Το Παρίσι ετοιμάζει οργισμένη υποδοχή στον Πολάσνκι - Η δήλωση του Κώστα Γαβρά για τις αντιδράσεις

Το Παρίσι ετοιμάζει οργισμένη υποδοχή στον Πολάσνκι - Η δήλωση του Κώστα Γαβρά για τις αντιδράσεις Facebook Twitter
0

Ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι αναμένεται τη Δευτέρα στο Παρίσι για να παρακολουθήσει εκδήλωση με προβολές της δουλειάς του, παρά τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες και τους νέους ισχυρισμούς για βιασμούς εναντίον του.

Μεγάλη φεμινιστική οργάνωσης της Γαλλίας έχει απευθύνει κάλεσμα για διαδήλωση έξω από το Cinémathèque Française όπου θα γίνει η εκδήλωση ενώ προηγουμένως είχε κάνει αίτημα για ακύρωση που όμως απορρίφθηκε.

Το αφιέρωμα περιγράφεται ως «άσεμνο» και θεωρείται από την οργάνωση προσβολή στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων για τα οποία γίνεται η εκστρατεία #MeToo.

«Είναι μια προσβολή σε όλα τα θύματα βιασμών και ιδιαίτερα στα θύματα του Πολάνσκι ο οποίος αξίζει ατίμωση και όχι τιμές«, αναφέρει το κάλεσμα.

Η αναφορά της οργάνωσης αμφισβητεί το χρονοδιάγραμμα που επελέχθη για το Cinémathèque σε συνδυασμό με το τεράστιο σκάνδαλο που έχει ανακύψει για τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Ο Πολάνσκι εξακολουθεί να είναι καταζητούμενος στις ΗΠΑ με την κατηγορία πως νάρκωσε και βίασε μια 13χρονη το 1977. Ο σκηνοθέτης παραδέχτηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή με το ανήλικα θύμα του, αλλά κατέφυγε στη Γαλλία πριν καταδικαστεί. Οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ απέτυχαν. Μια άλλη γυναίκα αυτό το μήνα κατήγγειλε πως ο Πολάνσκι τη βίασε το 1972 όταν ήταν ανήλικη, στην ελβετική πόλη Γκστάαντ. Τρεις ακόμη γυναίκες ισχυρίζονται ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά από τον Πολάνσκι ενώ ήταν ανήλικες.

Το φεστιβάλ προκάλεσε οργή και σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Ωστόσο ο Κώστας Γαβράς, ο σκηνοθέτης ελληνικής και γαλλικής καταγωγής που είναι επικεφαλής του Cinémathèque Française, επέμεινε ότι δεν ήταν ο ρόλος του θεσμού να κάνει κριτική στις πράξεις του Πολάνσκι. Επίσης κατηγόρησε όσους εναντιώνονται για «εξωδικαστική λογοκρισία» και πρόσθεσε πως το Cinémathèque δεν θεωρεί τον εαυτό του αντικαταστάτη του νόμου.

«Δεν δίνουμε βραβεία ή πιστοποιητικά για καλή συμπεριφορά. Η φιλοδοξία μας είναι διαφορετική: να δείξουμε το πλήρες έργο των κινηματογραφιστών και να το τοποθετήσουμε στη μόνιμη ιστορία του Cinémathèque», αναφέρει.

Ωστόσο η δήλωση του Γαβρά πυροδότησε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις και μέλη των οργανώσεων λένε πως οι καλλιτεχνικοί θεσμοί πρέπει να αποτελούν το παράδειγμα σε τόσο ευαίσθητα θέματα και πως δεν μπορούν να είναι τόσο αποστασιοποιημένοι.

Η ηθοποιός Ιζαμπέλ Ατζανί ισχυρίστηκε ότι η γαλλική κουλτούρα κάνει τα στραβά μάτια απέναντι στη σεξουαλικής βία και την παρενόχληση και ότι «οι θηρευτές και οι εκφοβιστές χρησιμοποιούν το παιχνίδι της αποπλάνησης ως όπλο».

«Υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αυτές οι γυναίκες δεν είναι τόσο αθώες, επειδή προσφέρονται σε αυτό το παιχνίδι που είναι μέρος του πολιτισμού μας. Στα στούντιο παραγωγής ή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έχω ακούσει συχνά να λένε πως όλα τα κορίτσια, όλες οι πόρνες, ούτως ή άλλως είναι ηθοποιοί!», έγραψε η ηθοποιός στο Journal du Dimanche.

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.