Smartphone εναντίον sex

Smartphone εναντίον sex Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με γκάλοπ της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του Reuters, στο οποίο συμμετείχαν 19.271 ενήλικοι από 25 χώρες, το 75% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι θα επέλεγε να αποχωριστεί το «έξυπνο» τηλέφωνο αλλά όχι τον υπολογιστή. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 80% όταν το δίλημμα που τους τέθηκε ήταν «smartphone ή σεξ».

Στο ίδιο γκάλοπ, το 58% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι μπορεί πιο εύκολα να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα, παρά χωρίς τηλεόραση.

Σύμφωνα με την Ipsos, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ακόμη οι χρήστες προτιμούν τις πιο παραδοσιακές τεχνολογίες, και βάζουν σε προτεραιότητα βασικότερες ανάγκες, παρά την αλλαγή που έχουν προκαλέσει στις καθημερινές συνήθειες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σαν το Facebook. «Όταν καλούμαστε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που έχουν τη μορφή διλήμματος, τότε αναδεικνύονται οι αξίες και οι προτεραιότητες που έχουμε στη ζωή μας», ανάφερε στο Reuters η Keren Gottfried από την Ipsos. «Και φαίνεται ότι κατά κανόνα η πλάστιγγα εξακολουθεί να γέρνει εις βάρος των πιο νέων τεχνολογιών».

Παράλληλα, η έρευνα ανέδειξε εντυπωσιακές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όπως και ανάμεσα στις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γυναίκες και τα άτομα κάτω των 35 ετών ήταν πιο απρόθυμοι να ζήσουν χωρίς smartphone. Πιο συγκεκριμένα, "θετική ψήφο" στα "έξυπνα" κινητά έδωσε περίπου το 40% των γυναικών, συγκριτικά με το 31% στους άνδρες, ενώ επίσης το 40% όσων δεν ξεπερνούν τα 35 έτη θα μπορούσαν κάλλιστα να απαρνηθούν τον υπολογιστή για χάρη του τηλεφώνου τους.

Πάντως, ακόμη κι αν το 40% δεν είναι αμελητέο, η Gottfried περίμενε πως οι νεότερες ηλικίες θα έδειχναν σαφή προτίμηση στο κινητό παρά στον υπολογιστή. Εξάλλου, όπως ήταν φυσικό, το γκάλοπ έδειξε ότι οι μικρότερες ηλικίες είναι πιο εξοικειωμένες με τα «έξυπνα» κινητά, αλλά και συχνότεροι χρήστες των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα ανά χώρα, το παράδοξο είναι ότι οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες έχουν μικρότερη απήχηση σε κράτη που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται περισσότερο. Για παράδειγμα, το 80% των Καναδών θα επέλεγαν τον υπολογιστή από το κινητό τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Σαουδική Αραβία ήταν μόλις 45% - επίσης, μόλις 52% των Νοτιοαφρικανών διάλεξε το κομπιούτερ έναντι του κινητού. Παράλληλα, πολύ περισσότεροι Βρετανοί και Γάλλοι έδειξαν να προτιμούν την τηλεόραση από τα κοινωνικά δίκτυα, συγκριτικά με τους ανθρώπους στην Κίνα ή την Τουρκία.

Όσον αφορά το δίλημμα «smartphone ή σεξ», η Gottfried σημείωσε πως τα αποτελέσματα του γκάλοπ φαίνεται να απηχούν το πόσο σεξουαλικά απελευθερωμένη ή όχι είναι μία κοινωνία. Κι αυτό γιατί στις Λατινοαμερικανικές χώρες, το σεξ συγκέντρωσε περισσότερες προτιμήσεις, από ό,τι στα πιο συντηρητικά ασιατικά κράτη.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM