ΙΕΚ ΑΚΜΗ

ΙΕΚ ΑΚΜΗ Facebook Twitter
0

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη -14 Νοεμβρίου

 Με κεντρικό μήνυμα «Ας περιορίσουμε το Διαβήτη» και με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη 14-Νοεμβρίου, ο τομέας  υγείας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ με τη συνεργασία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας-ΕΔΕ, του Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων-Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διαβητικών Ελλάδος και του Κοινωνικού Προγράμματος «Προσέχω το Διαβήτη μου», οργάνωσαν μεγάλη κινητοποίηση με σκοπό την  ενημέρωση του κόσμου για τη σύγχρονη μάστιγα και στους τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισής της.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Public Συντάγματος,  σπουδαστές του τομέα υγείας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, με τη συνδρομή μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, γιατρών και διαβητολόγων παρείχαν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου σε πολίτες όλων των ηλικιών με μετρητές της εταιρείας WinMedica και προσέφεραν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη νόσο, ενώ παράλληλα σπουδαστές δημοσιογραφίας, κατέγραψαν σε μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα το βαθμό γνώσης και ενημέρωσης του κόσμου -ιδιαιτέρως των νέων ατόμων-για τη μάστιγα. 

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων –Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν και Δ/ντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου Dr Ανδρέας Μελιδώνης, έδωσε τη διάσταση του προβλήματος που έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας ή και πανδημίας κυρίως λόγω του τρόπου διαβίωσης, ενώ και η οικονομική κρίση  φαίνεται να έχει συμβάλλει με τη σειρά της στην ραγδαία ανάπτυξή του.  

Η Διαβητολόγος και Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας-ΕΔΕ, Dr Στέλλα Ηρακλειανού, επεσήμανε μεταξύ άλλων την αξία της άσκησης και της σωστής διατροφής στον έλεγχο της «μάστιγας» του διαβήτη, τονίζοντας ότι ο κάθε άνθρωπος οφείλει να βρει για τον εαυτό του το πρόγραμμα εκείνο που θα του αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου στην πορεία της ζωής του.

Όπως επεσήμαναν οι Διαβητολόγοι, όπλα στη μάχη του διαβήτη είναι 1) η διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα, 2) η αποφυγή του junkfood 3) η συνεχής άσκηση 4) η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια και ελαιόλαδο και  5) η συνεχής παρακολούθηση του επίπεδου σακχάρου στο αίμα (1-3 φορές ημερησίως) για τα άτομα με διαβήτη.   Καμπύλη σακχάρου επίσης πρέπει να κάνουν μετά τα 45έτη όλα τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη και μετά τα 20 όσοι είναι παχύσαρκοι ή έχουν θετικό ιστορικό κληρονομικότητας διαβήτη στην οικογένεια.

 Η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διαβητικών Ελλάδος κα Γκόλφω Γεμιστού, εκπροσωπώντας την πλευρά των ανθρώπων που ήδη νοσούν, επεσήμανε την αξία της πρόληψης ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο μέγεθος της αλλαγής της ζωής ενός ατόμου με διαβήτη, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «τον διαβήτη τον παντρεύεσαι και δυστυχώς  δεν μπορείς να πάρεις διαζύγιο εφ’όρου ζωής». 

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι συγκλονιστικά.

Ο Dr Ανδρέας Μελιδώνης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Παλαιότερα ο διαβήτης ήταν η νόσος των πλουσίων ή αλλιώς «νόσος της ευημερίας» γιατί σχετιζόταν με την επάρκεια και την πληθώρα τροφής. Σήμερα αποτελεί και τη νόσο των φτωχών, καθώς η κρίση περιορίζει τη διατροφική σωστή συμπεριφορά και τη φροντίδα της υγείας μας. Υπολογίζεται ότι περίπου 2 – 3% του πληθυσμού έχουν πρόβλημα διαβήτη και δεν το γνωρίζουν».

Ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κος Κων/νος Ροδόπουλος, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ  πάντα αρωγός σε σημαντικές πρωτοβουλίες και πάντα μπροστά στις εξελίξεις, έδωσε για μία ακόμη φορά το «παρών» σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο ειδικότερα σε θέματα υγείας. Ο διαβήτης αποτελεί τη νέα απειλή της κοινωνίας μας. Παίρνει διαστάσεις επιδημίας λόγω της πανδημίας παχυσαρκίας ιδιαιτέρως από την παιδική ηλικία και της κακής ποιότητας διατροφής και διαβίωσης. Η πρόληψη αποτελεί πάντα τον καλύτερο σύμμαχο κατά της νόσου».

Στο τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από επιστημονικούς συνεργάτες και δόθηκαν παραπεμπτικά εξετάσεων από ιατρούς του Κοινωνικού Προγράμματος «Προσέχω το Διαβήτη μου» που αποτελεί μία εξέχουσα  πρωτοβουλία της την Quality Net Foundation, με την αιγίδα της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας, της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, τη συνεργασία των Κοινωνικών και Δημοτικών  Ιατρείων και της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ με την υποστήριξη της ΝΟVARTIS. Το πρόγραμμα που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2014, προσφέρει τη δυνατότητα σε ανασφάλιστους και άτομα ευαίσθητων οικονομικών ομάδων, να πραγματοποιήσουν ΔΩΡΕΑΝ γενικό έλεγχο σακχάρου και νεφρικής λειτουργίας, με παραπεμπτικά που χορηγούν συνεργαζόμενοι ιατροί Δημοτικών και Κοινωνικών Ιατρείων και πραγματοποιούνται στην ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ.

 

Η δράση ολοκληρώθηκε πολύ ….γλυκά, με την προσφορά εξαιρετικών γλυκών εδεσμάτων από ΣΤΕΒΙΑ, ειδικά για διαβητικούς, που προσέφεραν σε όλους τους συμμετέχοντες και του θαμώνες των PUBLIC ζαχαροπλάστες των ζαχαροπλαστείων Τσίρου με τη συνδρομή των σπουδαστών ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενώ τον καφέ «γλύκαναν» τα light drops της ΕΨΑ, το πρώτο ελληνικό γλυκαντικό σε υγρή μορφή από το φυτό ΣΤΕΒΙΑ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM