Καταφύγιο νεοναζί γίνεται τώρα το Σκοτεινό Διαδίκτυο

Καταφύγιο νεοναζί γίνεται τώρα το Σκοτεινό Διαδίκτυο Facebook Twitter
0

Το Τor είναι ένα ελεύθερο λογισμικό που επιτρέπει την ανώνυμη επικοινωνία. Είναι το καλύτερο εργαλείο για να πλοηγηθείς μέσα στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (Darknet) ανώνυμα. Το όνομά του είναι ένα ακρώνυμο από τα αρχικά των λέξεων «The Router Onion». Μόλις πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε λοιπόν ότι το Tor παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες σε «καλούς» και «κακούς» και άρα προστατεύει και την οργάνωση Daily Stormer. Η ιστοσελίδα της ομάδας, η οποία ξεπέρασε τα όρια μετά τη δολοφονία της Heather Heyers φιλοξενώντας κάθε είδους υβριστικό σχόλιο για το θύμα, εκδιώχθηκε αρχικά από το Google και το GoDaddy και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από όλο το Διαδίκτυο, αφού καμία τεχνολογική εταιρεία δε δέχτηκε να παρέχει υπηρεσίες στην οργάνωση. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι μια σειρά από επιθέσεις χάκερ προσπάθησαν να την καταστρέψουν δημιουργώντας προβλήματα και στους μεγάλους server που φιλοξενούσαν το υλικό της.

Τελικά η ιστοσελίδα της οργάνωσης Daily Stormer βρήκε «καταφύγιο» στο λεγόμενο Σκοτεινό Διαδίκτυο, όπου με τη βοήθεια του λογισμικού που προσφέρει το Tor Project στήνει από την αρχή τον ιστό πληροφόρησης και δραστηριοποίησης των μελών του (το σύστημα που παρέχει σε όλους τους χρήστες του τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ανώνυμοι και ως τελείως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων). Με αυτή την κίνηση, δημιουργήθηκαν εκ νέου ερωτήματα σχετικά με την αμφιλογόμενη χρήση της τεχνολογίας του Tor, η οποία παρέχει προστασία τόσο σε αντιφρονούντες καταπιεστικών καθεστώτων όσο και σε νεοναζί όργανώσεις, σε παράνομες συναλλαγές και φυσικά στο μεγαλύτερο κύκλωμα παιδεραστίας στον κυβερνοχώρο.

Καταφύγιο νεοναζί γίνεται τώρα το Σκοτεινό Διαδίκτυο Facebook Twitter

Όπως αναφέρει o Guardian, εκπρόσωπος του Tor Project δήλωσε σχετικά με τη δημιουργία της κρυφής υπηρεσίας της Daily Stormer ότι «Είμαστε αηδιασμένοι, εξοργισμένοι και σοκαρισμένοι από την ιδεολογία και τις πράξεις αυτών των ρατσιστών. Αισθανόμαστε το ίδιο κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί το δίκτυο ή το λογισμικό του Tor για καταχρηστικούς σκοπούς». Ωστόσο, όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, το Tor δεν μπορεί να αλλάξει τη στρατηγική του και άρα υποστηρίζει ότι τα ίδια δικαιώματα που προστατεύουν τους «καλούς» προστατεύουν και την Daily Stormer. Όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο, είναι πολύ λογικό και δίκαιο, γιατί το Tor έχει προγραμματιστεί να λειτουργεί ως εργαλείο ελεύθερου και ανοικτού κώδικα. Πράγμα που σημαίνει ότι ενώ προστατεύει από δημοσιογράφους μέχρι ακτιβιστές που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και από απλούς ερευνητές που ψάχνουν πληροφορίες μέχρι κάθε είδους παράνομο λαθρεμπόριο χωρίς να ασκεί το παραμικρό ίχνος λογοκρισίας, το ίδιο το Tor δεν μπορεί να ελέγχει ποιος χρησιμοποιεί τα εργαλεία του. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM