Επιτέλους, ένα ντοκιμαντέρ για τον Joseph Beuys

0

Οι λάτρεις της τέχνης γνωρίζουν καλά το όνομα και το έργο του εννοιολογικού καλλιτέχνη, Joseph Beuys, κατατάσσοντάς τον μάλιστα σε θέση παρόμοια με αυτή του Μαρσέλ Ντισάν και του Άντι Γουόρχολ, ειδικά σε ό,τι αφορά την επέκταση του καλλιτεχνικού πεδίου σε νέους ορίζοντες.

Ωστόσο, για τη σύγχρονη τέχνη δυστυχώς και εν πολλοίς ο Beuys δεν αποτέλεσε ποτέ όνομα - ορόσημο. Αυτό ίσως να αλλάξει μέσα από ένα νέο ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Andres Veiel και με την έξοδο του στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης στις 17 Ιανουαρίου του 2018. 

Το πρώτο τρέιλερ του φιλόδοξου ντοκιμαντέρ δίνει την αίσθηση της διευρυμένης έννοιας που επεδίωκε ο Μπόις ως προς το τι ειναι Τεχνη και ποιος ορίζεται ως καλλιτέχνης. Το φιλμ περιλαμβάνει ηχογραφήσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό που έρχεται για πρώτη φορά στο φως.

Επιτέλους, ένα ντοκιμαντέρ για τον Joseph Beuys Facebook Twitter
Επιτέλους, ένα ντοκιμαντέρ για τον Joseph Beuys Facebook Twitter

Πρακτικά η ταινία του Veiel φιλοδοξεί να αποτυπώσει το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε ο Beuys, από τη σκληρή δουλειά του με τα "Multiples" στην πολυσυζητημένη περφόρμανς "I Like America and America Likes Me", του 1974, για την οποία είχε κλειστεί σε μία γκαλερί με ένα κογιότ για 3 μέρες... 

«Μόνο υπό την προϋπόθεση μιας ριζικής διεύρυνσης των εννοιών θα είναι εφικτό για την τέχνη και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την τέχνη να προκύψουν αποδείξεις ότι η τέχνη είναι τώρα η μόνη εξελικτική-επαναστατική δύναμη», είχε πει κάποτε ο Beuys.

 «Μόνο η τέχνη είναι ικανή να αποσυναρμολογήσει τις κατασταλτικές επιπτώσεις ενός γεροντικού κοινωνικού συστήματος που συνεχίζει να διαρρηγνύεται κατά μήκος της γραμμής του θανάτου».

Το ντοκιμαντέρ "Beuys"  συνιστά και ένα ψυχολογικό πορτρέτο του καλλιτέχνη, αλλά επιθυμεί κυρίως να καταγράψει τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους εκείνος επιδίωξε να αντιστρέψει τις επιπτώσεις των κατασταλτικών κοινωνικών συστημάτων, αλλά και το πώς οι επινοήσεις και οι καινοτομίες του εξακολουθούν να επηρεάζουν τους καλλιτέχνες μέχρι σήμερα.

Με στοιχεία από το Hyperallergic.com

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.