Σεισμός

Ζευγάρι Αμερικανών δώρισαν πάνω από 180 πίνακες ζωγραφικής αξίας 173 εκατ. ευρώ στο Μουσείο Ορσέ του Παρισιού

Ζευγάρι Αμερικανών δώρισαν πάνω από 180 πίνακες ζωγραφικής αξίας 173 εκατ. ευρώ στο Μουσείο Ορσέ του Παρισιού Facebook Twitter
1

Ένα ζευγάρι Αμερικανών, ο Σπένσερ και η Μαρλίν Χέις, δώρισε μια εξαιρετική συλλογή με πίνακες ζωγραφικής στη Γαλλία οι οποίοι θα κοσμούν το Μουσείο Ορσέ του Παρισιού. Η συλλογή, αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει περίπου 600 έργα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.


Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχτηκε το ζευγάρι στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να εκφράσει τις ευχαριστίες της χώρας του και σε ειδική τελετή, το Σάββατο, τού απένειμε το παράσημο του διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής, μια από τις υψηλότερες διακρίσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας.


Μια πρώτη δωρεά 187 έργων, αξίας 173 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει 69 έργα του ρεύματος Ναμπί (Μπονάρ, Βιγιάρ, Μορίς Ντενί), καθώς και έργα των Οντιλόν Ρεντόν, Εντγκάρ Ντεγκά, Γκιστάβ Καγιεμπότ, Καμίλ Κορό, Αριστίντ Μαγιόλ, Αμεντέο Μοντιλιάνι, Αλμπέρ Μαρκέ.


"Όταν η Μαρλίν και εγώ ήμασταν νέοι στην μικρή πόλη Γκέινσβιλ του Τέξας ακόμη και μια απλή επίσκεψη στη Γαλλία φάνταζε πέρα κι από τα όνειρά μας. Αλλά το 1971 κάναμε το πρώτο μας ταξίδι στο Παρίσι και από τότε άρχισε μια υπέροχη ιστορία αγάπης με τη χώρα", είπε ο 80χρονος Σπένσερ Χέις, έχοντας στο πλευρό του τη συνομήλικη γυναίκα του. "Η γαλλική τέχνη μας ενέπνευσε και δημιουργήσαμε τη συλλογή αυτή αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε στους πίνακες του Ντεγκά, του Ρενουάρ, του Μοντιλιάνι, του Ματίς, του Βιγιάρ και ειδικότερα στη ζωγραφική καλλιτεχνών του ρεύματος Ναμπί", τόνισε.

Ζευγάρι Αμερικανών δώρισαν πάνω από 180 πίνακες ζωγραφικής αξίας 173 εκατ. ευρώ στο Μουσείο Ορσέ του Παρισιού Facebook Twitter

Η συλλογή δεν σταμάτησε να εμπλουτίζεται, καθώς οι δύο σύζυγοι συνηθίζουν έπειτα από 60 χρόνια έγγαμου βίου, τις ημέρες των γενεθλίων τους -στις 14 Ιουλίου και στις 7 Δεκεμβρίου- να δωρίζουν έναν πίνακα ζωγραφικής στο έτερο ήμισυ τους. Φέτος, η Μαρλίν δώρισε έναν Ματίς στον Σπένσερ, και εκείνος έναν Μοντιλιάνι στη σύζυγό του, όπως είπε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της τελετής.


"Μετά τον θάνατό μας η συλλογή θα δοθεί στο γαλλικό λαό και οι λάτρεις της τέχνης απ' όλον τον κόσμο θα μπορούν να έρχονται να την βλέπουν", είπε ο Χέις πριν αγκαλιάσει τα εγγόνια του που βρίσκονταν στην αίθουσα του προεδρικού μεγάρου για τον σκοπό αυτό.

Ζευγάρι Αμερικανών δώρισαν πάνω από 180 πίνακες ζωγραφικής αξίας 173 εκατ. ευρώ στο Μουσείο Ορσέ του Παρισιού Facebook Twitter
1

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια