Το Athens Coffee Festival μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο

Το Athens Coffee Festival μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο Facebook Twitter
0

Ποτέ άλλοτε στα διεθνή χρονικά, ένα φεστιβάλ για τον καφέ δεν κατόρθωσε να αποκτήσει τόσο μαζικό χαρακτήρα όσο το Athens Coffee Festival, το οποίο αναγνωρίζεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων του είδους του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Athens Coffee Festival μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο Facebook Twitter


Περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες και λάτρεις του εκλεκτού καφέ επισκέφθηκαν την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το τριήμερο 30 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να βιώσουν από κοντά την εμπειρία μιας πραγματικά μεγάλης γιορτής. Επί δώδεκα ώρες κάθε μέρα, όλοι οι υπαίθριοι και στεγασμένοι χώροι του ιστορικού εργοστασίου αεριόφωτος ήταν κατάμεστοι από επισκέπτες, ενώ το Σαββατοκύριακο μπροστά από την κεντρική είσοδο σχηματίζονταν ουρές αρκετών μέτρων. Μάλιστα, τη Δευτέρα το μεσημέρι εξαντλήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη που υπήρχε στην Ελλάδα για ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον καφέ και την κουλτούρα του. Σύμφωνα με την ανάλυση των μέχρι στιγμής στοιχείων, το 55% των επισκεπτών του φεστιβάλ ήταν καταναλωτές ενώ το 45% επαγγελματίες της καφεστίασης.

Το Athens Coffee Festival μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο Facebook Twitter

Από τα κορυφαία φεστιβάλ στον κόσμο

Μεταξύ των τριών κορυφαίων φεστιβάλ για τον καφέ ανά την υφήλιο συγκαταλέγεται το Athens Coffee Festival, κατά γενική ομολογία των Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών που βρέθηκαν στην Τεχνόπολη και έχουν εμπειρία από αντίστοιχες διοργανώσεις στο εξωτερικό.


Οι εισηγητές των σεμιναρίων, οι αντιπρόσωποι των διεθνών εμπορικών οίκων και οι πολυάριθμοι επισκέπτες από το εξωτερικό (ανάμεσά τους και εκατοντάδες τουρίστες που συνδύασαν τις διακοπές τους στην Αθήνα με μια περιήγηση στο φεστιβάλ) έμειναν ενθουσιασμένοι από τη μαζική προσέλευση, το εύρος και την ποιότητα των εκθεμάτων, το υψηλό επίπεδο των παράλληλων εκδηλώσεων και την άρτια οργανωτική δομή του Athens Coffee Festival, καθώς και από τη μοναδική ατμόσφαιρα που αποπνέει ο χώρος.


Οι διεθνείς επισκέπτες τόνισαν ότι το φεστιβάλ της Αθήνας είναι το μοναδικό που κατόρθωσε να προσελκύσει εξίσου το επαγγελματικό αλλά και το καταναλωτικό κοινό, αποκτώντας έτσι έναν ιδιαίτερα μαζικό χαρακτήρα. Εξάλλου, είναι το μόνο όπου εκπροσωπούνται ως εκθέτες τόσο οι ιταλικοί οίκοι espresso όσο και οι specialty coffee roasters.

Το Athens Coffee Festival μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο Facebook Twitter

Απόλυτα ικανοποιημένοι οι εκθέτες

Τα περίπτερα των εκθετών δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή κατά τη διάρκεια του τριημέρου να προσφέρουν ζεστά και κρύα ροφήματα, δίνοντας στους επαγγελματίες της καφεστίασης, τους home barista αλλά και το ευρύ καταναλωτικό κοινό την ευκαιρία να δοκιμάσουν σπάνιες ποικιλίες από 63 καφεπαραγωγές χώρες. Εξάλλου, οι επισκέπτες του φεστιβάλ μπόρεσαν να συνομιλήσουν με τους πιο δυναμικούς Έλληνες roasters αλλά και με τους αντιπροσώπους των κορυφαίων ιταλικών οίκων espresso, να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με ταλαντούχους barista και coffee specialists και να ανταλλάξουν απόψεις με σπουδαίες προσωπικότητες από τη διεθνή σκηνή του καφέ.


