Για την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού κατηγορείται ο 23χρονος που σταμάτησε το «Wannacry»

Για την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού κατηγορείται ο 23χρονος που σταμάτησε το «Wannacry» Facebook Twitter
1

Για την ανάπτυξη ενός κακόβουλου λογισμικού που είχε στόχο να υποκλέπτει τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών σε τραπεζικές πλατφόρμες κατηγορείται ο προγραμματιστής Μάρκους Χάτσκινς.

Ο 23χρονος Βρετανός, γνωστός με το ψευδώνυμο MalwareTech, είχε γίνει πριν από λίγους μήνες ο ήρωας της ημέρας καθώς είχε καταφέρει να σταματήσει την γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση «WannaCry».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, προχθές, Τετάρτη, και ενώ ο Χάτσκινς ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Μεγάλη Βρετανία έχοντας παραστεί στο συνέδριο hackers «Def Con» στο Λας Βέγκας, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές στη Νεβάδα.

Αρχικά η αιτία της σύλληψής του δεν είχε γίνει γνωστή, ωστόσο, όπως ανέφερε αργότερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο νεαρός χάκερ κατηγορείται για τη δημιουργία και τη διανομή του «Kronos», ενός κακόβουλου λογισμικού τύπου «Δούρειου Ίππου».

«Οι κατηγορίες εναντίον του Χάτσκινς, για τις οποίες συνελήφθη, αφορούν τις φερόμενες πράξεις του μεταξύ ή γύρω στον Ιούλιο του 2014 και τον Ιούλιο του 2015», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το «Kronos» είναι σχεδιασμένο να κλέβει στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα οικονομικά δεδομένα από μολυσμένους υπολογιστές.

Ο 23χρονος Βρετανός φέρεται να δημιούργησε και να πούλησε το κακόβουλο λογισμικό σε διάφορα φόρα του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένου ενός φόρουμ του Dark Web ονόματι AlphaBay, το οποίο έκλεισε πρόσφατα μετά από οργανωμένη επιχείρηση.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται ένα ακόμη άτομο, χωρίς, ωστόσο, να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του.

Η μητέρα του Χάτσκινς, Τζάνετ, υποστηρίζει ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο γιος της να έχει εμπλακεί σε κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι έχει ξοδέψει εκατοντάδες ώρες αποτρέποντας τέτοιες επιθέσεις.

Την ορθότητα της σύλληψής του αμφισβήτησαν και πολλοί συνάδελφοί του από το χώρο της διαδικτυακής ασφάλειας.

«Φαίνεται ότι το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ έκανε ένα τεράστιο λάθος», σχολίασε ο συνάδελφος του Χάτσκινς, Κέβιν Μπόμοντ στο Twitter. «Οι επαφές (σ.σ. εννοεί στο διαδίκτυο) του είναι έκπληκτες» δήλωσε ο ίδιος στο BBC.

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια