Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
23.01.2018
Πυραμιδικοί τάφοι στην Κίνα; Οι αρχαιολόγοι προβληματίζονται με αυτό...
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πυραμιδικοί τάφοι στην Κίνα; Οι αρχαιολόγοι προβληματίζονται με αυτό το εύρημα

Στην περιοχή Zhengzhou και στη νότια όχθη του Κίτρινου Ποταμού, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν πυραμιδικό ταφικό θάλαμο

Πλινθόκτιστοι τύμβοι που μιμούνται το σχήμα της πυραμίδας προβληματίζουν τους αρχαιολόγους στην Κίνα
Πλινθόκτιστοι τύμβοι που μιμούνται το σχήμα της πυραμίδας προβληματίζουν τους αρχαιολόγους στην Κίνα

Λίγο πριν δοθεί και επισήμως η έγκριση για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών στη νότια όχθη του Κίτρινου Ποταμού στην Κίνα, κλήθηκαν οι αρχαιολόγοι να απαντήσουν αν κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. Και εκεί στην περιοχή Zhengzhou, οι ανασκαφές τους έφεραν αντιμέτωπους με μία περίεργη ανακάλυψη. Η ομάδα των αρχαιολόγων έφερε στο φως έναν ταφικό θάλαμο, που περιείχε δύο πλινθόκτιστους τάφους. Ο ένας από αυτός ήταν χτισμένος σε σχήμα που θύμιζε αιγυπτιακές πυραμίδες και ο δεύτερος έφερε ένα επίμηκες θόλο, που θύμιζε κύλινδρο που τεμνόταν στη μέση.

 

Ο ταφικός θάλαμος έχει μήκος 100 ποδών και πλάτος 26, ενώ στους τάφους οδηγεί μία στενή ράμπα από την ανατολική είσοδο του τάφου. Αν και η αρχαιολογική ομάδα δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει ακόμη στο εσωτερικό του τάφου, οι πρώτες εικασίες των ειδικών αναφέρουν ότι οι επιστήμονες ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με τα απομεινάρια αιώνων μίας σπουδαίας προσωπικότητας με ευγενή καταγωγή που -άγνωστο για την ώρα πώς- βρέθηκε στην Κίνα. Η περίτεχνη κατασκευή του ταφικού θαλάμου και η προσοχή με την οποία έχουν χτιστεί οι δύο τάφοι αφήνουν ελπίδες ακόμη και για ζευγάρι αριστοκρατικής καταγωγής που ίσως αναζήτησε προστασία και άσυλο στο κινεζικό έδαφος. 

 

 

 

Σύμφωνα με άλλες αρχαιολογικές ομάδες, ίσως ο θάλαμος να ανήκε στους τελευταίους απογόνους της Δυναστείας Χαν (206 π.Χ - 220 μ.Χ), καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας εντοπίζονται αρχαιολογικοί θησαυροί αυτής της δυναστείας, που είχε δεχθεί εξωγενείς επιρροές σε ό,τι αφορά τα ταφικά έθιμά της και την κατασκευή ταφικών μνημείων.

 

Το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι ότι πρόκειται για ασύλητους τάφους, σε εξαιρετική κατάσταση, προφανώς επειδή η ύπαρξη τους δεν είχε γίνει αντιληπτοί από τυμβωρύχους που θα μπορούσαν να αφαιρέσουν ό,τι υπάρχει στο εσωτερικό τους και να "μιλήσει" για τους ενοίκους, την πραγματική καταγωγή και τις συνήθειές τους. 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