Την προσοχή γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών για επικίνδυνα διαδικτυακά «παιχνίδια», εφιστά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Την προσοχή γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών για επικίνδυνα διαδικτυακά «παιχνίδια», εφιστά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Facebook Twitter
0

Την προσοχή γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών για την εμφάνιση επικίνδυνων διαδικτυακών παιχνιδιών το τελευταίο χρονικό διάστημα, εφιστά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

 

Συμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, «σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα παιχνίδια με την ονομασία "Μπλε Φάλαινα" διαδικτυακές ομάδες δραστηριοποιούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσελκύουν παιδιά στην εφηβεία, εκμεταλλευόμενες τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικιακής φάσης. Σε καθημερινή βάση, ο "διαχειριστής" του παιχνιδιού αναθέτει επικίνδυνες αποστολές στους παίχτες που συμμετέχουν, αποστολές που περιλαμβάνουν από αυτοτραυματισμούς, εγχειρήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή, μέχρι και προτροπές για αυτοχειρία».

 

Επίσης, αναφέρει πως «το "παιχνίδι" διαρκεί 50 μέρες και η εγκατάλειψή του είναι δυνατή αλλά δύσκολη. Αν κάποιος παίχτης ανακοινώσει ότι αποχωρεί, τότε ο "διαχειριστής" αρχίζει τις απειλές, προκειμένου να τον εξαναγκάσει να παραμείνει στο παιχνίδι. Αν το κοινωνικό δίκτυο καταφέρει να εντοπίσει και να μπλοκάρει την "ομάδα" των διαχειριστών, η ομάδα επανέρχεται μέσω νέου λογαριασμού. Ονομάζεται "παιχνίδι" γιατί έχει συγκεκριμένους κανόνες και τελετουργικό, αλλά δεν είναι application, δεν μπορεί, δηλαδή, να το βρει κάποιος μέσω εφαρμογής».

 

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου τονίζει ότι ιδιαίτερα ενεργές είναι τέτοιες «ομάδες» σε Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν και Κιργισία. Στη Ρωσία, μάλιστα, οι «ομάδες θανάτου» συνδέονται με 130 αυτοκτονίες παιδιών μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ έχει σημάνει συναγερμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εικάζεται ότι έχουν εμφανιστεί μεμονωμένα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες. Γι' αυόν τον λόγο, ο ευρωπαϊκός οργανισμός INHOPE, μέλος του οποίου είναι η SafeLine, πραγματοποίησε αναλυτική ενημέρωση στα μέλη του για το εν λόγω «παιχνίδι».

 

Όπως σημειώνει, στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν καταγγελίες στην αστυνομία για συγκεκριμένα κρούσματα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση. Αναφορές και για άλλα κρούσματα αποκαλύπτονται μέσα από δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί ή να έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία.

 

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας συστήνει στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν τις γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά τους ανοιχτές, να ενδιαφέρονται και να επιβλέπουν διακριτικά τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους και να τα ενημερώσουν για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών», προσέχοντας να μην εξάρουν την αυξημένη, λόγω ηλικίας, περιέργειά τους.

 

Ακόμη, το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου επισημαίνει ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, να διατηρούμε χαμηλούς τόνους για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η περιέργεια των παιδιών μπορεί να επιφέρει πρόσθετα προβλήματα.

Τέλος, υπογραμμίζει πως εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε κάτι παρόμοιο ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι' αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

- Τηλεφωνικά στο 11188

- Στέλνοντας e-mail στο [email protected]

- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

- Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM