Σεισμός

Αυτό είναι ένα πιστό αντίγραφο του στούντιο του Τζιακομέτι: μια ρέπλικα του χαώδους σύμπαντος του καλλιτέχνη

Αυτό είναι ένα πιστό αντίγραφο του στούντιο του Τζιακομέτι: μια ρέπλικα του χαώδους σύμπαντος του καλλιτέχνη Facebook Twitter
0

Περίπου μισό αιώνα από τον θάνατο του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, το στούντιο του Ελβετού καλλιτέχνη ή καλύτερα ένα ακριβές αντίγραφο του «ξαναζεί» στο Παρίσι, γεμάτο από τα γλυπτά και τα μικροσκοπικά σχέδια που αποτελούσαν το χαώδες σύμπαν στο οποίο μεγαλούργησε.

Μπορεί εκείνο το πρώτο του εργαστήριο στη rue Hippolyte-Maindron να μην υπάρχει πια, ωστόσο το Ίδρυμα Τζιακομέτι αποφάσισε να αναπαριστήσει επακριβώς τον χώρο στον οποίο έζησε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης, ακριβώς όπως τον άφησε το 1966, με τα εγκαίνια να προγραμματίζονται για τις 21 Ιουνίου. 

Αυτό είναι ένα πιστό αντίγραφο του στούντιο του Τζιακομέτι: μια ρέπλικα του χαώδους σύμπαντος του καλλιτέχνη Facebook Twitter
Ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι στο στούντιο του το 1950, Credits: Giacometti Estate - Giacometti Foundation and ADAGP), Paris 2018.

Η Catherine Grenier, η πρώην εκτελεστική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Πομπιντού, που έχει κυριολεκτικά μεταμορφώσει τη δράση και τις φιλόδοξες ενέργειες του Οργανισμού Τζιακομέτι από τότε που ανέλαβε τα ηνία του το 2014, λέει ότι η ανακατασκευή αυτού του χώρου έγινε εφικτή, ακριβώς επειδή ο καλλιτέχνης σ' αυτό το εργαστήριο είχε τη γενναιοδωρία να υποδέχεται τόσο φωτογράφους, όσο και συγγραφείς, καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος. 

Τακτικοί επισκέπτες του εργαστηρίου - διαμερίσματος ήδη από τη δεκαετία του '30 ήταν τόσο ο θεατρικός συγγραφέας Σάμιουελ Μπέκετ, όσο και η κινηματογραφική σταρ Μάρλεν Ντίτριχ, ενώ φωτογράφοι όπως οι Robert Doisneau, Sabine Weiss, Gordon Parks και Ernst Scheidegger.

Οι πρώτοι -συγγραφείς και ποιητές- κράτησαν ακριβείς σημειώσεις γι' αυτό το παράξενο σύμπαν. Οι δεύτεροι -φωτογράφοι της εποχής- φρόντισαν να τραβήξουν καλές φωτογραφίες που θα αποδεικνύονταν πολύτιμες στη λεπτομερή αναπαράσταση του χώρου. 

Στο σήμερα, ο γνωστός φωτογράφος μόδας Peter Lindbergh, πατώντας στα χνάρια τους, φωτογράφισε κάποια από τα γλυπτά του καλλιτέχνη που αναμένεται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στα εγκαίνια του νέου ινστιτούτου Τζιακομέτι μέσα στο 2019. 

Αυτό είναι ένα πιστό αντίγραφο του στούντιο του Τζιακομέτι: μια ρέπλικα του χαώδους σύμπαντος του καλλιτέχνη Facebook Twitter
Μέρος των εργασιών ανακατασκευής του εργαστηρίου του καλλιτέχνη, Credits: Giacometti Estate (Giacometti Foundation and ADAGP) Paris, 2018.

Κάπου εδώ ας σημειωθεί ότι η εναρκτήρια έκθεση αυτού του αφιερώματος στον καλλιτέχνη θα επικεντρώνεται στη φιλία του καλλιτέχνη με τον συγγραφέα Ζαν Ζενέ. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1958, όταν τους σύστησε ο Ζαν Πολ Σαρτρ.

Ήταν η εποχή που η Σιμόν Ντε Μποβουάρ έγραφε για το «αγόρι, το βυθισμένο στον γύψο» και συνάμα η εποχή που ο Τζιακομέτι γνώριζε και διατηρούσε φιλικούς δεσμούς σχεδόν με όλους τους διάσημους φιλοσόφους της εποχής του.  

Αυτό είναι ένα πιστό αντίγραφο του στούντιο του Τζιακομέτι: μια ρέπλικα του χαώδους σύμπαντος του καλλιτέχνη Facebook Twitter
Το στούντιο του καλλιτέχνη το 1966.: Credits: Giacometti Estate (Giacometti Foundation and ADAGP) Paris, 2018.
 

Όσο για τον χώρο που αναμένεται να χρησιμεύσει για την «αναβίωση» του στούντιο του καλλιτέχνη, όπως εξηγεί η Grenier, δεν πρόκειται για ένα μεγάλο εργαστήριο. Στην ουσία πρόκειται για ένα αστικό διαμέρισμα 350 τμ, το οποίο μέχρι πρότινος αποτελούσε τον χώρο εργασίας του επίσης καλλιτέχνης και σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Paul Follot.

Αυτό είναι ένα πιστό αντίγραφο του στούντιο του Τζιακομέτι: μια ρέπλικα του χαώδους σύμπαντος του καλλιτέχνη Facebook Twitter

Την αξιόπιστη μετατροπή του διαμερίσματος έχει επιμεληθεί ο αρχιτέκτονας Pascal Grasso. Βέβαια, το πραγματικό εργαστήριο του Τζιακομέτι μετά βίας έφτανε τα 20 τ.μ. «Όσο περισσότερο μένω εδώ, τόσο μεγαλύτερο γίνεται. Θα μπορούσα να χωρέσω εδώ μέσα ότιδήποτε», συνήθιζε να λέει. 

Ας σημειωθεί, ότι σ' αυτό το αντίγραφο του εργαστηρίου του Τζιακομέτι, αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότερα από 70 γλυπτά, καθώς και κάποιες δημιουργίες από πηλό που επεξεργαζόταν ο καλλιτέχνης λίγο πριν πεθάνει.  

Με στοιχεία από artnet.com

Culture
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.