μέσα στον επόμενο μήνα, το Facebook θα τοποθετήσει ένα εργαλείο στην κορυφή της ροής ειδήσεων που θα δίνει στους ανθρώπους έναν τρόπο να απενεργοποιήσουν τις εφαρμογές. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να «διερευνήσει όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλα ποσά δεδομένων» στο παρελθόν, για να διασφαλίσει ότι δεν υπήρξε κακή χρήση και να ενημερώσει τους χρήστες αν διαπιστώθηκε ότι τα δεδομένα τους ήταν κακόβουλα.

Επίσης το Facebook αναφέρει ότι επιπρόσθετες αλλαγές θα ανακοινωθούν στις «επόμενες εβδομάδες» και ότι σκοπεύει να επιταχύνει και άλλες προσπάθειες προστασίας των δεδομένων στις οποίες ήδη εργάζεται. Ορισμένα από αυτές, όπως λέει, ανταποκρίνονται στους επικείμενους κανόνες προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