9 παραστάσεις που παίζονται στην Αθήνα αυτές τις μέρες
Οιδίπους επί Κολωνώ

 

Τις επόμενες εβδομάδες, όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, οι θεατρόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις του καλοκαιριού, οι περισσότερες εκ των οποίων έκαναν πρεμιέρα στην Επίδαυρο. Επαναλήψεις στο πλαίσιο των περιοδειών τους στο Ηρώδειο, στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα, σε άλλα ανοιχτά θέατρα αλλά και σε μία περίπτωση, φέτος, σε κλειστό θέατρο.  

 

Η αυλαία ανοίγει με τους «Πέρσες» του Σοφοκλή που ανεβάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χάρης Χαραλάμπους, Νίκος Ψαρράς και Αντώνης Μυριαγκός στους κεντρικούς ρόλους. Θα δοθεί μία παράσταση στο Ηρώδειο, στις 30 Αυγούστου.

 

Την επόμενη βραδιά, 31 Αυγούστου, η Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής επαναλαμβάνει για μία ακόμα φορά το μιούζικαλ «SweeneyTodd/ Σουήνυ Τοντ-ο δαιμόνιος κουρέας της Φλητ Στρητ».

 

Στις 30 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στο Κηποθέατρο Παπάγου τη μεγάλη του επιτυχία «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του Ετεοκλή. Η παράσταση θα επαναληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής» στην Ηλιούπολη, στις 3 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο, στον Πειραιά, και στις 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στον Βύρωνα.

 

9 παραστάσεις που παίζονται στην Αθήνα αυτές τις μέρες
Βάκχες

 

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, με τους Γιώργο Γάλλο, Χρήστο Λούλη και Μιχάλη Σαράντη, η οποία παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του θεάτρου Πορεία και θα ανέβει εκεί από 5 έως 17 Σεπτεμβρίου για 12 μόνο παραστάσεις.

 

Ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη, με τους Κώστα Καζάκο, Δημήτρη Λιγνάδη και Κόρα Καρβούνη, επαναλαμβάνεται στις 8 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, στις 17 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά και στις 19 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό.

 

Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Κίττυ Παϊταζόγλου και Γιάννη Φέρτη στους κεντρικούς ρόλους, θα παρουσιαστεί στις 11 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας και στις 18 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στον Βύρωνα.

 

Άλλη μια παραγωγή του Εθνικού, η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, μια μουσική παράσταση σε σύνθεση Νίκου Κυπουργού και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, με τους Τζίμη Πανούση, Τάκη Χριστογιαννόπουλο και τη μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη στους κεντρικούς ρόλους, θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στις 10 Σεπτεμβρίου στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω και στις 17 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

 

 

Το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιαστεί για μία μόνο παράσταση στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Η μουσική διεύθυνση και το λιμπρέτο είναι του Δημήτρη Μαραμή και η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Τους κεντρικούς ρόλους κρατούν οι Θοδωρής Βουτσικάκης, Μαρίνα Σάττι, Γκωτιέ Βελισσάρης, Ιωάννα Φόρτη και Κωστής Μαυρογένης.

 

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και διασκευή-σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου θα παρουσιαστούν στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας και στις 11 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Ο Αργύρης Πανταζάρας, ο Χρήστος Στέργιογλου, η Ανέζα Παπαδοπούλου, και η Μαρία Πρωτόπαππα ερμηνεύουν τους κεντρικούς ρόλους. 

 

Τέλος, η «Μήδεια» του Ευριπίδη που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη με τους Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρη Φραγκούλη, Θεοδώρα Τζήμου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γεράσιμο Γεννατά κ.α. θα παρουσιαστεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Παπάγου, στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στις 13 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής» της Ηλιούπολης, στις 22 Σεπτεμβρίου στο Άλσος της Νέας Σμύρνης και στις 3 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.