To πρώτο γραπτό μήνυμα στάλθηκε πριν 25 χρόνια

To πρώτο γραπτό μήνυμα στάλθηκε πριν 25 χρόνια Facebook Twitter
Σήμερα τα SMS μπορεί να μην μονοπωλούν πια το ενδιαφέρον μας, λόγω της τεράστιας ανάπτυξης του Internet και των πιο νεανικών εφαρμογών επικοινωνίας, αλλά δεν τα έχουμε ξεχάσει.
0

Το text messaging ή texting είναι η ανταλλαγή σύντομων γραπτών μηνυμάτων αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής ζωής. Το πρώτο από αυτά σταλθηκε πριν από 25 χρόνια στις 3 Δεκεμβρίου 1992. 

Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων σε όλον τον κόσμο, με την ψηφιοποίηση των δικτύων (GSM) και νέων συσκευών, που σταδιακά άρχισαν να γίνονται μικρότερες (100 – 200 γραμμάρια) και γρήγορα κατέληξαν να χωράνε στην παλάμη και να χωράνε, έστω με δυσκολία στις τσέπες. Γρήγορα περάσαμε στα κινητά δεύτερης γενιάς (2G) τα οποία παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών. Το πρώτο γραπτό μήνυμα το έστειλε στις 3 Δεκεμβρίου 1992 ο μηχανικός Neil Papworth και έγραφε «Merry Christmas».

Η Nokia λάνσαρε το μοντέλο 1011 στις 10 Νοεμβρίου του 1992. Ήταν το πρώτο κινητό ικανό να στέλνει και να λαμβάνει κείμενα SMS. Τρεις εβδομάδες μετά την εγκατάσταση του συστήματος από τους μηχανικούς, ο Neil Papworth έστειλε το πρώτο γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του διευθυντή της Vodafone Richard Jarvis. Από τότε μέχρι σήμερα τα γραπτά μηνύματα έχουν καταφέρει να αλλάξουν ριζικά όχι μόνο τον τρόπο επικοινωνίας, αλλά και τους κανόνες της γλώσσας που μιλάνε. Το καινούργιο στοιχείο που έφεραν, ριζικό και ανατρεπτικό, είναι ένα είδος λόγου που μοιράζεται την αμεσότητα του προφορικού με την πάγια μορφή του γραπτού λόγου. Στο γραπτό μήνυμα μάθαμε να συνδυάζουμε την ταχύτητα μιας έξυπνης ατάκας με την ακριβολογία που πρέπει να έχει η γραπτή διατύπωση στην αλληλογραφία. Μάθαμε να «γράφουμε» επιφωνήματα σαν να τα φωνάζουμε και συχνά να τα ντύνουμε και με την ποιητική διάσταση ενός επιγράμματος.

Από τον Δεκέμβριο του 1992 και μέσα σε δέκα χρόνια περάσαμε γρήγορα στην εποχή του texting, και μερικά από τα νούμερα που αφορούν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας στην επόμενη δεκαετία είναι συνταρακτικά. Το 2000, μόνο στην Αμερική αποστέλλονταν κάθε μήνα 12 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα και μέχρι το 2007 που εμφανίστηκε το πρώτο iPhone, τα μηνύματα είχαν φτάσει τα 45 δισεκατομμύρια. Το 2015 τα γραπτά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν σε όλον τον πλανήτη ξεπέρασαν τα 9 τρισεκατομμύρια. Tον περασμένο Ιούνιο ο μέσος μηνιαίος αριθμός μηνυμάτων που αποστέλλονταν κάθε μήνα ανέβηκε στα 781 εκατομμύρια, ενώ ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο δείχνει ότι τα SMS έχουν μέσο ποσοστό ανοίγματος 98% αντίθετα από τα email που έχουν 20%. Σήμερα, βέβαια, εφαρμογές όπως το WhatsApp, το Messenger και το iMessage επιτρέπουν στους χρήστες πιο σύνθετα μηνύματα από απλά μικρά κείμενα. Το WhatsApp από μόνο του ήταν υπεύθυνο για την αποστολή 55 δισεκατομμυρίων μηνυμάτων την ημέρα τον περασμένο Ιούλιο!

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM