Τι θα δούμε στα Αισχύλεια 2017

Τι θα δούμε στα Αισχύλεια 2017 Facebook Twitter
0

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Αισχυλείων 2017 το οποίο από το 1974 μέχρι σήμερα διανύει μια διαδρομή 43 χρόνων στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας. Μία σημαντική διοργάνωση που απέδειξε την αντοχή της στο χρόνο, διατηρώντας την ποιότητα και το ήθος του ενάντια στις αντιξοότητες που δημιουργεί η σημερινή κρίση.

Αυτές τις 4 δεκαετίες και πλέον, έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει, έχει αποκτήσει ταυτότητα και έχει αναδείξει διαχρονικά τον πολιτισμό της Ελευσίνας, όπως αυτός έχει ανταποκριθεί στα χρόνια. Στην πορεία αυτή έχει αλληλεπιδράσει με το σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Αισχυλείων στην Ελευσίνα, όπως δηλώνει η κ Κωνσταντίνα Μαρούγκα πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. και μέλος της επιτροπής του φεστιβάλ, το κάνουν «νιώθοντας αγάπη, μεράκι ίσως και έρωτα με τον πολιτισμό...για να είμαστε ακριβείς, με τον πολιτισμό της Ελευσίνας, όπως η ίδια η πόλη τον εμπνέει».

Κύτταρο δημιουργίας του Φεστιβάλ η Επιτροπή διοργάνωσης, η οποία απαρτίζεται από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, διαφόρων ηλικιών που φέτος ενισχύθηκε με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, από άλλες περιοχές εκτός της Ελευσίνας.

Μια επιτροπή εθελοντών που έχουν σχέση με διάφορες μορφές τέχνης (μουσική, θέατρο, κινηματογράφος , εικαστικά κ.ά.), μέλη του γραφείου διοργάνωσης αλλά και φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών οι οποίοι βοηθάνε εθελοντικά. Σκοπός η συμμετοχή ενεργών πολιτών γύρω από τα καλλιτεχνικά ζητήματα, να υπάρχει συλλογική έκφραση ώστε να υλοποιείται το φεστιβάλ που έχει ανάγκη η πόλη. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος στην υποστήριξη της διεξαγωγής του ,οι θεατρικές παραστάσεις, οι μουσικές παραστάσεις, οι εκθέσεις, τα εικαστικά, γίνονται με τη συνδρομή μιας μεγάλης ομάδας εθελοντών!

Έτσι, ο πολιτισμός στην πόλη της Ελευσίνας αναδεικνύεται σε τρόπο ζωής και δεν βρίσκεται απλά στον πυρήνα κάθε προσπάθειας, αλλά κινητοποιεί, συνενώνει για να συνυπάρξουν ετερόκλητα στοιχεία, διαμορφώνοντας έτσι στο χρόνο τη νέα Ελευσίνα. Το Φεστιβάλ Αισχύλειων έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021!

Με την εξέλιξη αυτή, ορίζει πλέον με διαφορετικό τρόπο, όσα προγραμματίζονται για να υλοποιηθούν. Η πόλη πια εξακτινώθηκε στην Ευρώπη και ό, τι δεν πετύχανε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα που έχουν συσσωρεύσει δυνάμεις και ενέργεια, είναι η μεγάλη ευκαιρία να το επιτύχουν μέσα στα επόμενα πέντε.

Το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης παραμερίζεται με τη δυναμική παρουσία μίας πόλης που θέλει και μπορεί να μεταμορφωθεί σε βιώσιμη και δημιουργική οντότητα, πρότυπο προς μίμηση.

Μερικά highlights του φετινού προγράμματος:

 

Εικαστικά:

 

9 Ιουνίου 2017

Δανάη Στράτου «Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα»

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Μια μεγάλης κλίμακας in situ εγκατάσταση, ειδικά φτιαγμένη για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα με βασικά υλικά το χώμα και το νερό, και με κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο το πήλινο αγγείο. 

Είσοδος Ελεύθερη
Διάρκεια: 9 Ιουνίου - 30 Ιουλίου & 19 Αυγούστου - 15 Οκτωβρίου
Ώρες : 18:00- 23:00
*Κατά τη διάρκεια των μουσικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 20:30.

 

11 Ιουλίου 2017

Αιμιλία Μπουρίτη «Cube»


Site specific installation performance
H performance ξεδιπλώνει τη σχέση του σώματος με το σύμβολο του «κύβου» αλλά και με την ενέργεια του βιομηχανικού χώρου του Ελαιουργείου. Ένα σύμβολο του περιορισμού της ύλης. Ανοίγοντάς τον γίνεται ένας σταυρός. Μία συμβολική «σταύρωση» που βιώνει το πνεύμα καθώς ενσαρκώνεται στην ύλη.

Ιδέα, εικαστική εγκατάσταση & performance Αιμιλία Μπουρίτη
Ώρα έναρξης 21:15- Είσοδος Ελεύθερη

Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία:

12 Ιουλίου 2017

C. for Circus «ГЛУМ»

Η ομάδα θεάτρου C.For Circus παρουσιάζει σε διασκευή την παράσταση «ГЛУМ» (Γκλούμ) βασισμένη στο «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι.
Πρόκειται για μια σάτιρα της εποχής του μεγάλου Ρώσου δραματουργού της περιόδου του ρεαλιστικού ρεύματος στη ρωσική λογοτεχνία που καυτηριάζει με χιούμορ διαχρονικά κοινωνικοπολιτικά θέματα.

Μετάφραση: Βαλέρια Δημητριάδου
Διασκευή / Σκηνοθεσία: C. for Circus
Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη
Μουσική : C. for Circus
Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Ώρα έναρξης 21.15- Γενική είσοδος 5€

14 Ιουλίου 2017

Σοφοκλή Αίας- Σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη

 

Μετάφραση: Εν Κύκλω
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Σουγάρης - Κατερίνα Κουτσοχερίτη
Επιστημονικός Σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος-Πανεπιστήμιο Πατρών
Κείμενο παράστασης: Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού και θίασος
Σκηνικά-Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου
Μουσική: Αλέξης Κωτσόπουλος
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Φωτισμοί: Άρης Τρουπάκης
Φωτογραφίες: Γιώργος Βουτσινάς
Παραγωγή: Polyplanity productions – Pro4

Παίζουν: Νίκη Σερέτη, Βαγγέλης Ψωμάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Γιώργος Ματζιάρης, Αλέξανδρος Τούντας, Μιχάλης Μουλακάκης, Παναγιώτης Μαρίνος, Ορέστης Πετούα-Άρης Παναγιώτου
Ώρα έναρξης 21:15- Γενική είσοδος 5€

16 Ιουλίου 2017

Μια μέρα ... όπως κάθε μέρα

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλοου
Σκηνικά - Κοστούμια: Ναταλία Λάτση
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική επιμέλεια: ο Θίασος
Παίζουν: Γιάννης Κότσιφας, Λένα Κιτσοπούλου

Ώρα έναρξης 21:15 Γενική είσοδος 5€

23 Ιουλίου 2017

DEPROFUNDIS Η αγάπη που δεν τολμά να πει τ' όνομά της

 

Μια παράσταση βασισμένη στο αριστούργημα του Oscar Wilde

Ο ιδιοφυής δανδής, πριν από 122 χρόνια κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε με το Νόμο περί Ομοφυλοφιλίας. Οι άθλιες συνθήκες της φυλάκισης του, η δήμευση όλης της περιουσίας του, η στέρηση των παιδιών του, η εγκατάλειψη και η προδοσία, όχι μόνο επιδείνωσαν την ήδη εύθραυστη υγεία του αλλά και τον κατέστρεψαν ψυχολογικά. Μέσα από το κελί του, έγραψε μια μακροσκελή επιστολή προς τον εραστή του και υπαίτιο- όπως πίστευε- της καταδίκης του. Η αριστουργηματική αυτή ερωτική επιστολή όπου απολογείται, καταγγέλλει και φιλοσοφεί, εκδόθηκε μετά το θάνατό του- αρχικά λογοκριμένη και αργότερα ολόκληρη- με τον τίτλο DeProfundis (Εκ Βαθέων).

