Ελεύθερη θα είναι αύριο, Πέμπτη, 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

 

Με σκοπό, ακριβώς τον εορτασμό της ημέρας, πλήθος εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες έχουν προγραμματιστεί στα μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Μαΐου, καθώς και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο, 20 Μαΐου με μια σειρά δράσεων για τους επισκέπτες του.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι δράσεις του μουσείου:

 

Πέμπτη 18 Μαΐου

 

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

 

Την ημέρα αυτή θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή 696, τα υπόλοιπα θραύσματα του αγάλματος της «Κόρης με τον πόλο» (ψηλό κάλυμμα κεφαλιού), τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου.

 

Οι επισκέπτες θα μπορούν να τα δουν σε ειδική προθήκη έτσι ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αγάλματος, το οποίο είχε πέσει θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών.

 

Για να τιμήσει τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα τον κάπρο.

 

Το μεγαλόσωμο άγριο ζώο προκαλούσε δέος και θαυμασμό στους αρχαίους. Το κυνήγι του απαιτούσε μια καλά οργανωμένη ομάδα, ικανή να καταδιώξει και να καταφέρει καίρια πλήγματα στο επιθετικό θήραμα, το οποίο όμως μπορούσε να πληγώσει θανάσιμα τους διώκτες του. Η καρτολίνα με το αναμνηστικό μετάλλιο θα είναι διαθέσιμη στα Πωλητήρια του Μουσείου από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017.

 

Παρασκευή 19 Μαΐου

 

Το Μουσείο Ακρόπολης και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Από τον Ιππία στον Καλλία. Η ελληνική τέχνη από το 527 π.Χ. έως το 449 π.Χ.» με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

 

Σάββατο 20 Μαΐου

 

Την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, Σάββατο 20 Μαΐου 2017, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα.

 

Στην Αίθουσα του Παρθενώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 8.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. ρεσιτάλ πιάνου από τον διακεκριμένο πιανίστα Θεόδωρο Οικονόμου, με θέμα «To Μουσείο Ακρόπολης στην δύση του ηλίου». Πρόκειται για ένα πολύχρωμο μουσικό και αισθητικό ταξίδι με σύνθεση ήχων από γνωστά ελληνικά μοτίβα, κλασικά και παραδοσιακά, ένα κονσέρτο που θα στηρίζεται αυτοσχεδιαστικά στην αλήθεια της στιγμής, την εμπειρία αλλά και την ελευθερία κινήσεων, προσφέροντας στους επισκέπτες που θα βρίσκονται εκεί μια βαθιά και ουσιαστική συγκίνηση.

 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Από τις 16 έως τις 18/5/2017 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει τη δράση με τίτλο «Μνήμες που λανθάνουν, σημάδια που θυμούνται».

 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αφηγήσεις από αρχαιολόγους του μουσείου των ιστοριών που κρύβονται πίσω από επιλεγμένα εκθέματα και σχετίζονται με λανθάνουσες τραυματικές μνήμες.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στη δράση. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνονται 30 λεπτά πριν τη θεματική περιήγηση στις Πληροφορίες του Μουσείου.

 

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνονται και στα υπόλοιπα Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Αναλυτικότερα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.