Σπάνια αυτοπροσωπογραφία του Πικάσο βγαίνει στο «σφυρί» και αναμένεται να φτάσει τα 70 εκατ. δολάρια

Σπάνια αυτοπροσωπογραφία του Πικάσο βγαίνει στο «σφυρί» και αναμένεται να φτάσει τα 70 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
EPA/ALEX HOFFORD
0

Ένας σπάνιος πίνακας του Πικάσο, με τίτλο «Le Marin», αναμένεται να φτάσει την τιμή των 70 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Christie's.

Το έργο που θεωρείται ότι είναι αυτοπροσωπογραφία, δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη όταν βρισκόταν υπό τον κίνδυνο να σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.

Η ελαιογραφία με τίτλο «Le Marin», απεικονίζει έναν θλιμμένο άνδρα ντυμένο με ένα ριγέ μπλουζάκι μπλε και άσπρο, να κάθεται σε μια καρέκλα.

«Έχεις... μία ελαφρά σκοτεινή αίσθηση για αυτόν τον πίνακα. Είναι νευρικός, είναι στα όρια και ελαφρώς ζοφερός» ανέφερε ο Κόνορ Τζόρνταν, αντιπρόεδρος της ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης στον οίκο Christie's.

Ο πίνακας διαστάσεων 130x81 εκατοστών, δείχνει έναν άντρα να στηρίζει το κεφάλι του στο δεξί του χέρι ενώ το αριστερό του χέρι ακουμπά στα πόδια του.

«Αυτό είναι ένα παραδοσιακό σημάδι μελαγχολίας» πρόσθεσε ο Τζόρνταν.

Το έργο, που δημιουργήθηκε το 1943 κατά τη διάρκεια της κατοχής των ναζί στη Γαλλία, αντικατοπτρίζει την αγωνία και το άγχος του Πικάσο, ο οποίος βρισκόταν υπό την απειλή να σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία.

Η τελευταία εμφάνιση του «Le Marin» ήταν πριν από 21 χρόνια σε μία δημοπρασία έργων από τη συλλογή των Νεουορκέζων συλλεκτών Βικτορ και Σάλι Γκάνζ.

Σπάνια αυτοπροσωπογραφία του Πικάσο βγαίνει στο «σφυρί» και αναμένεται να φτάσει τα 70 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
EPA/ALEX HOFFORD

Ο πίνακας θα εκτίθεται στο Χονγκ Κόνγκ μέχρι τις 3 Απριλίου. Θα βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις 15 Μαΐου, από τον οίκο Christie's.

Το έργο αναμένεται να φτάσει «μία από τις πέντε υψηλότερες τιμές» που έχουν πωληθεί έργα του Πικάσο σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον Christie's.

Τον προηγούμενο Νοέμβριο, μία σειρά από 100 έργα χαρακτικής του Πικάσο, τα οποία διαπραγματεύονταν τις ερωτικές εμμονές του και τις συζυγικές συγκρούσεις, καθώς και την πολιτική αναταραχή της δεκαετίας του 1930, πωλήθηκαν για 1,9 εκατομμύρια ευρώ στο Παρίσι, σε έναν ανώνυμο Αμερικανό συλλέκτη.

Ο πίνακας του Πικάσο, «The Women of Algiers (Version 0)» έθεσε παγκόσμιο ρεκόρ, ως το ακριβότερο έργο τέχνης που πωλήθηκε σε δημοπρασία, όπου έφτασε τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια, στον Christie's στη Νέα Υόρκη το 2015.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.