ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το βίντεοκλιπ «Hurt» του Johnny Cash κάνει το τραγούδι ακόμη πιο συγκινητικό

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το βίντεοκλιπ «Hurt» του Johnny Cash κάνει το τραγούδι ακόμη πιο συγκινητικό Facebook Twitter
1

Σχεδόν οποιοσδήποτε ερωτηθεί σχετικά με το ποιο τραγούδι έχει την δύναμη να τον κάνει μέχρι και να ξεσπάσει σε δάκρυα, θα απαντήσει «Το Hurt του Johnny Cash». Ως γνωστόν πρόκειται για ένα (εξαιρετικό στην αρχική του εκτέλεση) τραγούδι των Nine Inch Nails, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν το πώς ακριβώς αποφασίστηκε να διασκευαστεί και το βιντεοκλίπ που το συνοδεύει απλώς επιβεβαιώνει το γιατί είναι ένα από τα πιο θλιμμένα τραγούδια όλων όλων των εποχών.

Όταν ο τραγουδιστής των NIN, Trent Reznor, ρωτήθηκε αν ο Cash θα μπορούσε να διασκευάσει το τραγούδι τους, αρχικά είπε ότι ένιωσε «κολακευμένος» αλλά ότι η ιδέα του έμοιαζε κάπως «στημένη»- κάτι για το οποίο αργότερα άλλαξε εντελώς γνώμη.  

Η ηχογράφηση ξεκίνησε με παραγωγό τον Rick Rubin και κυκλοφόρησε το 2003 κυκλοφόρησε το single, που εντυπωσίασε ιδιαιτέρως τον αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Mark Romanek. «Ικέτευσα τον Rubin να με αφήσει να γυρίσω κάτι για αυτό το κομμάτι», είπε ο Romanek, ο οποίος προσφέρθηκε να σκηνοθετήσει το βιντεοκλίπ ακόμη και δωρεάν. Η Universal τελικά δέχθηκε την προσφορά του, αλλά ο σκηνοθέτης πλέον αντιμετώπιζε μια επιπλέον πρόκληση: μια κούρσα ενάντια στο χρόνο, καθώς η υγεία του Cash χειροτέρευε και 71χρονος καλλιτέχνης δυσκολευόταν πολύ να καθίσει στο παγωμένο Τεννεσί. Ο Romanek είχε μόνο λίγες ημέρες για να ολοκληρώσει το έργο του.

Η αρχική σύλληψη για το βίντεο απορρίφθηκε γρήγορα και ο σκηνοθέτης ταξίδεψε εσπευσμένα στο Νάσβιλ για να ξεκινήσει τα γυρίσματα στο  σπίτι και μουσείο του Johnny Cash. «Ήταν κλειστό για πολύ καιρό. Tο μέρος ήταν εντελώς εγκαταλειμμένο. Τότε μου ήρθε η ιδέα πως ίσως θα μπορούσαμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Johnny– όσο ειλικρινής υπήρξε και ο ίδιος στα τραγούδια του», θυμάται ο σκηνοθέτης.

Η ιδέα «άνθισε» τελικά μέσα σε ένα σπαρακτικό μουσικό βιντεοκλίπ, που μιλούσε για το πόσο εφήμερη είναι ζωή, για το πόσο άχαρος είναι ο θάνατος, για την πτώση μια ολόκληρης γενιάς και το τέλος μιας εποχής. Στο μουσείο μπήκε τότε μια πινακίδα που έγραφε «κλειστό για τους επισκέπτες» και μέσα η κάμερα κατέγραφε- οι σπασμένοι χρυσοί δίσκοι, το χαβιάρι και οι αστακοί σε ένα τραπέζι χωρίς συνδαιτυμόνες, τα βίντεο από παλαιότερες εμφανίσεις του τραγουδιστή, η γυναίκα του, June, να τον κοιτάζει, το κλειστό καπάκι του πιάνου στο τέλος. Η June πέθανε μόλις 3 μήνες μετά τα γυρίσματα, ο Johnny Cash μετά από 7.

O Rick Rubin θεωρεί πλέον το συγκεκριμένο μουσικό βιντεοκλίπ κάτι σαν ιστορικό ντοκουμέντο. «Έκλαψα την πρώτη φορά που το είδα. Αν καταφέρεις να προκαλέσεις τέτοια συναισθήματα και τόση συγκίνηση σε μια ταινία δύο ωρών, είναι σπουδαίο κατόρθωμα. Το να το κάνεις σε ένα μουσικό βιντεοκλίπ τεσσάρων λεπτών είναι σοκαριστικό», λέει. 

Ο τραγουδιστής των NIN, Trent Reznor, βρισκόταν στο στούντιο με τον Zach De La Rocha των Rage Against The Machine όταν του έστειλαν το βίντεο και όταν κάθισαν να το δουν, κάθε του προηγούμενη αμφιβολία διαλύθηκε. «Μέχρι να το δούμε ως το τέλος ήμουν ένα βήμα πριν ξεσπάσω σε δάκρυα. Μετά επικράτησε μια νεκρική σιωπή», αναπολεί ο ίδιος. 

Μια ακόμη τραγική λεπτομέρεια της ιστορίας είναι πως το σπίτι-μουσείο του Τζόνι Κας, όπου γυρίστηκε το εν λόγω βίντεο, κάηκε ολοσχερώς το 2007.

 

Με πληροφορίες από Independent

Culture
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! Δεν ήξερα τις λεπτομέρειες, Η αλήθεια είναι όμως ότι με έναν ανεπαίσθητο τρόπο, το βίντεο κλιπ τα μαρτυράει όλα αυτά χωρίς να τα πει ! Η ειλικρίνεια της ερμηνείας του Johny Cash είναι σπαρακτική.