Ένα νέο πολιτιστικό φεστιβάλ σε εμβληματικό χώρο του Κερατσινίου

Ένα νέο πολιτιστικό φεστιβάλ σε εμβληματικό χώρο του Κερατσινίου Facebook Twitter
0

Φέτος το καλοκαίρι ένα νέο πολιτιστικό φεστιβάλ ξεκίνησε ήδη πριν λίγες μέρες στον εμβληματικό χώρο των πρώην Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων, με τις διατηρητέες εγκαταστάσεις, την χαρακτηριστική καμινάδα, αλλά και τη θάλασσα που φτάνει σχεδόν ως τη σκηνή, αποτελεί το φυσικό σκηνικό του χώρου, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε έναν πολυχώρο εκδηλώσεων, το «Πάρκο Εργατιάς».

Μια έκταση που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πειραϊκή ακτογραμμή και που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν σκουπιδότοπος, πέρασε στα χέρια του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ο οποίος καθάρισε και διαμόρφωσε τον χώρο, φιλοξενώντας πλέον αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα νέο ανοιχτό θέατρο 1.000 θέσεων. Εκεί διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά το φεστιβάλ «Λιπάσματα 2017: Φεστιβάλ στη θάλασσα», το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και ένα σύνολο συναυλιών, με γνωστούς πρωταγωνιστές και καταξιωμένους καλλιτέχνες, τους οποίους το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο.

Το μουσικό πρόγραμμα έχει ήδη ανακοινωθεί: Σωκράτης Μάλαμας, Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Φωτεινή Βελεσιώτου, Active Member, Haig Yazdjian, Δημήτρης Υφαντής και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες. Το θεατρικό πρόγραμμα της εναρκτήριας χρονιάς του φεστιβάλ, είναι εντυπωσιακό.

Με σεβασμό, εξωστρέφεια και πλουραλισμό, το «Φεστιβάλ στη θάλασσα» φιλοδοξεί από την πρώτη χρονιά να συνδυάσει θεάματα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας και εμπορικής επιτυχίας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στον κόσμο να παρακολουθήσει δωρεάν τις νέες δημιουργικές θεατρικές δυνάμεις της χώρας και τις σημαντικότερες όψεις του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Ένα νέο πολιτιστικό φεστιβάλ σε εμβληματικό χώρο του Κερατσινίου Facebook Twitter

Οι παραστάσεις αναλυτικά:

 

28.6  Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2
Η μεγάλη θεατρική επιτυχία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», διασκευή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare από την Ομάδα Θεάτρου «ΙΔΕΑ» (Κώστας Γάκης – Βραβείο Δημήτρης Χορν 2006, Κωνσταντίνος Μπιμπής – Βραβείο Δημήτρης Χορν 2017, Αθηνά Μουστάκα) έχει πραγματοποιήσει τέσσερις εξαιρετικά επιτυχημένες θεατρικές σεζόν σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει αποσπάσει βραβεύσεις και συμμετοχές σε Κύπρο, Ισπανία, Μεξικό, Σερβία, Πορτογαλία και Ζυρίχη.

4.7  Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα
Η μαμά ενός επτάχρονου κοριτσιού κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Το κοριτσάκι θέλοντας να βοηθήσει τη μητέρα του ξεκινάει μια λίστα με κάθε υπέροχο πράγμα στον κόσμο για το οποίο αξίζει κανείς να ζει. Ενήλικας πια, έρχεται να διηγηθεί την ιστορία της, παρακινώντας το κοινό να συμμετέχει ενεργά στις κωμικές και πικρές στιγμές της ζωής της, παίζοντας τους υπόλοιπους χαρακτήρες του έργου. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη με την πολύγλωσση ηθοποιό Μελίνα Θεοχαρίδου επί σκηνής.

6.7  Είστε και φαίνεστε
Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου, κλείνοντας 6 χρόνια δράσης, παρουσιάζει μια ιστορία από τα πίσω θρανία. Το έργο καταπιάνεται με ένα από τα πλέον κυρίαρχα αλλά και ευαίσθητα θέματα των παιδιών, το σχολικό άγχος και το bullying (σχολικός εκφοβισμός), και ερευνά με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο τα αίτια και τις συγκυρίες που γεννάνε την σχολική κακοποίηση και τον εκφοβισμό (Bullying). Σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη & Βασίλη Κουκαλάνι. Τα τραγούδια της παράστασης είναι του Φοίβου Δεληβοριά.

13.7 Χαρτοπόλεμος
Σε ένα υποθηκευμένο σπίτι, ένα σύγχρονο «Βυσσινόκηπο», πέντε ήρωες, τρία αδέλφια, μία κοπέλα και ένας πωλητής, όλοι εκπρόσωποι της αντιηρωικής γενιάς των τριαντάρηδων στην Αθήνα της κρίσης, κρίνονται, συγκρούονται, αλληλοαγαπιούνται και αλληλοκατασπαράζονται. Σε μια μόνο μέρα, παιδικά και ενήλικα τραύματα χρόνων βγαίνουν στην επιφάνεια. Ένα κωμικοτραγικό θρίλερ που πραγματεύεται τα αδιέξοδα και τις «δολοφονικές» συγκρούσεις της αποδομημένης νεοελληνικής οικογένειας, με φόντο το εξίσου διαλυμένο νεοελληνικό κράτος. Ένα έργο του Βαγγέλη Ρωμνιού σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

23. 7 Stand Up Comedy, με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη και τον Ηλία Φουντούλη
Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Ηλίας Φουντούλης, δύο απο τους καλύτερους stand up comedians, έρχονται για μία και μοναδική παράσταση. Με όχημα τα καλύτερα τους κείμενα υπόσχονται μια βραδιά γέλιου. Το έχουν ξανακάνει, ξέρουν.

26.7 Κατερίνα
Η Κατερίνα ξαναβγαίνει απ το βιβλίο της. Η παράσταση - φαινόμενο που έχει ήδη ξεπεράσει τους 40000 θεατές επιστρέφει στην Αθήνα. Ο Γιώργος Νανούρης διασκεύασε για το θέατρο και σκηνοθέτησε «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της.

31.7  Τα δώρα του προμηθέα
Ο Προμηθέας ύστερα από την απαράμιλλη πράξη αγάπης προς τους ανθρώπους να τους χαρίσει τη φωτιά, τιμωρείται από τον Δία αλλά απελευθερώνεται από τον Ηρακλή. Ο βασιλιάς των θεών, εξοργισμένος που ο Προμηθέας γλύτωσε από τα δεινά του αποφασίζει να του δώσει μια τιμωρία πιο ταιριαστή, γι' αυτό και τον στέλνει στο σύγχρονο κόσμο, όπου η μοίρα του αυτή τη φορά είναι πλέον στα χέρια τα δικά του αλλά και των ανθρώπων. Θα τα καταφέρει άραγε; Μια παράσταση της Παιδικής Σκηνής ΔΗ.ΛΙ. σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσαμάκου.

5.8 Οιδίπους επί Κολωνώ
Yπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Σταύρου Τσακίρη, ένας θίασος αρίστων παρουσιάζει το κύκνειο άσμα του Σοφοκλή, «Οιδίπους επί Κολωνώ». Η παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, με τους Δημήτρη Λιγνάδη, Κόρα Καρβούνη, Τζέννυ Κόλλια, Άρη Τρουπάκη, Δημήτρη Ήμελλο, Δημήτρη Λάλο και τον Κώστας Καζάκο στον ρόλο του Οιδίποδα, έρχεται στο Κερατσίνι για μία και μοναδική βραδιά. Σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη και πρωτότυπη μουσική του Μίνου Μάτσα, η οποία εκτελείται ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών, ως ένα παράλληλο κείμενο εν είδει χορού.

27.8  Το σωματίδιο του Θεού
Στις 4 Ιουλίου 2012, οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα 126,5 GeV με απόκλιση 5 σίγμα, που σημαίνει βεβαιότητα κατά 99,99995% και πως η παρατήρηση αυτή είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να αναπαραχθεί οποτεδήποτε. Αυτό το σωματίδιο εικάζεται ότι είναι μποζόνιο και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί και έχει χαρακτηριστικά του σωματίου Χιγκς, με επιφύλαξη, ώσπου να φανεί ότι φέρει πράγματι και τις λοιπές, θεωρητικά, προβλεπόμενες ιδιότητές του. Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Χαϊνη Δ. Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN, ως ερευνητής - υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς. Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος, στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής με αυτούς τους παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη, η σκοτεινή ενέργεια και οι μαύρες τρύπες. Από την ομάδα «κι όμΩς κινείται», βασισμένο σε κείμενα του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη.

Ωρα έναρξης των παραστάσεων: 21:30 

Ελεύθερη είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις

Πρόσβαση: Από ΗΣΑΠ Πειραιά, το τρόλει 20 και το λεωφορείο 859

 


Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.