Πέθανε ο Φατς Ντόμινο, ο θρύλος της ροκ και της Νέας Ορλεάνης

Πέθανε ο Φατς Ντόμινο, ο θρύλος της ροκ και της Νέας Ορλεάνης Facebook Twitter
0

Ο Φατς Ντόμινο, ο θρύλος της Νέας Ορλεάνης, της ροκ και της μπλουζ, πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Ο Ντόμινο, γεννημένος το 1928 εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 για να εργαστεί σε εργοστάσιο κρεβατιών, αλλά τελικά κατάφερε να γίνει μια από τις εμβληματικότερες μορφές της rhythm and blues και να πουλήσει πάνω από 110 εκατομμύρια δίσκους σε μια σταδιοδρομία που απογειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Πέθανε ο Φατς Ντόμινο, ο θρύλος της ροκ και της Νέας Ορλεάνης Facebook Twitter

Το «Blueberry Hill» και το «Αin't That a Shame» ήταν δύο από τα γνωστότερα τραγούδια του. Εκτός από τη φωνή του ξεχώριζε και με την παρουσία του ενώ με αναφορά στα κιλά του και την πληθωρική του παρουσία, η πρώτη του επιτυχία το «The Fat Man» πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Με πολύ τζελ στο φλατ κουρεμένο του μαλλί του και ενώ έπαιζε πιάνο όρθιος χτυπούσε πάνω στο όργανο το σώμα του και το έσπρωχνε πάνω στη σκηνή.

Πέθανε ο Φατς Ντόμινο, ο θρύλος της ροκ και της Νέας Ορλεάνης Facebook Twitter
Στο φεστιβάλ Jazz Fest στη Λουιζιάνα το 2006

Έγινε ένας από τους πρώτους μαύρους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές ποπ μουσικής μαζί με τους Μπάντι Χόλι και τους Everly Brothers. Αλλά καθώς η rock'n'roll έδωσε τη θέση της στην ποπ των Beatles και άλλων στη δεκαετία του 1960, οι αμερικανικές προτιμήσεις άλλαξαν και η δημοτικότητά του άρχισε να μειώνεται. Αν και μπορούσε να το κάνει, δεν κυνήγησε τη μόδα. «Έπρεπε να παραμείνω πιστός στο στο δικό μου στιλ που πάντα χρησιμοποίησα γιατί αλλιώς δεν θα ήμουν εγώ», είχε πει σε μια συνέντευξή του.

 

Ο Ντόμινο ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που είδε το όνομά του στο περίφημο Rock and Roll Hall of Fame και το 1998 έγινε  ο πρώτος μουσικός της ροκ εντ ρολ που έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο για τις Τέχνες. Υπήρξε ο πιο εμπορικός καλλιτέχνης της δεκαετίας του '50, μετά τον Έλβις Πρίσλεϊ. Ο 'Έλβις, ο βασιλιάς του ροκ εντ ρολ τον είχε φιλοξενήσει σε ένα από τα σόου του στο Λας Βέγκας, παρουσιάζοντάς τον ως την μεγαλύτερη έμπνευση για την καριέρα του.

Πέθανε ο Φατς Ντόμινο, ο θρύλος της ροκ και της Νέας Ορλεάνης Facebook Twitter
O πρόεδρος George W. Bush στο σπίτι του Fats Domino στη Νέα Ορλεάνη

Έζησε στη Νέα Ορλεάνη όλη τη ζωή του και επηρεάστηκε άσχημα από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005. Τα σωστικά συνεργεία τον έσωσαν με βάρκα από το σπίτι ενώ έχασε όλα τα βραβεία του, τους χρυσούς και πλατινένιους δίσκους που του είχαν απονεμηθεί και τρία πιάνο. Όμως παρά τις δυσκολίες περιστασιακά εξακολουθούσε να εμφανίζεται στα μικρά μπλουζ μπαρ της πόλης μέχρι το 2007. Αυτός και η σύζυγός του Ρόζμαρι η οποία πέθανε το 2008, έφεραν στον κόσμο οκτώ παιδιά.

 

Ο φίλος του David Lind τον περιέγραψε ως «ζεστό, διασκεδαστικό, πνευματικό, δημιουργικό και ταπεινό άνθρωπο.».

Το περιοδικό Rolling Stone τον είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες  όλων των εποχών στη θέση 25.

Άλλες μεγάλες επιτυχίες του είναι τα «Blue Monday», «I'm Walkin'», «Whole Lotta Loving», «Hello, Josephine»,«Walking to New Orleans»,«I'm Gonna Be a Wheel Some Day» και «Let the Four Winds Blow».

 
Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.