Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορεί την Ισπανία ότι διεξάγει τον «πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στο διαδίκτυο»

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορεί την Ισπανία ότι διεξάγει τον «πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στο διαδίκτυο» Facebook Twitter
0

Με μία σειρά από tweets, ο Ασάνζ καταδεικνύει ότι εκατοντάδες ιστότοποι έχουν λογοκριθεί από τις ισπανικές αρχές, οι οποίες έχουν διακόψει τη λειτουργία 29 εφαρμογών της καταλανικής κυβέρνησης, σχετικών με το δημοψήφισμα και έχουν καταλάβει κτίρια τηλεπικοινωνιών. Ανάμεσα σε αυτούς ο επίσημος τόπος του δημοψηφίσματος, του οποίου διέκοψαν τη λειτουργία.

Ο επίσημος δικτυακός τόπος του δημοψηφίσματος είναι μόνο ένας από τους εκατοντάδες που έχουν μπλοκαριστεί. Στις 20 Σεπτεμβρίου, η Guardia Civil, η παλαιότερη υπηρεσία επιβολής νόμου της Ισπανίας, επιτέθηκε στα γραφεία του μητρώου .cat στο κέντρο της Βαρκελώνης, απ' όπου κατάσχεσαν υπολογιστές και συννέλαβαν τον ΙΤ διαχειριστή του μητρώου. Το μητρώο δημιουργήθηκε για να παρέχει ένα διαδικτυακό χώρο για την καταλανική γλώσσα και τον πολιτισμό και έχει πάνω από 100.000 ενεργά ονόματα διαφορετικών τομέων. Η επιδρομή ήρθε λίγες μέρες μετά τη διαταγή της ισπανικής κυβέρνησης να κλείσει όλα τα domain names .cat που χρησιμοποιήθηκαν για το δημοψήφισμα.

Την Παρασκευή, μετά από απόφαση δικαστηρίου, η Google απέκλεισε μια εφαρμογή της καταλανικής κυβέρνησης η οποία επέτρεπε στους ψηφοφόρους να ελέγχουν τα εκλογικά τους κέντρα. Την επόμενη μέρα, χτες δηλαδή, η αστυνομία εισήλθε στην έδρα του τηλεπικοινωνιακού και πληροφοριακού κέντρου της κυβέρνησης της Καταλονίας, γνωστού ως CTTI. Οι αρχές της Καταλονίας έχουν εκδώσει οδηγίες που συμβουλεύουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν πληρεξούσια για να παρακάμπτουν τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου όπως η Movistar και η Vodafone. Ο συνιδρυτής του Pirate Bay, Πίτερ Σούντε, προσέφερε τη βοήθειά του στον καταλανικό λαό και την κυβέρνηση μέσω του Twitter.

Πολλοί γνωστοί ακτιβιστές του διαδικτύου και ακαδημαϊκοί, όπως οι Έντουαρντ Σνόουντεν και Νόαμ Τσόμσκι, συσπειρώθηκαν υπέρ της καταλανικής υπόθεσης τις τελευταίες ημέρες.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM