H «Πρωτοβουλία Ακραίας Αξιολόγησης» του Τραμπ

H «Πρωτοβουλία Ακραίας Αξιολόγησης» του Τραμπ Facebook Twitter
Η διοίκηση του Τραμπ, ζητά από μεγάλες εταιρείες ΑΙ τεχνολογίας να αναπτύξουν λογισμικό που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εξετάζει τους μετανάστες και υποψήφιους πολίτες των ΗΠΑ.
0

Eπιστήμονες, εμπειρογνώμονες της τεχνολογίας και ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων επικρίνουν ένα νέο σχέδιο από τη διοίκηση του Τραμπ για την ανάπτυξη λογισμικού το οποίο θα αυτοματοποιεί τη διαδικασία ελέγχου των μεταναστών που θέλουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής (Immigration and Customs Enforcement), έστειλε τον περασμένο Ιούνιο μια επιστολή που περιγράφει μια πρωτοβουλιά «για να δημιουργήσει μια εφαρμογή ΑΙ η οποία θα μπορεί να αυτοματοποιεί, να συγκεντρώνει και να εξορθολογίζει την τρέχουσα διαδικαδία αξιολόγησης» των μεταναστών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ. Η νέα αυτή πρόταση, γνωστό και ως «Extreme Vetting Initiative» έχει χαρακτηριστεί από εμπειρογνώμονες της νέας ΑΙ τεχνολογίας και ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ως το πρώτο μεγάλο βήμα για την «ψηφιακή απαγόρευση των Μουσουλμάνων» αφού σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να καθιερωθεί μια γενική σύμβαση ελέγχου, η οποία αυτόματα θα μπορεί να αποφασίζει για το ποιος έχει δικαίωμα ή όχι να ζήσει στην Αμερική.

Σύμφωνα με την επιστολή, η τρέχουσα μεθοδολογία του ICE δεν μπορεί να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες υψηλής αξίας για περαιτέρω έρευνες οπότε η διοίκηση του Τραμπ, ζητά από μεγάλες εταιρείες ΑΙ τεχνολογίας να αναπτύξουν λογισμικό που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εξετάζει τους μετανάστες (υποψήφιους πολίτες των ΗΠΑ) για τον κίνδυνο να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Δηλαδή οι υπεύθυνοι του ICE θα ήθελαν εν λοίγοις κάποιον να δημιουργήσει μια εφαρμογή μηχανικής μάθησης που θα συλλέγει πληροφορίες τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διώξεις ή άρνηση εισόδου στη χώρα. Οι επικριτές του συστήματος υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα είναι γεμάτο ανακρίβειες και μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό ή στην απέλαση αθώων που δεν αποτελούν απειλή.

Σε δύο ανοικτές επιστολές που δημοσιεύθηκαν την προήγουμενη Πέμπτη, δεκάδες επιστήμονες και ειδικοί τεχνολογίας, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και υποστηρικτές των μεταναστών καταήγγειλαν το σχέδιο, και κάλεσαν την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Elaine Duke να το ρίξει. Αυτή η εφαρμογή πιθανώς θα μπορούσε να διαθέτει ένα δίκτυο βαθιάς μάθησης ικανό να δημιουργεί συσχετισμούς μεταξύ διαφορετικών δεδομένων. Προκειμένου να εκπαιδευτεί ένα τέτοιο δίκτυο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και του ICE. Και οι δύο υπηρεσίες, άλλωστε, διαθέτουν δεδομένα από ανθρώπους που βρίσκονται στο στόχαστρο κάθε μυστικής υπηρεσίας, άσχετα με το ποιος έκανε την αξιολόγησή τους και με ποια κριτήρια.

Στην επιστολή τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν υπολογιστικές μέθοδοι, ούτε χαρακτηριστικά στα οποία μπορούν να βασίζονται οι αλγόριθμοι για να παρέχουν αντικειμενικές εκτιμήσεις που πιθανόν θέλει να μετρήσει το ICE. Για παράδειγμα η δημοσίευση ενός σχολίου που επικρίνει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο Facebook θα μετρηθεί ως αρνητικό στοιχείο. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει μηχανή που αυτή τη στιγμή είναι ικανή να προσδιορίσει εάν ένα άτομο είναι πιθανό να διαπράξει τρομοκρατικό χτύπημα, ούτε υπάρχει κάποιο ΑΙ λογισμικό το οποίο μπορεί να καθορίσει τις προθέσεις ενός ανθρώπου μέσω της συλλογής πληροφοριών από τα κοινωνικά μέσα που χρησιμοποιεί. Την επιστολή υπογράφουν 56 επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εμπειρογνώμονες από εταιρείες όπως η Google και η Microsoft.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM