Το πρώτο, λειτουργικό συγκρότημα γραφείων από 3D printer μόλις άνοιξε στο Ντουμπάι (φωτό + video)

Το πρώτο, λειτουργικό συγκρότημα γραφείων από 3D printer μόλις άνοιξε στο Ντουμπάι (φωτό + video) Facebook Twitter
0

Το πρώτο, λειτουργικό συγκρότημα γραφείων από 3D printer μόλις άνοιξε τις πόρτες του στο Ντουμπάι, ως μέρος ενός πλάνου της χώρας να επενδύσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών στις οικοδομές που μειώνουν τα λειτουργικά κόστη και το χρόνο κατασκευής.

Οι 3D εκτυπωτές - που στην πλειοψηφία τους δοκιμάζονται ακόμη σε βιομηχανικό επίπεδο και σε σαφώς μικρότερη κλίμακα για την κατασκευή τρισδιάστατων αντικειμένων από πλαστικό - δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ στον τομέα των κατασκευών. (σ.σ. υπάρχει και η περίπτωση του 3D Print Canal House στο Άμστερνταμ για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Το πρώτο, λειτουργικό συγκρότημα γραφείων από 3D printer μόλις άνοιξε στο Ντουμπάι (φωτό + video) Facebook Twitter

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντουμπάι, χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικό μείγμα τσιμέντου, ενώ τα τεστ αξιοπιστίας πραγματοποιήθηκαν στη Βρετανία και την Κίνα.

Το πρωτότυπο μονώροφο κτίριο είναι το μοναδικό του είδους του, διαθέτει έκταση 250 τετραγωνικών μέτρων, και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ένας αρκετά μεγάλος τρισδιάστατος εκτυπωτής διαστάσεων 6m X 36,5m X12.1m.

«Αυτό είναι το πρώτο κτίριο που κατασκευάστηκε από 3D printer σε όλο τον κόσμο, και δεν είναι απλώς ένα κτίριο, αλλά ένα πλήρως λειτουργικό γραφείο με προσωπικό» δήλωσε ο Mohamed Al Gergawi, αρμόδιος υπουργός για θέματα που άπτονται του υπουργικού συμβουλίου της χώρας. «Πιστεύουμε πως αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο κόσμος θα αλλάξει», κατέληξε.

Το πρώτο, λειτουργικό συγκρότημα γραφείων από 3D printer μόλις άνοιξε στο Ντουμπάι (φωτό + video) Facebook Twitter

Το αψιδωτό, φουτουριστικό συγκρότημα γραφείων που αποκαλείται «Γραφείο του Μέλλοντος» (σ.σ. "Office of the Future"), ολοκληρώθηκε μέσα σε 17 μέρες και κόστισε περίπου $140,000, ενώ θα στεγάσει προσωρινά τα γραφεία της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ (σ.σ. Dubai Future Foundation).

Όπως δήλωσε ο Gergawi κατά την τελετή των εγκαινίων, οι μελέτες έδειξαν ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας του 3D printing στις κατασκευές μπορεί να αποφέρει μείωση του χρόνου κατασκευής κατά 50-70% και του εργατικού κόστους κατά 50-80%. Στόχος της κυβέρνησης του Ντουμπάι είναι μέχρι το 2030, το 25% των κτιρίων της χώρας να είναι φτιαγμένα με τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM