Νουρέγιεφ: Το αμφιλεγόμενο μπαλέτο έκανε πρεμιέρα στο Μπολσόι με τον σκηνοθέτη να είναι σε κατ' οίκον περιορισμό

Νουρέγιεφ: Το αμφιλεγόμενο μπαλέτο έκανε πρεμιέρα στο Μπολσόι με τον σκηνοθέτη να είναι σε κατ' οίκον περιορισμό Facebook Twitter
0

Το πιο αναμενόμενο και αμφιλεγόμενο ρωσικό μπαλέτο τα τελευταία χρόνια έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας το οποίο παρουσίασε τελικά το έργο για τη ζωή του θρυλικού Ρούντολφ Νουρέγιεφ.

Οι καλύτεροι χορευτές του θεάτρου ανέβηκαν στη σκηνή το βράδυ του Σαββάτου με μεγάλο μέρος της ρωσικής ελίτ να βρίσκεται στο ακροατήριο. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης του μπαλέτου, Kirill Serebrennikov, δεν ήταν εκεί έχοντας περάσει τους τελευταίους μήνες υπό κατ' οίκον περιορισμό.

Η καλοκαιρινή πρεμιέρα του έργου ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως τα θέματα ομοφυλοφιλίας στο μπαλέτο μπορεί να είχαν εξοργίσει κάποιες κυβερνητικές προσωπικότητες.

Ο Νουρέγιεφ, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στο Mariinsky Theatre της Αγίας Πετρούπολης θεωρείται ευρέως ως ο πιο ταλαντούχος άνδρας χορευτής του μπαλέτου. Εγκαταστάθηκε στη δύση το 1961, είχε ομοφυλοφιλικές σχέσεις και πέθανε από ασθένεια που σχετίζεται με AIDS το 1993 σε ηλικία 54 ετών.

Στη Ρωσία του Πούτιν, όπου η «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» είναι παράνομη και η αμφισβήτηση στη Δύση είναι και πάλι σε υψηλά επίπεδα, τέτοια θέματα ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενα.

Νουρέγιεφ: Το αμφιλεγόμενο μπαλέτο έκανε πρεμιέρα στο Μπολσόι με τον σκηνοθέτη να είναι σε κατ' οίκον περιορισμό Facebook Twitter
Ο σκηνοθέτης Kirill Serebrennikov ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο για το έργο του

Τον Αύγουστο, ο Serebrennikov τέθηκε υπό κατ 'οίκον περιορισμό, καθώς οι αρχές διερεύνησαν την υποτιθέμενη υπεξαίρεση κεφαλαίων από το ταμείο πολιτισμού σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τον κόσμο του θεάτρου, καθώς πολλοί εκτιμούσαν ότι μια δίωξη που σχετίζονταν με τα καλλιτεχνικά όρια.

Οι δικηγόροι του Serebrennikov ζήτησαν να δοθεί άδεια στον διευθυντή να παρακολουθήσει τις τελικές πρόβες της παραγωγής, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. 

Μόνο μερικές εκατοντάδες εισιτήρια διατέθηκαν για γενική πώληση για την αναπρογραμματισμένη πρεμιέρα και τις δύο παραστάσεις που θα γίνουν, με τους φανς του μπαλέτου να περιμένουν για πολλές ώρες προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση. Τα υπόλοιπα διανεμήθηκαν στους ισχυρούς δωρητές και προστάτες του μπαλέτου Μπολσόι.

Η αίθουσα για την πρεμιέρα ήταν γεμάτη προσωπικότητες της υψηλής κοινωνίας της Μόσχας, δισεκατομμυριούχους και κυβερνητικούς αξιωματούχους, μοντέλα και διασημότητες.

Νουρέγιεφ: Το αμφιλεγόμενο μπαλέτο έκανε πρεμιέρα στο Μπολσόι με τον σκηνοθέτη να είναι σε κατ' οίκον περιορισμό Facebook Twitter

Το μπαλέτο με πρωταγωνιστή τον Ilya Demutsky χορογραφήθηκε από τον Yuri Possokhov και βασίζεται στην ιστορία της δημοπρασίας των περιουσιακών στοιχείων του Νουρέγιεφ μετά το θάνατό του. Κάθε αντικείμενο συνδέεται και με μια πιο προσωπική ιστορία από τη ζωή του. 

Ο Serebrennikov είναι ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της Ρωσίας, έχοντας εργαστεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα και το μπαλέτο και έχει πραγματοποιήσει πολλές παραγωγές στο εξωτερικό. Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Gogol Center, ενός θεάτρου της Μόσχας που ανεβάζει συχνά πολιτικά αιχμηρές παραγωγές και υπήρξε πολέμιος της καλλιτεχνικής λογοκρισίας στη σκηνή του ρωσικού θεάτρου. 

Ο σκηνοθέτης έχει πολλούς ισχυρούς οπαδούς, αλλά και πολλούς επικριτές. Ο Nikita Mikhalkov, ένας από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες της Ρωσίας, ήταν από εκείνους που έδειξαν δυσαρέσκεια  για τον Serebrennikov και δήλωσε ότι η παραγωγή ήταν ακατάλληλη. Αιτία ήταν μια γυμνή φωτογραφία του Νουρέγιεφ που υπήρχε στη σκηνή. Ωστόσο η επίμαχη φωτογραφία αφαιρέθηκε, αλλά η παραγωγή δεν κράτησε μυστική της σεξουαλικότητα του χορευτή με τις αναφορές στην ομοφυλοφιλία του να είναι πολλές

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, η επιτυχία της πρεμιέρας θα αυξήσει τις εκκλήσεις για απελευθέρωση του Serebrennikov. Ο Alexei Kudrin, πρώην υπουργός Οικονομικών και επί σειρά ετών έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε στο Τwitter: «Είναι άδικο για τον Kirill Serebrennikov να μην μπορεί να βρίσκεται στην πρεμιέρα του».

Στις πρώτες θέσεις του θεάτρου ήταν επίσης ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ και η σύζυγός του η οποία είναι μπαλαρίνα. Υπενθυμίζεται πάντως πως ο ρώσος πρόεδρος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά πως οι διώξεις συνδέονται με θέματα λογοκρισίας και είχε υποστηρίξει πως το θέμα ήταν καθαρά νομικής φύσεως.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.