Οι οδηγίες του υπ. Πολιτισμού σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας

Οι οδηγίες του υπ. Πολιτισμού σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Πολιτισμού καλεί τους δημιουργούς που θέλουν να διεκδικήσουν το επόμενο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής της ταινίας που θα εκπροσωπήσει χώρα μας.

Το υπουργείο παραθέτει τα δικαιολογητικά και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι, ώστε να έχουν πιθανότητα να κερδίσουν μια θέση στην 91η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Στο πλαίσιο του άρθρου 35 του Ν. 3905/2010 «Εκπροσώπηση της Ελλάδας στις διαδικασίες του βραβείου Oscar» και προκειμένου να επιλεγεί το κινηματογραφικό έργο με το οποίο η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στις διαδικασίες του Βραβείου Oscar ξενόγλωσσης ταινίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην 91η διοργάνωση, η ΔΠΤΚ / Τμήμα Κινηματογραφίας & Ο/Α Μέσων καλεί τους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στην ανωτέρω διαδικασία, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια, όπως αυτά τίθενται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ορισμός ξενόγλωσσης ταινίας


Ως ξενόγλωσση, ορίζεται η κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους (διάρκεια μεγαλύτερη των 40 λεπτών), που παράγεται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της οποίας η γλώσσα των διαλόγων δεν θα πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο και κατά το μεγαλύτερο μέρος η αγγλική. Επιτρέπονται ταινίες κινουμένων σχεδίων και ταινίες ντοκιμαντέρ.

Δικαίωμα συμμετοχής


Η κινηματογραφική ταινία η οποία υποβάλλεται, πρέπει να έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά όχι νωρίτερα από την 1η Οκτωβρίου 2017 και όχι αργότερα από τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, να προβάλλεται για τουλάχιστον επτά διαδοχικές ημέρες σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα, αποφέροντας έσοδα για τον παραγωγό και τον αιθουσάρχη.

Η κινηματογραφική ταινία πρέπει να διαφημίζεται και να προωθείται κατά την κυκλοφορία της στις αίθουσες, με τρόπο που θεωρείται συνηθισμένος στις πρακτικές διανομής. Δεν απαιτείται διανομή της ταινίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταινίες οι οποίες, σε οποιαδήποτε έκδοση, θα τύχουν προβολής ή διανομής νωρίτερα της αντίστοιχης πρώτης, επίσημης σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα, δεν θα είναι επιλέξιμες για το βραβείο της Ακαδημίας. Το είδος προβολής ή διανομής που καθιστά την εκάστοτε κινηματογραφική ταινία ακατάλληλη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Καλωδιακή τηλεόραση, υπηρεσίες Pay per View / Video on Demand, διανομή DVD, μετάδοση μέσω διαδικτύου

Η γλώσσα των διαλόγων της κινηματογραφικής ταινίας θα πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο και κατά το μεγαλύτερο μέρος διαφορετική από την αγγλική. Απαιτούνται ακριβείς, ευανάγνωστοι υπότιτλοι στην αγγλική γλώσσα.

Ο δημιουργικός έλεγχος της κινηματογραφικής ταινίας που υποβάλλεται θα πρέπει, πιστοποιημένα, να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των πολιτών ή των κατοίκων της χώρας, η οποία την υποβάλλει.

Τον τελικό λόγο όσον αφορά στο σύνολο των ερωτημάτων δικαιώματος συμμετοχής και τήρησης κανονισμών θα έχει η Εκτελεστική Επιτροπή του Βραβείου Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Δικαιολογητικά συμμετοχής

Προκειμένου η συμμετοχή κινηματογραφικού έργου στην ανωτέρω διαδικασία επιλογής να είναι έγκυρη κι ολοκληρωμένη, θα πρέπει να υποβληθεί Αίτηση του παραγωγού της κινηματογραφικής ταινίας με πρωτότυπη υπογραφή, όπου θα αναφέρονται τα ακόλουθα:


1. Ο ακριβής τίτλος της ταινίας, η διάρκεια και το είδος της (μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, ταινία κινουμένων σχεδίων)

2. Στοιχεία των συντελεστών της κινηματογραφικής ταινίας που υποβάλλεται, με συνημμένο το πιστοποιητικό ελληνικότητας

3. Παραστατικά που αποδεικνύουν ότι η πρώτη, επίσημη διανομή της ταινίας έγινε για επτά διαδοχικές μέρες σε αίθουσα εμπορικού κινηματογράφου με εισιτήριο

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' αποστείλουν e-mail στις εξής δύο ηλεκτρονικές διευθύνσεις: [email protected] και [email protected] ενώ η προθεσμία υποβολής συμμετοχών λήγει τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης υποψηφιότητας, θ' ακολουθήσει ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.