Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Lifo.gr, μετά τον Cy Twombly, η επόμενη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που αναμένεται το καλοκαίρι, θα είναι  του σπουδαίου Αμερικανού εικαστικού George Condo.

 

Ο ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, έκανε εκεί τις πρώτες του εκθέσεις το 1981, ενώ το 1984 παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ευρώπη, στην Monika Sprüth Gallery.

 

Την ίδια περίοδο πραγματοποιεί έκθεση στη Νέα Υόρκη και γνωρίζεται με τον Keith Haring, με τον οποίο θα παραμείνουν στενοί φίλοι μέχρι το θάνατο του Haring το 1990. Οι δυο τους, μαζί με τον Michel Basquiat, θεωρείται ότι συνέβαλλαν στη διεθνή αναβίωση της ζωγραφικής από τη δεκαετία του 1980 και μετά. 

 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1988-1896 ο Condo συνεργάστηκε με τον Γουίλιαμ Μπάροουζ   σε πολυάριθμους πίνακες και γλυπτά, ενώ δημιούργησε και μια σειρά χαρακτικών για να εικονογραφήσει το βιβλίο του συγγραφέα «Ghost of Chance», το οποίο εκδόθηκε από το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney το 1991.

 

Έκθεση με έργα του George Condo στην Αθήνα το καλοκαίρι
George Condo, Nun and Priest, 2007

 

Το έργο του Condo έχει επηρεάσει πολλούς καλλιτέχνες τόσο της γενιάς του όσο και της επόμενης, όπως οι Nigel Cooke, Sean Landers , John Currin , Lisa Yuskavage και Glenn Brown. Ο ίδιος περιγράφει την τέχνη του ως «τεχνητό ρεαλισμό» και αναμειγνύει κομμάτια από «δασκάλους» της ιστορίας της τέχνης - όπως οι Velazquez, Manet και Picasso - με στοιχεία της αμερικανικής ποπ τέχνης.

 

Διαστρεβλώνει και ανανεώνει αυτό το υλικό, ώστε να ξεχωρίζει και να γίνει δικό του: ένα είδος παράξενων υβριδίων που θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, το γκροτέσκο και το όμορφο, το κλασικό και το καινοτόμο. Τα έργα του είναι εφευρετικά, διασκεδαστικά και μερικές φορές μακάβρια.

 

Εκτός από πίνακες, ο Condo έχει σχεδιάσει επίσης εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων, ένα t-shirt για τη συλλογή του σχεδιαστή μόδας Adam Kimmel, ενώ το 2014 ζωγράφισε πάνω σε μία τσάντα Birkin της Hermès, την οποία ο Κάνιε Γουέστ δώρισε στην Κιμ Καρντάσιαν.

 

Έργα του George Condo βρίσκονται στα μεγαλύτερα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μουσεία, ενώ μέχρι τις 4 Απριλίου το Louisiana Museum of Modern Art στο Humlebæk της Δανίας θα φιλοξενεί έκθεση με τίτλο «The Way I think», που περιλαμβάνει 130 πίνακες και 223 μπλοκ σχεδίων της περιόδου 1974-2015.