Οι στάχτες του Τρούμαν Καπότε δημοπρατούνται στο Λος Άντζελες

Οι στάχτες του Τρούμαν Καπότε δημοπρατούνται στο Λος Άντζελες Facebook Twitter
Ίσως και ο ίδιος ο Καπότε να μην μπορούσε να φανταστεί πως πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, κάποιος θα πλήρωνε για να αγοράσει την τέφρα του (φωτό.:Getty Images)
0

Οι στάχτες του Τρούμαν Καπότε θα περάσουν σε νέο ιδιοκτήτη, καθώς μια μακάβρια δημοπρασία που θα γίνει στο Λος Άντζελες τις διαθέτει με τιμή εκκίνησης τα 2.000 δολάρια.

Η τέφρα του γνωστού συγγραφέα, που βρίσκεται σε ένα σκαλιστό ιαπωνικό κουτί, θα "βγει στο σφυρί" τον Σεπτέμβριο, 32 χρόνια μετά το θάνατό του.

Το αν ο ίδιος θα εκτιμούσε μια τέτοια κίνηση είναι κάτι που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, αλλά ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη δημοπρασία, εμφανίζεται να μην έχει καμία αμφιβολία. "Με ορισμένες διασημότητες κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πολύ καλαίσθητη κίνηση, αλλά είμαι 100% βέβαιος πως αυτός θα συμφωνούσε", λέει στον Guardian o Darren Julien, ο πρόεδρος της εταιρίας που θα διοργανώνει τη δημοπρασία. "Του άρεσε πολύ να δημιουργεί αφορμές για να διαβάζει κανείς το όνομά του στις εφημερίδες. Νομίζω θα του άρεσε που και σήμερα είναι στα πρωτοσέλιδα." προσθέτει.

Οι στάχτες αποτελούν μέρος της περιουσίας της Joanne Carson, της συζύγου του Johnny Carson που υπήρξε παρουσιαστής του Tonight Show. O Carson, ο οποίος πέθανε πέρυσι, ήταν στενός φίλος του Καπότε και τον φιλοξένησε στο σπίτι του στο Μπελ Ερ. Εκεί τελικά πέθανε ο Καπότε από ηπατική νόσο το 1984 και οι κληρονόμοι δεν ήταν σίγουροι για το τι θα έπρεπε να κάνουν τις στάχτες του. Τελικά αποφάσισαν να τις διαθέσουν στη δημοπρασία, δήλωσε ο Julien.

 

Οι στάχτες του Τρούμαν Καπότε δημοπρατούνται στο Λος Άντζελες Facebook Twitter
H τεφροδόχος του Καπότε

 

"Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί αυτή η κίνηση ενσαρκώνει ακριβώς όσα ήταν ο Τρούμαν Καπότε και τι του άρεσε να κάνει. Είχε πει στην Joanne ότι δεν θα ήθελε οι στάχτες του να βρίσκονται σε ένα ράφι. Άρα αυτός είναι ένας διαφορετικός τρόπος να τιμήσουμε την επιθυμία του. Eίναι σα μια συνέχεια των περιπετειών του Καπότε", εξηγεί και σημειώνει πως αυτή είναι μάλλον η πρώτη φορά που δημοπρατούνται οι στάχτες κάποιου ανθρώπου.

Η τιμή εκκίνησης είναι στα 2000 δολάρια και το κουτί με τις στάχτες αναμένεται να φτάσει τα 4.000-  6.000 δολάρια στη δημοπρασία του οίκου La Cienega Place. Ο Julien ισχυρίζεται πάντως πως θαυμαστές και συλλέκτες είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για τις στάχτες του συγγραφέα και προέβλεψε ότι θα πουληθούν για πολύ περισσότερο από 6.000 δολάρια.

Μετά την αποτέφρωση, οι στάχτες του Καπότε διατηρήθηκαν στο δωμάτιο όπου πέθανε. Αν και εκλάπησαν δύο φορές, επανακτήθηκαν, αλλά όταν οι παραγωγοί του Breakfast at Tiffany's στο Broadway τις ζήτησαν για μια πρεμιέρα το 2013, η Carson, φοβούμενη νέα κλοπή, τις κράτησε στο Μπελ Ερ.

Ο Julien είπε πως με τον κατάλληλο αγοραστή ο Καπότε μπορεί να βρεθεί ξανά στο αγαπημένο του Μανχάταν. "Ας ελπίσουμε πως θα είναι αγοραστής από την Νέα Υόρκη, οπότε θα μπορέσει να επιστρέψει σπίτι. Ή κάποιος που ταξιδεύει πολύ και θα μπορεί να τον παίρνει μαζί του" σημείωσε.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.