Εσύ τι θα κάνεις αυτό το καλοκαίρι;

Εσύ τι θα κάνεις αυτό το καλοκαίρι; Facebook Twitter
0

Με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση Greek Student, Global Citizen” της AIESEC που έγινε σε 8 Πανεπιστήμια και παρακολούθησαν πάνω από 550 φοιτητές, μιλήσαμε με τις δημιουργούς, Χριστίνα και Σοφία, για να μάθουμε περισσότερα για την εκδήλωση, το Global Citizen και την AIESEC.

Η Σοφία Ρουπακιά, 21 ετών, είναι υπεύθυνη του προγράμματος Global Citizen και η Χριστίνα Πινζάρη, 22 ετών, είναι υπεύθυνη μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων για την περίοδο 2014-2015.

Μαζί διαχειρίζονται και υλοποιούν το πρόγραμμα Global Citizen για το καλοκαίρι 2015, μαζί με άλλους 200 εθελοντές φοιτητές απ’τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Τι είναι η AIESEC και το Global Citizen?

Η AIESEC είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο φοιτητών με στόχο την ενδυνάμωση των νέων και τη δημιουργία θετικών φορέων αλλαγής. Βρίσκεται σε 127 χώρες και πάνω από 2400 Πανεπιστήμια σ’όλο τον κόσμο και διοικείται αποκλειστικά από εθελοντές-φοιτητές ή πρόσφατοι πτυχιούχοι μέχρι 2 έτη.

Το Global Citizen είναι το πρόγραμμα εθελοντικής κοινωνικής δράσης της AIESEC στο εξωτερικό. Διαρκεί συνήθως 6 εβδομάδες και πραγματοποιείται σε σχολεία, Ιδρύματα και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.

Οι θεματικές με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί κάποιος είναι το Career Development, Cultural Understanding και Social Entrepreneurship.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της εκδήλωσης “Greek Student, Global Citizen”? Υπήρχε ανταπόκριση από τα Πανεπιστήμια στα οποία πραγματοποιήθηκε;

Χριστίνα: Μέσα από την εκδήλωση θέλαμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές σχετικά με τα οφέλη του εθελοντισμού στο εξωτερικό για την προσωπική, την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική τους πορεία καθώς και για τις διαθέσιμες ευκαιρίες στο Πανεπιστήμιό τους.

Σοφία: Είχαμε πολύ θετική ανταπόκριση και αρκετή υποστήριξη από τις πανεπιστημιακές υπηρεσίες και τους καθηγητές στα πανεπιστήμια που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, με αρκετούς μάλιστα να είναι παρόντες ή και ομιλητές κατά τη διάρκειά της.

Τι προσφέρει το Global Citizen κατά τη γνώμη σας στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο;

Σοφία: Το Global Citizen προσφέρει στο φοιτητή την ευκαιρία να εφαρμόσει πρακτικά τις γνώσεις του, να παρατηρήσει το αντικείμενό του σ’ ένα διεθνές περιβάλλον και να γίνει πιο ενεργός στην πανεπιστημιακή του κοινότητα στην Ελλάδα.

Χριστίνα: Πέρα από αυτά, μέσα από τη συναναστροφή με φοιτητές από άλλες χώρες μπορούν να γεννηθούν πολύ καλές ιδέες για τη βελτίωση του Ελληνικού Πανεπιστημίου αλλά και να ανακαλύψει νέες προοπτικές για τη μελλοντική του ακαδημαϊκή πορεία.

Γιατί πιστεύετε ότι αξίζει να ασχοληθεί ένας νέος με τον εθελοντισμό στο εξωτερικό; Πώς αυτό μπορεί να τον ωφελήσει μελλοντικά;

Σοφία: Ο εθελοντισμός είναι μία ευκαιρία για το νέο να προσφέρει στην κοινωνία και ταυτόχρονα να δει πρακτικά τι μπορεί να καταφέρει. Όταν αυτό συμβαίνει σ’ ένα περιβάλλον στο εξωτερικό ο νέος βιώνει μια διαφορετική πραγματικότητα, διευρύνει τους ορίζοντές του, γνωρίζει νέους ανθρώπους και κατανοεί καλύτερα άλλες κουλτούρες ενώ συγχρόνως εκτιμά και νιώθει περήφανος για τη χώρα του.

Χριστίνα: Επιστρέφοντας, ο νέος θα έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία πάνω στη θεματική που τον ενδιαφέρει και θα έχει καλλιεργήσει πολύ σημαντικά soft skills που θα τον βοηθήσουν στη μελλοντική προσωπική και επαγγελματική του πορεία. Επίσης, θα έχει μάθει πώς μπορεί να δράσει πάνω σε θέματα της κοινωνίας και γεμάτος αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία θα μπορεί να δημιουργήσει πράγματα πίσω στην Ελλάδα.

Εσείς γιατί θα θέλατε να συμμετάσχετε στο Global Citizen?

Σοφία: Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η εμπειρία σε μια χώρα πολύ διαφορετική όπως η Αίγυπτος για να γνωρίσω πιο έντονα την κουλτούρα, πώς ζουν οι άνθρωποι και τι τους εμπνέει να συνεχίζουν κάθε μέρα. Αν και αρκετά διαφορετικό από το αντικείμενο σπουδών μου, η εκπαίδευση είναι κάτι που με ενδιαφέρει και θα ήθελα να μάθω περισσότερα στην πράξη.

Χριστίνα: Θέλω πάρα πολύ να συμμετάσχω στο πρόγραμμα κυρίως για το διαπολιτισμικό στοιχείο και την ευκαιρία να ζήσω και να προσφέρω σε μια άλλη κοινωνία. Επίσης, καθώς ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για την ανάπτυξη άλλων αλλά και την επιχειρηματικότητα, θέλω να ασχοληθώ με τη θεματική Social Entrepreneurship ώστε να δω πώς αυτά μπορώ να τα συνδυάσω πρακτικά στην επαγγελματική μου ζωή επιστρέφοντας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που ίσως αντιμετωπίσει κάποιος στο πρόγραμμα;

Η πιο συνηθισμένη πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος είναι η ανάγκη να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα σε μια ξένη χώρα, μακριά από το οικείο του περιβάλλον και γνώριμα πρόσωπα.

Επίσης, καθώς θα συνεργάζεται σε ομάδες με ανθρώπους από πολύ διαφορετικές κουλτούρες, θα πρέπει να μάθει να κατανοεί, να σέβεται και να προσαρμόζεται σε άλλες κουλτούρες και αξίες.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες χώρες και προγράμματα για το καλοκαίρι 2015?

Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα προγράμματα, με τα επικρατέστερα να είναι:

  •  Ρουμανία - Career Development

Διδασκαλία soft skills (public speaking, team work etc.) και επαγγελματικός προσανατολισμός σε μαθητές λυκείου, σε συνεργασία με το Σχολείο Αξιών της Ρουμανίας

  •  Αίγυπτος -Cultural Understanding

Διδασκαλία Αγγλικών ή διοργάνωση διαδραστικών μαθημάτων και workshops πάνω σε διαφορετικές κουλτούρες σε παιδιά ηλικίας 6-14 ετών

  •  Τουρκία - Career Development

Διοργάνωση διαδραστικών σεμιναρίων με στόχο την ενημέρωση πάνω στα δικαιώματα και τη θέση της γυναίκας στην Τουρκία

  • Βραζιλία - Social Entrepreneurship

Ενασχόληση με το Marketing Μη Κυβερνητικών Οργανισμών

Υπάρχει κάποιο κόστος συμμετοχής; Τι καλύπτει αυτό;

Ναι, το κόστος συμμετοχής είναι 120 ευρώ, καταβάλλεται σε δύο δόσεις και περιλαμβάνει:

  •  Διαμονή και ανάλογα με το πρόγραμμα και διατροφή
  • Ειδική προετοιμασία πριν την αναχώρηση (εκπαίδευση πάνω σε soft skills, πληροφορίες σχετικά με την κουλτούρα της χώρας, προσωπικό πλάνο ανάπτυξης, εύρεση θέσης κά)
  •  Υπηρεσία 24ωρης υποστήριξης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από το συνεργάτη μας International SOS
  •  Σεμινάριο επαναπροσαρμογής κατά την επιστροφή στην Ελλάδα

 

Τι χρειάζεται κάποιος για να συμμετάσχει στο Global Citizen;

Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στο Global Citizen αρκεί να είναι φοιτητές ή πρόσφατοι πτυχιούχοι μέχρι 2 έτη, 18-30 ετών και να έχουν ένα καλό επίπεδο Αγγλικών.

Τέλος, τι θα συμβουλεύατε ένα νέο στην Ελλάδα σήμερα;

Σοφία: Να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες στα φοιτητικά χρόνια, να γνωρίσει ανθρώπους και κουλτούρες και να κυνηγήσει τα όνειρά του!

Χριστίνα: Να πιστέψει στον εαυτό του και την Ελλάδα, να σκέφτεται θετικά, να παίρνει ρίσκα και να ψάχνει συνεχώς τρόπους να βελτιώσει όσα δεν του αρέσουν!

Μάθε περισσότερες πληροφορίες για το Global Citizen και κάνε τη αίτησή σου μέχρι 30 Απριλίου στο http://globalcitizen.aiesec.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Charlotte Foucteau: Αν οι leaders των επιχειρήσεων αγκαλιάσουν την αλλαγή που φέρνει το AI, οι άνθρωποί τους θα νιώθουν πιο ασφαλείς.

Market news / Charlotte Foucteau: Αν οι leaders των επιχειρήσεων αγκαλιάσουν την αλλαγή που φέρνει το AI, οι άνθρωποί τους θα νιώθουν πιο ασφαλείς

Η CEO της Teleperformance Greece, κατά τη συμμετοχή της στο Delphi Economic Forum 2024, χαρακτήρισε ευοίωνο το μέλλον που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της ενσυναίσθησης.
THE LIFO TEAM
Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Market news / Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τους εθελοντές – εργαζόμενούς της, η βιοφαρμακευτική εταιρεία υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν.
THE LIFO TEAM