Εκτός από τα ροφήματα με βάση τον καφέ, οι επαγγελματίες της καφεστίασης και οι καταναλωτές δοκίμασαν εκλεκτές σοκολάτες και τσάι, ενώ είδαν σε λειτουργία κάποια από τα τελευταία μοντέλα των μηχανών espresso και των συσκευών για hand brew.
Όλοι οι εκθέτες δήλωσαν ικανοποιημένοι από την τεράστια προσέλευση του κοινού και το ειλικρινές ενδιαφέρον που έδειξαν για τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στα περίπτερα που αναπτύχθηκαν τόσο στους υπαίθριους όσο και στους στεγασμένους χώρους της Τεχνόπολης.

Το Athens Coffee Festival μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο Facebook Twitter

Τεράστια συμμετοχή στα σεμινάρια

Περισσότεροι από 7.800 επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ παρακολούθησαν τις 80 ώρες εκπαιδευτικών σεμιναρίων, επιδείξεων και γευστικών δοκιμών που περιελάμβανε το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του 2ου Athens Coffee Festival. Οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι του Chatroom, του Lab και της Cupping Area ήταν συνεχώς γεμάτοι από ένα ενθουσιώδες ακροατήριο με εκπροσώπους όλων των ηλικιών. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ένα cupping session -συνολικής διάρκειας 26 ωρών- ανοικτό στο ευρύ κοινό.


Ως εισηγητές στα σεμινάρια και τις παρουσιάσεις συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες και roaster, πιστοποιημένοι barista trainers και coffee specialists, οι οποίοι μοιράστηκαν τα μυστικά τους με εκατοντάδες επαγγελματίες της καφεστίασης και home barista. Οι εισηγητές από το εξωτερικό δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη μαζική προσέλευση αλλά κυρίως από το γνωστικό επίπεδο των επισκεπτών, το οποίο αντανακλά την υψηλή τεχνογνωσία που διακρίνει τους Έλληνες barista και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τον εκλεκτό καφέ.


Εξάλλου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα στάδια καβουρδίσματος του καφέ και να θαυμάσουν τις προσπάθειες των οκτώ διαγωνιζόμενων που συμμετείχαν στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Roasting. Το πρωτάθλημα στο πλαίσιο του Athens Coffee Festival από τον SCA Greece, το ελληνικό τμήμα του Specialty Coffee Organisation, του διεθνή φορέα που προάγει τις αξίες του καφέ υψηλής ποιότητας.

Το Athens Coffee Festival μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο Facebook Twitter

Ραντεβού το 2018!

Η τεράστια ανταπόκριση των επαγγελματιών της καφεστίασης αλλά και του αγοραστικού κοινού στο φετινό φεστιβάλ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των οργανωτικών δομών, τη διεύρυνση του αριθμού των εκθετών και την αναβάθμιση των παράλληλων εκδηλώσεων του Athens Coffee Festival.


"Ήδη από τη δεύτερη διοργάνωση, το φεστιβάλ της Αθήνας κατόρθωσε να καθιερωθεί ως ένας νέος θεσμός στη συνείδηση των επαγγελματιών αλλά και των φίλων του καφέ και παράλληλα να αναγνωριστεί ως ένα από τα κορυφαία events σε παγκόσμιο επίπεδο", τόνισε ο Νίκος Χουδαλάκης, διευθύνων σύμβουλος της οργανώτριας εταιρείας Forum A.Ε. "Η επιτυχία αυτή μας επιτρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά ώστε το φεστιβάλ να αποκτήσει σταδιακά έναν διεθνή χαρακτήρα και να καταστεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινότητα του καφέ. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2018".


Το Athens Coffee Festival οργανώθηκε με την αιγίδα του SCA Greece, του ελληνικού τμήματος του Specialty Coffee Organisation, του διεθνούς οργανισμού που μεριμνά για την προώθηση του καφέ της ανώτερης ποιοτικής κατηγορίας. Μέγας χορηγός του φεστιβάλ ήταν το γάλα Barista's Gold.

Το Athens Coffee Festival μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Skyserv ανακοινώνει την πραγματοποίηση των Skyserv Career Days στην Ελλαδα

Market news / Η Skyserv ανακοινώνει την πραγματοποίηση των Skyserv Career Days στην Ελλάδα

Η Skyserv Handling Services, κορυφαία εταιρεία στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, διοργανώνει Ημέρες Καριέρας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τη Ρόδο και την Κέρκυρα.
THE LIFO TEAM