Μετάφραση/Διασκευή/Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Ερμηνεία: Νίκος Νίκας
Φωτισμοί/Εικαστικός Σχεδιασμός: Λευτέρης Παυλόπουλος
ΦΜουσική Επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Εισαγωγή Συνήγορου Υπεράσπισης: Φώτης Καραγιαννόπουλος
Υπεύθυνη Παράστασης: Μαργαρίτα Παρασκευοπούλου
Ώρα έναρξης 21.15- Γενική είσοδος 5€

18 Αυγούστου 2017

Βραδιά Πανσελήνου
«ΚΙΒΩΤΟΣ» Μάριος Φραγκούλης - Γιώργος Πέρρης

Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Στην «Κιβωτό» συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια από τις δεκαετίες του '80 και του '90. Συνθέσεις του Λάγιου (Τι πάθος), του Μαχαιρίτσα (Σκόνη), της Αλεξίου (Ψυχές και σώματα), της Νικολακοπούλου (Δικαίωμα) και της Καραΐνδρου (Ταξίδι στα Κύθηρα) μεταξύ άλλων σπουδαίων δημιουργών, ενορχηστρώνει ο Πέτρος Κλαμπάνης.

Είσοδος Ελεύθερη, 20:30, Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας
*Η συναυλία είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής & Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής

 

23 Αυγούστου 2017
Γιάννης Αγγελάκας

 

O Γιάννης Αγγελάκας σε μια συναυλία με την μπάντα του, τους 100°C. Σχεδόν δυο χρόνια πειραματίζονται, γελάνε, γράφουν, σβήνουν και ταξιδεύουν. Αποτέλεσμα όλων αυτών ένας νέος δίσκος που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Με αυτόν στις αποσκευές τους θα ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Φυσικά πάντα υπάρχει χώρος και για επιλογές από όλη την πορεία του Γιάννη Αγγελάκα, από τις Τρύπες έως σήμερα. Τους 100°C αποτελoύν οι: Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική κιθάρα, Αλέξης Αρχοντής στα τύμπανα, Γιάννης Σαββίδης στην ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Αβραμίδης στην τρομπέτα, James Wylie στο σαξόφωνο. Την επιμέλεια του ήχου έχει ο Γιώργος Ταχτσίδης.

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

25 Αυγούστου 2017
Σοφοκλή Φιλοκτήτης- μια τραγωδία για τον άνθρωπο

 

Σκηνοθεσία Μάρθα Φριτζήλα

Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα
Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
Σχεδιασμός φωτισμού: Φελίς Ρος
Μουσική: Άντης Σκορδής
Σκηνογραφία: Βασίλης Μαντζούκης

Παίζουν: Γιώργος Φριντζήλας, Μιχάλης Πανάδης, Γιώργος Βουρδαμής- Μαυρογέννης

Χορός
Νεφέλη Ανανιάδη, Χριστίνα Ανδρέου, Ρουμπίνη Βέργη, Μαρία Διαλούπη, Μαριέττα Δελώτη, Κωνσταντίνος Ζαρμακούπης, Ντίνα Κατσαμπίρη, Ελίνα Κιουπάκη, Σόνια Κουλέπη, Εύη Κουταλιανού, Δημήτρης Κυπραίος, Francesca Minutoli, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Βάσια Μπάλλα, Αναστασία Μπρουζιώτη, Τζο Νασιοπούλου, Χριστίνα Ντάκου, Ανδρέας Ξιάρης, Γωγώ Παναγούλη, Κλαίρη Παπαδοπούλου, Στέλλα Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Παριανού, Χρυσάνθη Πίκουλα, Βίκυ Πολυχρόνη, Βίκυ Ραφτοπούλου, Δάφνη Τσιρίδου, Βασιλική Τζουάνη, Ρουμπίνη Φέφε, Γεωργία Φίλιου, Λίτσα Φριντζήλα, Λαζάρια Φράγκου, Πέτρος Χατζόπουλος, Δήμητρα Χριστογιαννοπούλου.

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

27 Αυγούστου 2017
Classic Huangmei Opera «Goddess Marriage»
Anhui Huangmei Opera Theater
Σκηνοθεσία Qiao Zhiliang

Το έργο διηγείται κυρίως μια ιστορία αγάπης μεταξύ θνητών και αθανάτων.
Σύμφωνα με τον θρύλο, οι θεοί ζουν στον ουρανό, και είναι υπεύθυνοι για όλα τα ζητήματα του κόσμου των θνητών. Απαράβατος κανόνας μεταξύ των θνητών και των αθανάτων είναι ότι δεν μπορούν να παντρευτούν μεταξύ τους, ο θνητός που παραβαίνει αυτόν τον όρο, τιμωρείτε.
Η έβδομη νεράιδα είναι η κόρη του θεού αυτοκράτορα, έχει βαρεθεί την ζωή στον ουρανό και βρέθηκε στον κόσμο των θνητών όπου γνωρίζει έναν θνητό που τελικά παντρεύεται, ποια μοίρα επιφυλάσσεται στο ζευγάρι? Ο θεός αυτοκράτορας σίγουρα δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι...

Γενική Είσοδος 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

28 Αυγούστου 2017
Ελευθερία Αρβανιτάκη «Δεύτερη ζωή»

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει ερμηνεύσει μοναδικά τον ποιητικό λόγο. Από το ξεκίνημά της το 1981 με τραγούδια του ποιητή Γιάννη Ιωάννου σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη στο ιστορικό «Κέντρο Διερχομένων», έως τα «Τραγούδια για τους μήνες» όπου ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιούσε ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά αλλά και δίστιχα της δημοτικής παράδοσης. Αλλά και αργότερα με τα «Γκρίζα» του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου, με το Νίκο Ξυδάκη να μελοποιεί έργα της Σαπφούς σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και Κ.Χ. Μύρη, αλλά και Κώστα Καρυωτάκη και Διονύση Καψάλη με τίτλο «Γρήγορα η ώρα πέρασε» .

Μουσικοί: Δημ. Τσεκούρας (κοντραμπάσο), Αλέξ. Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Γιάν. Κυριμκυρίδης (πιάνο),
Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Δημ. Τσάκας (σαξόφωνο).
Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Concept και επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη – Λήδα Ρουμάνη

 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

30 Αυγούστου 2017
«Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης

Μεγάλο θέμα του έργου και ζήτημα ανάλυσης και ερμηνείας αποτελεί η ύπαρξη ή όχι τύψεων και ενοχής εκ μέρους της Χαδούλας, ενώ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει το τέλος του έργου στο οποίο η Χαδούλα βρίσκει τον θάνατο ανάμεσα στη θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη.

 

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιάννης Νικολαϊδης
Θεατρική προσαρμογή: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαϊδης
Διανομή: Γιάννης Νικολαϊδης, Φωτεινή Φιλοσόφου, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Βούλα Κώστα, Θοδωρής Προκοπίου

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 θα πραγματοποιηθεί μία μονοήμερη εκδήλωση-αφιέρωμα στην αναβίωση του βιομηχανικού χώρου του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας μέσω των οπτικοακουστικών τεχνών. Η τεχνολογική εξέλιξη του σήμερα, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, αλληλεπιδρά με τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης και τις συνδέει με την ιστορική παρακαταθήκη του τόπου.

Το εικαστικό και μουσικό αυτό project, κομμάτι της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, εστιάζει στη σύμπραξη εικόνας και ήχου και της διάδρασής τους με το συγκεκριμένο βιομηχανικό χώρο (site-specific τεχνικές). Οι καλλιτέχνες αντλούν υλικό από τη βιομηχανική ιστορία, αλληλεπιδρούν με τον μνημειακό χώρο και μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Θα παρουσιαστούν έργα καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της video art και της ηλεκτρονικής μουσικής. Κινούμενες εικόνες με εικαστικό ενδιαφέρον θα προβληθούν σε μία από τις όψεις του κτιρίου του Παλαιού Ελαιουργείου (video mapping) με σκοπό να αναβιώσουν με λυρικό τρόπο το ιστορικό του παρελθόν.

Line Up:

VJS
• Fabio Ehuty

• (Marion Konstantines Araka) aka MarKoira

• Sigma Gramma

• Nuru Muru

Το Line up θα συμπληρώσουν 4 DJS από την Techno ελληνική σκηνή

Καλλιτεχνική Επιμέλεια/ Σύλληψη/ Δημιουργία: Monitors & Marion K. Araka
Παραγωγή: Monitors και Multitools
Εκτέλεση Παραγωγής: Multitools
Επιμέλεια Κειμένων - Επικοινωνίας: Μαρία Γουβένη

Γενική Είσοδος 5€
Ώρα έναρξης: 21:00 λήξη: 07:00
Παλαιό Ελαιουργείο

3 Σεπτεμβρίου 2017
Βάκχες του Ευριπίδη
Θεσσαλικό Θέατρο σε συνεργασία με το «Ελληνικό Φεστιβάλ».

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικό-Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός σκηνοθέτις: Εύα Βλασσοπούλου
Δραματολογική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Σωματική προετοιμασία: Βίκυ Παναγιωτάκη
Φωνητική προετοιμασία: Ρηνιώ Κυριαζή
Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου.

 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

6 Σεπτεμβρίου 2017
Μήδεια του Ευριπίδη

 

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικό –κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Μαρίνα Κόντα
Τα ένθετα κείμενα της παράστασης παρουσιάζονται σε μετάφραση-απόδοση: Ιωάννη Πολέμη (Θεόκριτος), Έλενας Τριανταφυλλοπούλου, Μαριάννας Κάλμπαρη

Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Χάρης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Θεοδώρα Τζήμου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιωάννα Μαυρέα, Σύρμω Κεκέ

Συμμετέχουν τέσσερις σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και τέσσερις μουσικοί.

Είσοδος με πρόσκληση από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

8 Σεπτεμβρίου 2017
Επιτάφιος εν Ελευσίνι


Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»
Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας

Ο Ελευσίνιος σκηνοθέτης & κινηματογραφιστής Χρήστος Δήμας συναντά τον κύκλο τραγουδιών ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Γιάννη Ρίτσου.
Δύο ηθοποιοί ως σύγχρονοι Ιεροφάντες, μέσα από κείμενα αλλά και τον ίδιο τον ποιητικό λόγο του Ρίτσου, θα μας συνδέουν με την φιλμική εικόνα αλλά και με τον Μύθο.

Συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ελευσίνας, που να μας φέρνει στο νου την Περιφορά του Επιταφίου στις οδούς Παγκάλου και Νικολαΐδου.

Συμμετοχή σολίστ που θα συνδέσει τον Επιτάφιο με το λιμάνι της Ελευσίνας και ένα πρόωρα χαμένο τέκνο της Ελευσίνας, τον ήρωα Βασίλη Λάσκο.

Ερμηνεύουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Νένα Βενετσάνου.

 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

9 Σεπτεμβρίου 2017
ὁμοῦ

 

Μια πλατφόρμα για τη σύγχρονη έρευνα, την τεχνολογία του ήχου και της μουσικής γεννιέται και εξελίσσετε δυναμικά στην Ελευσίνα .
Καλλιτέχνες με διαφορετικές μουσικές καταβολές συμπράττουν και παρουσιάζουν τα οπτικοακουστικά τους μοτίβα, με ενοποιητικό στοιχείο τη διάθεση για αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό, διευρύνοντας έτσι τα όρια της τέχνης και της μουσικής.
Στη φετινή, πρώτη εκδήλωση της ενότητας «ὁμοῦ», θα παρουσιαστούν κυρίως Ελευσίνιοι καλλιτέχνες, άρρηκτα συνδεδεμένοι με την πόλη , όπου ζουν και συνθέτουν το έργο τους.


Μουσικοί παραγωγοί, djs και performers θα παρουσιάσουν επιλεκτικά το έργο τους, εμπνευσμένοι από την Ελευσίνα.Ρυθμικοί ήχοι, μινιμαλιστικές συνθέσεις και μελωδικά μοτίβα θα εκκινήσουν την νέα ενότητα των Αισχυλείων.
2017 – LINE-UP
ΑνδρέαςΜαρκαντώνηςAdMark
FlameonFire
ΛίαΔήμου
Σταύρος Καραβασίλης Futur -E
Φώφη ΤσεσμελήDjFo
+ guests
Curated by Lia Dimou

Γενική Είσοδος 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

11 Σεπτεμβρίου 2017
Άλκηστη του Ευριπίδη
Εθνικό Θέατρο

 

Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης
Σκηνοθεσία-Επεξεργασία μετάφρασης: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Πατρίσια Απέργη
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Ηθοποιοί: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρία Κίτσου, Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Παπανικολάου, Κώστας Βασαρδάνης, Σωτήρης Τσακομίδης, Ερρίκος Μηλιάρης, Κίττυ Παϊταζόγλου

Χορός: Κωνσταντίνος Βουδούρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Γιώργος Ζυγούρης, Στάθης Κόικας, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Νούσης, Χρήστος Ξυραφάκης, Στέλιος Παυλόπουλος, Δημόκριτος Σηφάκης, Περικλής Σκορδίλης,
Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Βαλάντης Φράγκος

Μουσικοί επί σκηνής: Τσιώλης Κωνσταντίνος, Κωστίδης Κωνσταντίνος, Σοφόπουλος Θοδωρής.

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

13 Σεπτεμβρίου 2017
Μουσική Παράσταση Κώστα Λειβαδάς

 

Συμμετέχουν:
Γιάννης Κότσιρας
Ελένη Τσαλιγοπούλου
Βασίλης Σκουλάς

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

17 Σεπτεμβρίου 2017

Ειρήνη του Αριστοφάνη
Μια μουσική παράσταση, σε σύνθεση Νίκου Κυπουργού
Εθνικό Θέατρο

 

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Λιμπρέτο: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Video mapping: Στάθης Μήτσιος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Ενορχήστρωση: Θοδωρής Κοτεπάνος

Παίζουν: Τζίμης Πανούσης, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Ειρήνη Καράγιαννη, Αιμιλιανός Σταματάκης

Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Θωμάς Βελισσάρης, Δημήτρης Γεωργιάδης, Γιάννης Δενδρινός , Βάσια Ζαχαροπούλου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Γιάννης Κλίνης, Ελίτα Κουνάδη, Ηλίας Κουνέλας, Ελένη Μπούκλη, Σελητσανιώτης Γιάννης, Βασιλική Τρουφάκου, Αντιγόνη Φρυδά

 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

18 Σεπτεμβρίου 2017
Η Συναναστροφή της Λούλας Αναγνωστάκη

Ένα από τα λιγότερο γνωστά -και το πρώτο της τρίπρακτο- έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, Η Συναναστροφή, παρουσιάζεται ξανά , πενήντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα το 1967 στο Εθνικό Θέατρο. Με αιχμές για τα κοινωνικά, πολιτικά, συλλογικά αλλά και προσωπικά αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου (μοναξιά, έλλειψη επικοινωνίας, οικουμενικότητα, φόβος, δικαιοσύνη, τραύμα, ήττα, ενοχή), τολμηρές και σήμερα επίκαιρες όσο ποτέ.

Συγγραφέας: Λούλα Αναγνωστάκη
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη
Σκηνικά: Αναστασία Αρσένη
Κινησιολογία: Αγγελική Στελλάτου
Μουσική: Κωνσταντίνος Β
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Παραγωγή: Θ.Νικολάου & Σια ΕΕ

Ηθοποιοί: Αγγελική Παπαθεμελή, Νάνα Παπαδάκη, Σπύρος Φωκάς, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αμαλία Νίνου, Βασίλης Χαρίσης, και άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί.

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

20 Σεπτεμβρίου 2017
Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή

 

Μετάφραση:Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία:Σταύρος Σ. Τσακίρης
Επεξεργασία κειμένου:Σταύρος Σ. Τσακίρης - Δήμητρα Πετροπούλου
Σκηνικά:Κέννυ Μακ Λέλλαν
Κοστούμια:Θάλεια Ιστικοπούλου
Μουσική:Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί:Αλέκος Γιάνναρος
Δραματουργός: Λουίζα Αρκουμανέα
Μάσκες: Εύα Νικολοπούλου
Μουσική διδασκαλία:Bαλέρια Δημητριάδου
Φωτογραφίες – Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Δ/νση παραγωγής: Γιώργος Σύρμας

Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καζάκος, Κόρα Καρβούνη, Τζέννυ Κόλλια, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Λάλος
Χορός Ψαλτών:Πέτρος Δασκαλοθανάσης, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Θεόδωρος Παλτόγλου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης
Χορός Πολιτών:Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Βαλέρια Δημητριάδου, ΠαναγιώτηςΚαμμένος, Ορέστης Καρύδας, Αγγελίνα Κλαυδιανού

 

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20:30
Παλαιό Ελαιουργείο

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.