O Banksy έκανε graffiti τον Steve Jobs για το προσφυγικό

O Banksy έκανε graffiti τον Steve Jobs για το προσφυγικό Facebook Twitter
1

Ένα νέο graffiti του περιβόητου βρετανού street artist Banksy, έκανε την εμφάνισή του σε τοίχο του κέντρου συγκέντρωσης μεταναστών του Καλαί, στη Γαλλία -τοποθεσία που φέρει το προσωνύμιο "The Jungle"- με σκοπό να στηλιτεύσει τις συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει κατάλυμα εκεί.

 

O Banksy έκανε graffiti τον Steve Jobs για το προσφυγικό Facebook Twitter

Το graffiti απεικονίζει τον εκλιπόντα ιδρυτή της Apple, Steve Jobs, με έναν μαύρο σάκο στον ώμο του και έναν από τους πρώτους Macintosh υπολογιστές στο χέρι. Όπως αναφέρει ο Guardian, το έργο χρησιμοποιεί την καταγωγή του εμβληματικού γκουρού της τεχνολογίας, ο οποίος ήταν γιος ενός Σύρου μετανάστη που βρέθηκε στην Αμερική μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

O Banksy έκανε graffiti τον Steve Jobs για το προσφυγικό Facebook Twitter

 

Σε μια από τις σπάνιες φορές που ο καλλιτέχνης συνόδευσε το έργο με δήλωση, ο Banksy ανέφερε "Πολλές φορές καθοδηγούμαστε να πιστέψουμε ότι η μετανάστευση αποτελεί οικονομικό πλήγμα σε μια χώρα, όμως ο Steve Jobs, ήταν γιος Σύρου μετανάστη. Η Apple είναι σήμερα η πιο επιτυχημένη επιχείρηση του κόσμου, πληρώνει 7 δισ, δολάρια το χρόνο σε φόρους - και οφείλει την ύπαρξή της στο γεγονός ότι κάποιοι επέτρεψαν την είσοδο σε έναν νεαρό άνδρα, μετανάστη από την πόλη Χόμς".

 

O Banksy έκανε graffiti τον Steve Jobs για το προσφυγικό Facebook Twitter

To συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα μιας σειράς από graffitti που έκανε ο Banksy πριν μερικές μέρες κατά την επίσκεψή του στην πόλη του Καλαί, όπου μετέφερε τα υπολείμματα του Installation "Dismaland" υπέρ των προσφύγων, μεταξύ των οποίων είναι και ένα graffiti που δείχνει με στένσιλ ένα αντίγραφο της κλασικής ελαιογραφίας του Ζαν-Λουί-Τεοντόρ Ζερικώ, "Η Σχεδία της Μέδουσας" του 1819 και στο φόντο ένα κότερο - άμεση αναφορά στους πρόσφυγες που διαπλέουν το Αιγαίο. Μάλιστα, στο επίσημο σάιτ του ο καλλιτέχνης γράφει ως σχόλιο κάτω από τη φωτογραφία "δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα".

 

O Banksy έκανε graffiti τον Steve Jobs για το προσφυγικό Facebook Twitter

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.