Ένα χορευτικό Google Doodle για τα 102 χρόνια από τη γέννηση του Φράνκι Μάνιγκ

0

Τον σπουδαίο Αμερικανό χορευτή, δάσκαλο και χορογράφο Φράνκι Μάνινγκ (Frankie Manning) τιμά η Google με το πιο χορευτικό Doodle που έφτιαξε ποτέ, ανήμερα της συμπλήρωσης 102 ετών από τη γέννησή του.

«Ένα πρωινό του 1929, ο Μάνιγνκ- ήταν τότε μόλις 15 ετών- περπατούσε στους δρόμους του Χάρλεμ καθοδόν για το κυριακάτικο σχολείο του. Έξω από την αίθουσα χορού Alhambra αποφάσισε ότι θα παρακολουθούσε μαθήματα χορού, απόφαση που άλλαξε για πάντα το swing», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το κείμενο της Google που συνοδεύει το σημερινό doodle.

Ο Φράνκι Μάνινγκ γεννήθηκε στο Τζάκσονβιλ (Jacksonville) της Φλόριντα στις 26 Μαΐου του 1914. Σε ηλικία μόλις 3 ετών, μετά το διαζύγιο των γονιών του, μετακόμισε στο Χάρλεμ (Harlem) tης Νέας Υόρκης μαζί με τη μητέρα του που ήταν χορεύτρια.

Στις αρχές της δεκαετίας του τριάντα ζούσε στην Νέα Υόρκη και συμμετείχε σε χορευτικούς διαγωνισμούς στα φημισμένα κέντρα «Savoy Ballroom» και «Kat's Corner».

Το 1935, μαζί με την παρτενέρ του Φρίντα Γουόσινγκτον, εκτέλεσε μια εναέρια φιγούρα σ' ένα χορό σουίνγκ, υπό τους ήχους της σύνθεσης του Μπένι Γκούντμαν «Down South Camp Meetin'» που έπαιζε η ορχήστρα του Τσικ Γουέμπ, εντυπωσιάζοντας τους 2.000 θαμώνες του διαγωνισμού. Ο χορός αυτός ονομάστηκε Lindy hop από τον κύριο αντίπαλό του εκείνη την βραδιά, τον χορευτή Τζορτζ «Σόρτι» Σνόουντεν και ο Μάνινγκ ήταν ένας από τους κύριους διαμορφωτές του.

Ο Μάνινγκ ασχολήθηκε επαγγελματικά με αυτό το είδος του χορού μέχρι το 1955, όταν η εποχή του σουίνγκ είχε πια παρέλθει. Στην συνέχεια δούλεψε ως ταχυδρομικός υπάλληλος για να μπορέσει να επιβιώσει.

Το 1982, ο Αλ Μινς–πρώην μέλος της Whitey's Lindy Hoppers– άρχισε να διδάσκει το χορό «Lindy Hop» σε μια νέα γενιά χορευτών και ο Μάνιγκ επανήλθε στο προσκήνιο, ξεκινώντας μια δεύτερη καριέρα ως δάσκαλος και χορογράφος αυτή τη φορά.

Το 1989, συγχορογράφησε το μιούζικαλ «Black and Blue», το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Τόνι. Τον Μάιο του 2007 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Frankie Manning: Ambassador of Lindy Hop» («Φράνκι Μάνινγκ: Ο πρεσβευτής του Λίντι Χοπ»).

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών στη Νέα Υόρκη, στις 27 Απριλίου του 2009.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM