Γερμανικό δικαστήριο καταδικάζει την πολιτική πραγματικού ονόματος του Facebook

Γερμανικό δικαστήριο καταδικάζει την πολιτική πραγματικού ονόματος του Facebook Facebook Twitter
0

Η Γερμανία δεν συμφωνεί και καταδικάζει την πολιτική του Facebook να απαιτεί τα πραγματικά ονόματα των χρηστών του.

Ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η πολιτική πραγματικού ονόματος που εφαρμόζει το Facebook είναι παράνομη και ότι οι χρήστες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στην υπηρεσία με ψευδώνυμα για να συμμορφωθούν με έναν παλαιό νόμο της δεκαετίας περί ιδιωτικότητας. Η απόφαση η οποία πάρθηε τον περασμένο μήνα, αλλά μόλις τώρα ανακοινώνεται, προέρχεται από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου και αναλύθηκε σήμερα από την Ομοσπονδία των γερμανικών οργανώσεων καταναλωτών (VZBV), η οποία άσκησε την αγωγή εναντίον του Facebook.

Το Facebook δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση και πως θα πολεμήσει αυτήν την απόφαση, αλλά ότι θα κάνει και τις απαραίτητες αλλαγές για να συμμορφωθεί με τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το VZBV, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η πολιτική του πραγματικού ονόματος του Facebook ήταν «ένας συγκεκαλυμμένος τρόπος» απόκτησης της συγκατάθεσης των χρηστών να μοιραστούν τα ονόματά τους. Κάτι, το οποίο, σύμφωνα με το δικαστήριο, το Facebook δεν έπραξε με σωστό χειρισμό. Δηλαδή, ήταν απλά ένας τρόπος να αποκτήσει μια πληροφορία ανάμεσα στις πολλές για τις οποίες ουσιαστικά, ούτε προειδοποιεί αλλά ούτε ζητά την άδεια του χρήστη.

Τόνισε επίσης ότι το Facebook δεν προσφέρει ξεκάθαρες επιλογές για τα default settings, όπως το διαμοιρασμό τοποθεσίας στα μηνύματα και τα chats, ενώ το VZBV αντιτίθεται στη χρήση πληροφοριών όπως οι φωτογραφίες προφίλ ως «εμπορικό περιεχόμενο».

Ωστόσο, το VZBV δεν κέρδισε σε όλα τα σημεία. Το Facebook δικαιώθηκε στην κατηγορία του VZBV πως η υπηρεσία δεν είναι πραγματικά δωρεάν αφού οι χρήστες πληρώνουν μόνο τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Οι εφέσεις και από τις δύο πλευρές θα συνεχιστούν, μάλλον μέχρι να φτάσουν στο ανώτατο δικαστικό όργανο της Γερμανίας.

Να θυμίσουμε πως τα τελευταία χρόνια, το Facebook βρίσκεται διαρκώς στα δικαστήρια ευρωπαϊκών χωρών, με κατηγορίες κυρίως περί προσωπικών δεδομένων, αφού η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή σε αυτούς τους τομείς από την αμερικανική.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM