Αποκαλύφθηκε το φονικό μυστικό της «Πύλης του Κάτω Κόσμου» στην αρχαία Ιεράπολη

Αποκαλύφθηκε το φονικό μυστικό της «Πύλης του Κάτω Κόσμου» στην αρχαία Ιεράπολη Facebook Twitter
0

Η περίφημη «πύλη του Άδη» στην αρχαία ελληνική πόλη της Ιεράπολης, στη Φρυγία - κοντά στο σημερινό Παμούκαλε της Τουρκίας - ενδέχεται να σκότωνε κυριολεκτικά όσους πλησίαζαν το ομώνυμο σπήλαιο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι θρύλοι για τις πύλες του Άδη ήθελαν όσους πλησιάζαν πολύ κοντά στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου να πέφτουν νεκροί.

Τώρα, μία ομάδα επιστημόνων από το γερμανικό πανεπιστήμιο Duisburg-Essen που ερεύνησε τον αρχαιολογικό χώρο κάτω από τον ναό του Πλούτωνα στην περιοχή, ανακάλυψε έναν «εντελώς υπαρκτό», γεωμορφολογικό λόγο για τους φημολογούμενους θανάτους, που ίσως να ξεκίνησαν και κάποιους από τους θρύλους.

Αποκαλύφθηκε το φονικό μυστικό της «Πύλης του Κάτω Κόσμου» στην αρχαία Ιεράπολη Facebook Twitter
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης

Στο σπήλαιο, γνωστό ως «Πλουτώνειον», από τον θεό του Κάτω Κόσμου, Πλούτωνα, κάτω από τον ναό, οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη από πολύ μεγάλη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, που ανά περιόδους άγγιζε ακόμα και το 91%.

Είναι επομένως πολύ πιθανό, οι δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις που ανέβαιναν από βαθύτερα στρώματα της γης να ήταν όντως δολοφονικές για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences, μέχρι και σήμερα, οι αναθυμιάσεις διοξειδίου του άνθρακα από τα έγκατα της γης, είναι αρκετές για να εξοντώνουν όσα έντομα, πουλιά και μικρά θηλαστικά εισέρχονται στο σπήλαιο.

Αποκαλύφθηκε το φονικό μυστικό της «Πύλης του Κάτω Κόσμου» στην αρχαία Ιεράπολη Facebook Twitter

Την εποχή που το σπήλαιο μπορούσε να αποβεί μοιραίο ακόμα και για τους ανθρώπους, αντί ο κίνδυνος να αποτελέσει λόγο για να μην επισκεφθεί κανείς την πολη, συνετέλεσε στη δημιουργία ενός ολόκληρου μύθου που λειτούργησε ως πόλος έλξης για την περιοχή.

Η λουτρόπόλη ιδρύθηκε τον δεύτερο αιώνα προ Χριστού και άκμασε για αρκετούς αιώνες πριν εγκαταλειφθεί και από τους τελευταίους κατοίκους της, τον 14ο αιώνα.

Αποκαλύφθηκε το φονικό μυστικό της «Πύλης του Κάτω Κόσμου» στην αρχαία Ιεράπολη Facebook Twitter
Ψηφιακή αναπαράσταση που απεικονίζει το πώς εικάζεται πως έμοιαζε στην αρχαιότητα η «πύλη του Άδη»

Σήμερα, τα ερείπια της αρχαίας Ιεράπολης, άλλοτε ξακουστής για την ιδιαίτερη ομορφιά των καταρρακτών και των σπηλαίων της, προστατεύονται από την UNESCO ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το σπήλαιο κάτω από τον ναό του Πλούτωνα παραμένει, αυτή την περίοδο, κλειστό για τους επισκέπτες, αλλά μπορούν πάντα να δουν από κοντά τα αναρίθμητα ευρήματα της πόλης στο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της Ιεράπολης.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.